8 árulkodó jel, hogy túl magas a vércukorszinted

Vércukorszintünk megfelelő tartományban történő tartása létfontosságú feladat egészségünk megőrzésének szempontjából. Sajnos nem minden esetben figyelünk arra, hogy mit és milyen rendszereséggel eszünk-iszunk, azonban a testünk mindig küld jeleket az elfogyasztott élelmiszerekkel kapcsolatban. Ezeket a jeleket nem mindig vesszük észre, amik ha sokáig jelentkeznek előbb-utóbb olyan egészségügyi állapotokhoz vezethetnek, mint a cukorbetegség.

Ezért is kiemelten fontos, hogy megtanuld, mik azok az árulkodó jelek, amik azt jelzik, hogy a vércukorszinted túl magas. A jelek korai felismerése nagy segítséget nyújthatnak a kialakuló probléma diagnosztizálásánál, illetve abban, hogy a tünetek ne súlyosbodjanak és váljanak tartóssá.

Cikkünkben most 8 olyan árulkodó jelet mutatunk be, amelyek a magas vércukorszintről árulkodhatnak.

1. Gyakori vizelési inger és szomjúság

Ez a tünetegyüttes gyakori, de nem nyilvánvaló jele lehet a magas vércukorszintnek. A gyakori vizelések hátterében ilyen esetben az állhat, hogy a glükóz elkezd felhalmozódni a vérben, aminek hatására a vesék    keményebben kezdenek el dolgozni, hogy megszabaduljanak a felesleges glükózmennyiségtől. Ha a vesék a keményebb munka ellenére sem tudnak visszaállni a normál szintre, úgy az extra munka következtében olyan tünetek is jelentkeznek, mint a kiszáradás és a szédülés.

2. Megnövekedett éhség, súlyvesztés

Sok ellenőrízetlenül magas vércukorszinttel ember megtapasztalhatja azt a furcsa állapotot, hogy állandóan éhes, de mégis súlyt veszít. A jelenség mögötti magyarázat az, hogyha a testünk nem képes a glükózt energiaforrásként használni, akkor a zsírhoz és izmokhoz nyúl. Amikor a testünk az izmokat és zsírokat kezdi el használni energiaforrásként, akkor megjelenik a nem szándékos, egészségtelen fogyás jelensége.

8 árulkodó jel, hogy túl magas a vércukorszinted
1. kép – 8 árulkodó jel, hogy túl magas a vércukorszinted

Ritkább esetben ez akár izomgyengeséget is okozhat, ami akár gyakoribb spontán baleseteket eredményezhet, mint az elesés. Ez leginkább az idősebb korosztály esetében fordulhat elő és lehet igen veszélyes.

3. Folyamatos fáradtság és kimerültség

A folyamatos extrém fáradtság és kimerült a kontrolállatlan vércukorszint egyik nyilvánvaló jele lehet. Amikor a szervezetünk nem dolgozza fel megfelelően az inzulint vagy nem áll rendelkezésre elegendő mennyiség belőle, akkor a cukor a sejtjeinkben marad és nem jut el a sejtekbe. Sőt, a korábban említett gyakori vizelések szintén megerőltetik a testünket, ami hasonlóan fáradtsághoz vezethet.

4. Homályos látás, gyakori fejfájások

A homályosabb, kevésbé tiszta látás nem feltétlenül a magas cukorszint meglétét jelezheti, de akár annak is lehet a tünete. A magas vércukorszint többek között a szemlencsék megduzzadásához vezethet a folyadék beszivárgás miatt. Ez a folyamat megváltoztatja a lencsék alakját, aminek következtében a fókusz sérülhet és kialakulhat a homályos látás.

Végső soron pedig ez a rendszeres homályos látás olyan tüneteket eredményezhet, mint a szűnni nem akaró, visszatérő fejfájás.

