Mi a Zollinger-Ellison-szindróma? – Tünetek, diagnózis

A Zollinger-Ellison-szindróma (ZES) egy ritka állapot, amely befolyásolja az emésztőrendszert. Jellemzője a daganatok, az úgynevezett gasztrinómák kialakulása. A gasztrinómák jellemzően a hasnyálmirigyben és a vékonybél felső részében jelennek meg, más néven duodenumnak hívják.

Lehetséges, hogy csak egy daganat van, de gyakoribb, hogy több is jelen van egyszerre. Ezeknek a daganatoknak körülbelül a fele nem rákos vagy másnéven jóindulatú.

A gasztrinómák túlzott mennyiségben termelnek gasztrin nevű hormont. A gasztrin kiváltja a gyomorsav túltermelését. Bizonyos gyomorsavra van szükség az élelmiszerek lebontásában és emésztésében, de amennyiben túltermelés történik az fekélyhez vezethet.

A Zollinger-Ellison-szindróma betegségben szenvedő embereket jobban fenyegeti a peptikus fekély kialakulása, mint a szindróma nélküli embereket. A peptikus fekélyek nem mások, mint fájdalmas sebek az emésztőrendszer bélésében.

A Zollinger-Ellison-szindróma tünetei

A tünetek általában emésztési jellegűek. A Zollinger-Ellison-szindróma két leggyakoribb forrástünete a hasi fájdalom és a hasmenés. Egyéb tünetek lehetnek ezen kívül:

  • puffadás és böfögés
  • hányinger
  • hányás, amelyben vér lehet, ha peptikus fekélyek vannak jelen
  • fogyás nyilvánvaló ok nélkül
  • étvágytalanság
Zollinger-Ellison-szindróma
A Zollinger-Ellison-szindróma során étvágytalanság is felléphet

A Zollinger-Ellison-szindróma tüneteit néha összekeverik a gyakoribb peptikus fekélybetegséggel vagy a gastrooesophagealis reflux betegségével (GERD). A GERD egy krónikus állapot, amikor a gyomorsav visszajut a nyelőcsőbe. A ZES tünetei általában súlyosabbak és kevésbé reagálnak a szokásos terápiákra, mint a többi rendellenességek.

A szindróma okai

A szakértők nem pontosan tudják, mi okozza a Zollinger-Ellison-szindróma kialakulását. A legtöbb esetben a rendellenesség nyilvánvaló ok nélkül jelentkezik. Az esetek 25 százalékában összefüggésbe hozható egy örökletes, daganatot okozó betegséggel, az úgynevezett 1. típusú endokrin neoplaziával (MEN1).

A Zollinger-Ellison-szindróma előfordulása

A Zollinger-Ellison-szindróma rendkívül ritka. 1 millió ember közül csak 1 esetben fordul elő. Férfiaknál gyakrabban fordul elő, mint nőknél, jellemzően pedig 30 és 50 év között.

A szindróma diagnosztizálása

Ha orvosa gyanítja Zollinger-Ellison-szindróma jelenlétét, vérvizsgálatot rendel el az emelkedett gasztrinszint ellenőrzésére. Ha túlzott gasztrint észlelnek, képalkotó vizsgálatokat végeznek a gasztrinómák méretének és helyének meghatározásához. Ezek a tesztek a következőket tartalmazhatják:

  • CT vizsgálat
  • MRI vizsgálat
  • endoszkópos ultrahang, amely magában foglalja egy vékony ultrahangos szonda torkon át történő behelyezését

Ha endoszkópos ultrahangra van szüksége, a torkát folyékony érzéstelenítővel tompíthatják el, vagy könnyű szedációt kaphat.

Más vizsgálatok esetén egy kontrasztos festéket alkalmaznak, amely lehetővé teszi a daganatok – amelyek nagyon kicsik lehetnek – jobb megjelenését röntgenen vagy egyéb felvételeken.

A felső gyomor-bélrendszeri endoszkópia során egy egy fény- és videó felvételt rögzíteni képes szondát juttatnak be a torkon keresztül felhasználható szövetminták vételére, a gasztrinómák tesztelésére.

Zollinger-Ellison szindróma kezelése

Az orvos különféle kezeléseket javasolhat.

Protonpumpa-gátlók

Orvosa felírhat protonpumpa inhibitoroknak nevezett gyógyszereket. Ennek segítségével csökkenteni lehet a gyomorsav termelődésének mennyiségét, ami hozzájárulhat a fekélyek gyógyulásához, ezzel kezelve a Zollinger-Ellison-szindróma tünetét.

Ezeket a gyógyszereket általában sokkal nagyobb adagokban adják a Zollinger-Ellison-szindróma betegségben szenvedőknek, mint azoknak, akiknek gastrinoma nélküli fekélyük van.

Ezeknek a gyógyszereknek a szedése során gondosan ellenőrizni kell az egészségügyi állapotot. A protonpumpa-gátlók hosszú távú alkalmazása növelheti a csípő-, csukló- és gerinctörések kockázatát, különösen 50 éves kor után.

Sebészeti műtét

Bizonyos esetekben műtétre lehet szükség a daganatok eltávolításához. A műtét nehéz lehet, mert sok gasztrinóma kicsi, nehezen lokalizálható és többszörösen jelen van. Az orvos részletesen elmondja a műtét jellegzetességeit, mi történhet, és a megbeszélés után van lehetőség dönteni a műtét mellett. Hatékonyan kezelhető vele a Zollinger-Ellison-szindróma által kiváltott tünetek.

Kemoterápia

Orvosa javasolhat olyan kezeléseket is, mint kemoterápia a daganatok visszaszorítására vagy rádiófrekvenciás abláció a sejtek elpusztítására és a daganatok növekedésének megállítására.


Zollinger-Ellison-szindróma – Összefoglaló

A Zollinger-Ellison-szindróma egy ritka, de súlyos betegség. A legtöbb ZES daganat lassan növekszik, és a gyógyszerek nagyon hatékonyan csökkentik a gyomorsavat és a fekélyfájdalmat.

Keresse fel kezelőorvosát, háziorvosát, ha emésztési problémái vannak, például hasmenés, gyomorégés vagy néhány napnál hosszabb ideig tartó hasi fájdalom. A korai diagnózis és kezelés segíthet megállítani a rákos daganatok terjedését, ezzel megelőzve a Zollinger-Ellison-szindróma kialakulását.

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

Kötőhártya gyulladás tünetei, kezelése és megelőzése

ked júl 13 , 2021
Mik lehetnek a kötőhártya gyulladás tünetei? A kötőhártya gyulladás a szemgolyó külső membránjának fertőzését jelenti. Ekkor a kötőhártya véredényei gyulladtak, ezért alakul ki a piros vagy rózsaszín szem, mint jellemző tünet. Kötőhártya gyulladás tünetei Mivel a bakteriális vagy vírusos kötőhártya […]
Kötőhártya gyulladás tünetei, kezelése és megelőzése

Ez is érdekelheti