A napraforgómag olaj egy nem illékony olaj, amelyet a napraforgó magjából vonnak ki. Ami tápértékét és egészségügyi előnyeit illeti, számos előnnyel rendelkezik, ami okot adhat arra, hogy a mindennapok során fogyasszuk.
Cikkünkben bemutatjuk a napraforgómag olaj egészségügyi előnyeit, valamint azt is, hogy miért lehet érdemes hozzáadni az étrendünkhöz.
1. Javítja a szív egészségét
Ha a szervezet koleszterinszintje magas, akkor nagyobb eséllyel alakulhat ki érelmeszesedés, magas vérnyomás, valamint megnövekedhet a szívinfarktus vagy a szélütés esélye. A napraforgómag olaj viszont jó választás az egészséges szív megőrzéséhez, mivel gazdag olajsavban, és kedvező hatással van a vér lipidjeire.
Ezenkívül E-vitamint tartalmaz, amely megakadályozza, hogy a veszélyes szabad gyökök oxidálják a szervezet koleszterinjét, így a napraforgómag olaj kiváló alapanyag lehet a főzéshez. Az egyszeresen telítetlen zsírsavval teli étrend jótékony hatással van a szervezetre, így elkerülhető az érelmeszesedés és számos szív- és érrendszeri betegség.
2. Javítja a bőr egészségét
A napraforgómag olaj nem csupán a szív egészségét képes megóvni, hanem még a bőrünkre is pozitív hatással lehet. Egy tanulmány kimutatta, hogy a napraforgómag olaj nem okoz bőrpírt, és javítja a bőrhidratációt.
Nem csak a felnőttek, hanem az újszülöttek számára is nagyon fontos. Az ezzel az olajjal végzett csecsemőmasszázs erősíti a bőr barrier funkcióját és teljesen hidratálja a bőrt. Számos kutatás azt sugallja, hogy száraz bőr esetén jobb alternatíva, mint az olívaolaj, mivel tele van E, A, D, C-vitaminokkal, amelyek rugalmasan tartják a bőrt, és antioxidáns hatásával kiváló archidratálóként működik. A napraforgómag olaj segítségével elősegíthető a bőrsejtek regenerálódása, valamint megelőzhető a pattanások kialakulása is.
Emellett a napraforgómag olajban található E-vitamin véd az UV-sugárzás káros hatásaitól, fényvédelmet kínál, és hatékonyan működik a ráncok, foltok és a foltos bőr ellen.
3. Megakadályozza az ízületi gyulladást
A napraforgómag olajról kimutatták, hogy gyulladáscsökkentő képességgel rendelkezik. Legfőbb lipidje a linolsav, amely csökkentheti a bőr gyulladását.
Kutatások során összefüggésbe hozták a rheumatoid arthritis súlyosságának csökkenésével, ha az ajánlott határokon belül alkalmazzák.
4. Segít az asztmával szemben
Mivel a napraforgómag olaj E-vitamint tartalmaz, csökkenti és megakadályozza a szövetek oxigénkárosodását, és hasznos a fájdalom, gyulladás és allergiás reakciók kezelésére.
Számos kutatás azt sugallja, hogy az E-vitamin csökkenti az asztmával összefüggő hörgőszűkületet, valamint megfigyelték, hogy a zihálás, köhögés és légszomj kisebb gyakorisággal jelenik meg azok körében, akik napraforgómag olajat fogyasztanak, mint az alacsonyabb bevitelűeknél.
Tehát a napraforgómag olaj, amely gazdag E-vitamin forrás, jó lehetőség lehet az asztma megelőzésére.
5. Csökkenti a rák kialakulásának kockázatát
A napraforgómag olaj nemcsak E-vitaminszintjével büszkélkedhet, de még A-vitaminban és karotinoidokban is gazdag. Antioxidáns tartalma segít a sejtek degenerációját okozó szabad gyökök elleni küzdelemben és gátolja a rákos sejtek növekedését.
Ezenkívül a napraforgómagban lévő szelén helyreállítja a sejtkárosodást, így elmondható, hogy a napraforgómag olaj étrendbe való beépítése nagy szerepet játszhat a vastagbélrák és a méhrák csökkentésében is.
6. Javítja az immunrendszer állapotát
A napraforgóolaj megfelelő linolsavat biztosít az immunválasz fenntartásához. A linolsav szükséges a normál immunválaszhoz, az esszenciális zsírsav hiánya pedig rontja a B- és T-sejtek által közvetített válaszokat.
Összességében elmondható, hogy a napraforgómag olaj segít az új sejtek és szövetek felépítésében, ami jótékony hatással van az immunrendszerre.
7. Javítja a haj egészségét
A napraforgóolajban nagyobb mennyiségű tokoferol található.
Tanulmányok során bebizonyosodott, hogy a természetes E-vitamin bevitele segíthet a kollagén térhálósodásának és ezáltal a haj egészségének megőrzésében, ezért a kopaszodás és a hajhullás problémáit is hatékonyan kezelheti.
8. Javítja az emésztést
Mint az korábban említésre került, a napraforgómag olaj nagy mennyiségben tartalmaz többszörösen telítetlen zsírsavakat, amelyekről kimutatták, hogy fokozzák az emészthetőséget, így az egészséges emésztésre is pozitív hatással vannak.
9. Segít a fogyásban
Egy tanulmány szerint a napraforgóolaj növeli az adiponektin szintjét a menopauza után, így csökkentheti a testsúlyt. Az adiponektin alapvetően részt vesz a zsírsavak lebontásában.
10. Csökkenti a depressziót és a szorongást
A napraforgómag olaj magnéziumot tartalmaz, amelyről kimutatták, hogy olyan hangulati rendellenességek kezelésére szolgál, mint a depresszió és a szorongás.
A magnéziumionok szabályozzák a kalciumionok áramlását a neuronális kalciumcsatornákban, ami segít szabályozni az idegsejtek nitrogén-monoxid termelését, így kezeli a depresszióhoz kapcsolódó tüneteket.
Összességében elmondható, hogy a napraforgóolaj az egyik legegészségesebb főzési alapanyagnak számító hozzávaló. Mind többszörösen, mind egyszeresen telítetlen zsírsavakat tartalmaz, amely a szervezet számára elengedhetetlen fontossággal bír. A napraforgómag valóban kiváló forrása a B-vitamin komplexnek, mint a folsav, niacin, piridoxin és ásványi anyagok, ezért a napi fogyasztása valóban nagyon előnyös lehet az egészség általános megőrzése szempontjából.