Mi az imposztor szindróma? – Így tudjuk kezelni

A Capgras-szindróma egy pszichológiai állapot. Más néven „imposztor szindróma” vagy „Capgras-téveszme”. Azok a személyek, akiknél ezt a szindrómát tapasztalják, irracionális meggyőződésük lesz abban, hogy valakit, akit ismernek vagy felismernek, helyettesítették. Például azzal vádolhatják a házastársat, hogy a tényleges házastársuk imposztora. Ez mind a téveszmét megtapasztaló, mind pedig az imposztornak vádolt személy számára felkavaró lehet.

Bizonyos esetekben a téveszmét megtapasztaló személy azt hiheti, hogy egy állat, tárgy vagy akár egy ház „imposztor”. A Capgras-szindróma bárkit érinthet, de nőknél gyakoribb. Ritka esetekben a gyermekeket is érintheti.

Imposztor szindróma okai

A Capgras-szindróma leggyakrabban Alzheimer-kórhoz vagy demenciához társul. Mindkettő befolyásolja az emlékezetet, és megváltoztathatja a valóságérzetét.

A skizofrénia, különösen a paranoid hallucinációs skizofrénia, Capgras-szindróma jelenségeket okozhat. A skizofrénia szintén befolyásolja az ember valóságérzetét, és téveszméket okozhat.

Ritka esetekben az agyi sérüléseket okozó traumák szintén Capgras-szindrómát okozhat. Ez a leggyakoribb, amikor a sérülés a jobb agyfélteke hátsó részén történik, mivel az agyunk ott dolgozza fel az arcfelismerést. Az epilepsziában szenvedők ritkán Capgras-szindrómát is tapasztalhatnak.

Számos elmélet létezik arról, hogy mi okozza a szindrómát. Egyes kutatók úgy vélik, hogy az imposztor szindróma kialakulását egy, az agyon belüli probléma okozza, például sorvadás, elváltozások vagy agyi diszfunkció. Egyesek úgy vélik, hogy ez fizikai és kognitív változások kombinációja, amelyben a megszakadás érzése járul hozzá a problémához. Mások úgy vélik, hogy ez az információ feldolgozásának problémája vagy az észlelés hibája, amely egybeesik a sérült vagy hiányzó emlékekkel.

imposztor szindróma
A problematikus arcfelismerés az imposztor szindróma egyik tünete

Az imposztor szindróma kezelése

Jelenleg nincs előírt kezelési terv az imposztor szindróma betegségben szenvedők számára, mert további kutatásokra van szükség. De vannak olyan kezelési lehetőségek, amelyek segíthetnek a tünetek enyhítésében.

A kezelés célja a kiváltó ok kezelése. Például, ha valaki skizofrénia esetén gyenge tünetkontrollal rendelkezik, Capgras-szindrómát tapasztal, a skizofrénia kezelése javíthatja a tüneteket. Ha azonban a Capgras-szindróma az Alzheimer-kór lefolyása alatt jelentkezik, a kezelési lehetőségek korlátozottak.

A leghatékonyabb kezelés egy pozitív, barátságos környezet kialakítása, ahol a szindróma által érintett személy biztonságban érzi magát.

Néhány gondozó intézmény validációs terápiát fog alkalmazni. A validációs terápiában a téveszméket támogatják, nem pedig elutasítják. Ez csökkentheti a téveszmét tapasztaló személy szorongását és pánikját.

A valóságorientációs technikák bizonyos körülmények között hasznosak lehetnek. Ez azt jelenti, hogy a gondozó gyakran emlékeztet a jelenlegi időre és helyszínre, ideértve a főbb életeseményeket, mozdulatokat vagy bármilyen lényeges változást is.

A Capgras-szindróma kiváltó okát a lehető legnagyobb mértékben a következőképpen lehet kezelni:

  • Olyan gyógyszerek, mint a kolinészteráz inhibitorok, amelyek fokozzák a memóriában és az ítélkezésben részt vevő neurotranszmittereket a demencia és az Alzheimer-kór ellen
  • Antipszichotikumok és terápia skizofréniában szenvedők számára
  • Sebészeti beavatkozás, ha lehetséges, agyi elváltozások vagy fejsérülés esetén

Hogyan kell gondozni valakit inposztor szindróma esetén

Az imposztor szindrómában szenvedő személyek gondozása érzelmileg megterhelő lehet, különösen, ha Ön az, akit az „imposztornak érzékel. A következő stratégiák próbálhatók ki ilyen esetekben:

  • Ha lehetséges, lépjen be a valóság birodalmába. Segíthet, ha megpróbálja megérteni, mennyire félelmetes lehet számukra.
  • Ne vitatkozzon velük, és ne próbálja meg kijavítani őket.
  • Tegyen meg mindent, hogy biztonságban érezze magát. Ha nem biztos benne, mit tegyen, megkérdezheti tőlük, mire van szükségük.
  • Tudomásul veszi érzéseiket.
  • Ha lehetséges, hagyja, hogy az „imposztor” elhagyja a szobát. Ha ez Ön, és egyben Ön is a gondozó várja meg míg az epizód véget nem ér
  • Támaszkodjon a hangra. Ha tudja, hogy valaki hajlamos a Capgras-szindrómára, akkor meggyőződhet arról, hogy a megjelenését megelőzve hanggal szólítja meg. Üdvözölje őket hangosan, vizuálisan is megjelenne előttük.

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

Vajon mik lehetnek a felfázás tünetei?

ked febr 16 , 2021
A felfázás vagy hólyaghurut oka legtöbbször bakteriális fertőzés vagy húgyúti fertőzés. A felfázás tünetei fájdalmasak és a legtöbb esetben súlyos egészségügyi problémává növik ki magukat, ha a fertőzés átterjed a vesékre. A felfázás tünetei gyakran akkor is jelentkezhetnek, ha bizonyos […]
Vajon mik lehetnek a felfázás tünetei?

Ez is érdekelheti