Korianderallergia – Hogyan lehet felismerni?

A korianderallergia ritka, de létezik. A koriander egy leveles fűszernövény, amely a világ minden táján, a mediterrán konyhától az ázsiai konyháig gyakori az ételekben. Hozzáadható és fogyasztható frissen vagy főzve, illetve főzelékekben.

A korianderallergia tünetei hasonlóak a többi ételallergiához. Az American College of Allergy, Asthma, and Immunology szerint a gyermekek 4-6 százaléka és a felnőttek 4 százaléka szenved ételallergiában. A legtöbb ételallergia gyermekkorban alakul ki, de később is jelentkezhet. A korianderre akkor is allergiássá válhat, ha évekig nem volt gondja a fogyasztásával.

Ha allergiás a korianderre, előfordulhat, hogy a nyers koriander tüneteket okoz, a főtt koriander viszont nem. A koriander a Coriandrum sativum növény leveles szárát jelenti, amelyet néha kínai petrezselyemként vagy korianderként is ismernek. Más helyeken általában a növény magjait jelenti, amelyekből fűszer is készülhet. Lehetséges, hogy valaki allergiás a növény koriandermagjára, vagy az őrölt magokból készült koriander fűszerre.

Koriander allergia tünetei

A korianderallergia tünetei hasonlíthatnak más ételallergiákéhoz. Ezek a tünetek a következők:

 • kiütések
 • duzzadt, viszkető ajkak vagy nyelv
 • köhögés
 • gyomorfájdalom, beleértve a hányást és a görcsöket
 • hasmenés

A súlyos korianderallergia anafilaxiához, egy súlyos és potenciálisan életveszélyes allergiás reakcióhoz vezethet. A korianderallergia anafilaxia tünetei a következők:

 • légzési nehézség, beleértve a légszomjat és a zihálást is
 • szédülés (vertigo)
 • gyenge pulzus
 • sokk
 • nyelési nehézség
 • duzzadt nyelv
 • arcduzzanat
 • csalánkiütés

Bár az anafilaxia nem gyakori a korianderallergia esetén, fontos, hogy sürgősségi orvosi segítséget kérjen, ha a fenti tüneteket tapasztalja.

korianderallergia
A korianderallergia súlyos tünettel is társulhat, például anafilaxiával.

Mi a teendő, ha allergiás reakciója van a korianderre

Súlyos tünetek esetén forduljon sürgősségi orvosi ellátáshoz. Az anafilaxia életveszélyes lehet, és nagyon hirtelen léphet fel, miután allergénnel érintkezett. Ha kiütések jelentkeznek, gyengeséget érez, magas a pulzusa, hányingere van, vagy hányást tapasztal, azonnal fordulj orvoshoz.

Ha olyan valakivel van, akinél anafilaxiát tapasztal, akkor:

 • Azonnal hívja a mentőket.
 • Nézze meg, hogy van-e náluk adrenalin (adrenalin) automata injekciós készülék (Epi-Pen), és szükség esetén segítsen nekik.
 • Próbálja meg nyugton tartani a személyt.
 • Segítsen a személynek a hátára feküdni.
 • Emelje fel a lábát körülbelül 30 cm-el, és takarja le egy takaróval.
 • Fordítsa az oldalára, ha hány vagy vérzik.
 • Győződjön meg róla, hogy a ruhája laza, hogy lélegezni tudjon.
 • Kerülje, hogy szájon át szedett gyógyszereket, innivalót adjon, vagy felemelje a fejét, különösen akkor, ha légzési problémái vannak.
 • Ha nehezen lélegzik, lehet, hogy újraélesztést kell végeznie.

Ha a koriander fogyasztása vagy a korianderrel való érintkezés után anafilaxiája volt, orvosa felírhat Önnek egy Epi-Pen-t, amelyet vészhelyzet esetére magánál tarthat.

Ha kevésbé súlyos esetről van szó, előfordulhat, hogy antihisztamint használhat a reakció csillapítására és a tünetek csökkentésére.

Korianderallergia – Szappanos ízű a fűszernövény

Sokan úgy találják, hogy a koriandernek kellemetlen, szappanos íze van. Ez általában nem a korianderallergia miatt van. Tanulmányok azt mutatják, hogy a koriandernek ez az intenzív kellemetlen íze genetikai eredetű lehet.

Egy 2012-es tanulmány több ezer résztvevő genomját vizsgálta, akik arra válaszoltak, hogy szerintük a koriander szappanízű-e vagy sem. Erős összefüggést találtak azok között, akik szerint a koriander szappanízű, és azok között, akik egy bizonyos szaglóreceptor-gént, az OR6A2-t befolyásoló genetikai variációval rendelkeznek. A szaglóreceptor-gének befolyásolják a szaglásunkat.

Az OR6A2 gén által érintett szaglóreceptor érzékeny az aldehid vegyületekre, amelyek a koriander illatának nagy részét adják. Ez a tanulmány azt sugallja, hogy a korianderrel szembeni ellenszenv valószínűleg az illatából fakad, és annak köszönhető, hogy a gének hogyan kódolják az orrunkat, hogy reagáljon a koriander illatát adó vegyi anyagokra.

Kerülendő élelmiszerek korianderallergia esetén

Ha csak most alakul ki a korianderallergia, fontos, hogy orvosával együttműködve megerősítse, hogy a koriander a kiváltó ok, és azonnal távolítsa el az étrendjéből.

A legjobb módja annak, hogy ezt is elkerülje, mint minden allergiát, ha teljesen elkerüli, és tudja, mit kell tennie, ha véletlenül lenyeli.

A világ számos konyhája tartalmazza ezt a növényt az ételekben. A koriander számos közép- és dél-amerikai, mediterrán, ázsiai és portugál ételben megtalálható. Ha ezeket az ételeket fogyasztja, akár étteremben, akár otthon, mindenképpen ellenőrizze kétszer is az összetevők listáját.

Ne feledje, hogy legyen óvatos, amikor előre elkészített ételeket, például guacamole-t vagy salsát vesz vagy rendel a boltban, mivel ezek is tartalmazhatnak koriandert.

Élelmiszerhelyettesítők

Hosszú távon érdemes lehet néhány összetevőt helyettesíteni, különösen, ha sok koriandert szokott enni:

Petrezselyem: A petrezselyem a korianderhez hasonló színű, és egy jó alternatíva. Az íze nem teljesen ugyanaz, de hasonló színt, textúrát és fűszeres ízt kölcsönöz az ételeknek. Az íze általában kicsit kesernyésebb. Ugyanolyan vizuális hatása van, mint a koriandernek, ha köretként használják.

Vietnámi menta: A vietnámi menta, más néven rau ram, egy másik lehetőség. Nem tartozik ugyanabba a családba, mint a koriander, így a korianderallergiások is fogyaszthatják. Van benne némi fűszer, így kellően ízesíti az ételt.

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

8 elképesztő egészségügyi előny, amit az E-vitamin adhat

hét aug 29 , 2022
Az E-vitamin egészségügyi előnyeiről sajnos nem esik annyi szó, mint például a D-vitaminról vagy a C-vitaminról. Pedig a megfelelő mennyiségű E-vitamin rendszeres bevitele ugyanolyan fontos, hiszen erőteljes antioxidáns hatással bír. Az E-vitamin természetes módon is megtalálható bizonyos élelmiszerekben, beleértve magvakat, […]
8 elképesztő egészségügyi előny, amit az E-vitamin adhat

Ez is érdekelheti