5. Lassabban gyógyuló sebek

A magas vércukorszint akár a sebgyógyulás folyamatát is befolyásolhatja, hiszen megléte esetén a sebek és vágások jóval lassabban gyógyulnak. Ez a tünet nem minden esetben észrevehető, hiszen gyakran nem is figyeljük, hogy testünk milyen gyorsan regenerálódik és leggyakrabban a lábszáron és a lábfejeken jelentkezik, ahol a cukor által okozott idegkárosodás miatt nem lesz megfelelő a véráramlás mértéke.

Sőt, nem csak a vérkeringés lassul be az említett területeken, de még a fertőzések esélye is megnő, ami már jóval árulkodóbb jel lehet. Amennyiben a zoknidon megjelennek különböző szivárgások vagy kellemetlen szagúvá válik, úgy mindenképpen fordulj orvoshoz!

6. Kéz vagy lábbizsergések

Mint említettük, az ellenőrizetlen vércukorszint idegkárosodást, más néven diabéteszes neuropátiát okozhat. Ez a tünet pedig akár kéz és lábzsibbadás formájában is megjelenhet. Egyesek akár fájdalmakat is érezhetnek az említett testrészekben, ami éjszaka még rosszabbá válhat. Bár ez a fajta neuropátia leginkább azoknál fordul elő, akinél már hosszúideje fennálló cukorbetegségről beszélünk, azonban vannak, akik hamarabb is megtapasztalják.

7. Folyamatos bőrproblémák

A különböző hólyagok, fertőzések, bőrszárazság vagy viszketés és elszíneződés megjelenése mind-mind olyan bőrrel kapcsolat probléma, amik akkor jelenhetnek meg, amikor a szervezetünkben túl magas a vércukorszint. Előfordulhat olyan is, hogy sötét, vastag bőrterületek képződhetnek a nyak hátsó részén, hónaljban, arcon vagy más területeken. Ezek a foltok egyértelmű jelei lehetnek az inzulinrezisztenciának.

Amennyiben ilyen típusú bőrelváltozásokat tapasztalsz, úgy mindenképpen javasoljuk, hogy fordulj orvoshoz a tünetekkel!

8. Duzzadt vagy vérző fogíny

Az ínybetegség kapcsán nem szoktunk magas vércukorszintre gondolni, pedig akár ez is állhat a probléma hátterében. Nyálunk többek között glükózt tartalmaz, aminek a mennyisége a magas vércukorszint miatt folyamatosan növekedhet. Ez a megnövekedett mennyiség pedig növelheti a lepedékképződések és a fogínygyulladás kialakulásának a kockázatát.

Kezdetben fogínygyulladás és vörösség alakulhat ki, azonban ha ezeket nem kezelik megfelelően és időben, úgy különböző fekélyek is kialakulhatnak a szájban vagy akár fogvesztés előfordulhat. Pontosan ezért is érdemes évente legalább egyszer elvégezni egy rutinszerű fogászati ellenőrzést, aminek során az ilyen jellegű problémákra azonnal fény derülhet.

Összefoglaló

A magas vércukorszint megléte különböző tüneteket okozhat, amire mindenképpen érdemes odafigyelnünk, ha szeretnénk megelőzni a súlyosabb szövődményeket. Néhány intő jel hamarabb felfedezhető, míg mások inkább általánosabbak és nem köthetők azonnal a cukorbetegséghez. Ezért is nagyon fontos, hogy mindig figyeljünk a testünk által küldött jelekre és sose hagyjuk őket figyelmen kívül. Ha pedig úgy gondolod, hogy valóban érintett vagy a tünetek valamelyikében, akkor mindenképpen javasoljuk, hogy keresd fel háziorvosod.

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

10 szuperélelmiszer, amit muszáj fogyasztanod

vas nov 12 , 2023
Mi az a szuperélelmiszer vagy másnéven superfood? Napjainkban egyre divatosabbá válik ezt a jelzőt használni bizonyos élelmiszerek esetében, pedig alapvetően táplálkozási szempontból nem létezik olyan, hogy szuperélelmiszer. Ezt a kifejezést marketing célból alkották meg, aminek a célja, hogy eladják az […]
10 szuperélelmiszer, amit muszáj fogyasztanod

Ez is érdekelheti