Szemhéjgyulladás (Blepharitis)

Mi a szemhéjgyulladás?

Hogyan alakul ki a szemhéjgyulladás? A szemhéj egy olyan bőrránc, amely eltakarja a szemet, és megvédi őket a törmelékektől és a sérülésektől. A szemhéjon is vannak szempillák, rövid, hajlított szőrtüszőkkel a szélen. Ezek a tüszők faggyúmiriggyel rendelkeznek. A mirigyek eltömődhetnek vagy irritálódhatnak, ami bizonyos szemhéjzavarokat idézhet elő. Ezen rendellenességek egyikét szemhéjgyulladásnak vagy blepharitis-nek nevezik.

A szemhéj gyulladásának okai

A szemhéjgyulladás pontos okát nem mindig lehet meghatározni, de a különféle tényezők növelik a blepharitis kockázatát. Például nagyobb a kockázata, ha korpásodás van a fejbőrén vagy a szemöldökén is. A szem környékén alkalmazott sminkre vagy más kozmetikai termékekre allergiás reakció léphet fel, amely szemhéjgyulladást válthat ki.

Ez nem az egyetlen lehetséges ok. A szemhéj gyulladásának egyéb okai vagy kockázati tényezői a következők lehetnek

 • szempilla, amin atkák vagy tetvek vannak
 • bakteriális fertőzés
 • gyógyszeres mellékhatások
 • hibásan működő faggyúmirigy

A szemhéjgyulladás típusai

Kétféle szemhéjgyulladás létezik:

 • A szem elülső gyulladása a szem külső oldalán fordul elő, ahol a szempillák találhatók. A szemöldökön korpásodás és a szemen fellépő allergiás reakciók elülső szemhéjgyulladást okozhatnak.
 • A szemhéj hátsó gyulladása a szeméhez legközelebbi szemhéj belső szélén fordul elő. A szempilla tüszők mögött meghibásodott faggyúmirigy általában a gyulladás ezen formáját okozza.
szemhéjgyulladás
A szemhéjgyulladás kellemetlen érzetet tud kiváltani

A szemhéjgyulladás tünetei

A szemhéj gyulladása általában könnyen észlelhető, mert irritálhatja a szemet, és esetleg befolyásolhatja látását. A gyulladás tünetei a következők:

 • viszkető szemhéjak
 • duzzadt szemhéjak
 • vörös vagy gyulladt szemhéjak
 • égő érzés a szemben
 • olajos szemhéjak
 • érzés, hogy valami van a szemében vagy a szemén
 • vörös szemek
 • vizenyős szemek
 • kéreg a szempillán vagy a szem sarkában
 • fényérzékenység

Ezek a tünetek súlyos szemfertőzést is jelezhetnek. Ezeket a tüneteket vészhelyzetként kell kezelnie, és azonnal keresse fel orvosát!

A szemhéjgyulladás diagnosztizálása

A szemhéj gyulladását diagnosztizálhatja háziorvos vagy szemorvos. Bizonyos esetekben a szem fizikai vizsgálata elegendő a betegség diagnosztizálásához. Orvosa egy speciális nagyítóeszköz segítségével is alaposan megvizsgálhatja a szemhéját. Ez a szemvizsgálat ellenőrzi a szemét gyulladás, valamint baktériumok, gombák vagy vírusok jelenlétét illetően, amelyek fertőzésre utalhatnak.

Ha jelen vannak a fertőzés tünetei, orvosa megkoppintja a szemét, és mintát vesz a szeméből kifolyó folyadékból. Ezt a mintát mikroszkóp alatt megvizsgálja.

A szemhéjgyulladás kezelése

A szemmosás és a meleg kompresszió használata csökkentheti a gyulladást például kamilla teával. A gyulladás súlyosságától és attól függően, hogy a gyulladást fertőzés okozza-e, orvosa más kezeléseket is javasolhat.

Szteroidos kezelés

Ha nincs fertőzése, orvosa szteroidokat, szemcseppeket vagy kenőcsöket írhat fel a gyulladás csökkentésére. Orvosa kenő szemcseppeket is felírhat a száraz szem okozta irritáció megakadályozására.

Antibiotikumok

Az antibiotikumok egy része hatékonyan kezelheti a szemhéj fertőzéseket. Orvosa felírhat antibiotikumot tartalmazó gyógyszereket tabletták, kenőcsök vagy folyékony csepp formájában. Az orvosok gyakran cseppeket írnak elő, amikor a fertőzés a szemhéjon túlterjed.

A szemhéj gyulladásának lehetséges szövődményei

A szempilla veszteség a szemhéj gyulladásának lehetséges komplikációja lehet. Ezt a szőrtüszőkben fellépő hegesedés okozza, mely miatt a szempillák helytelenül növekedhetnek. A kiterjedt hegesedés a szempilla növekedését is megakadályozhatja.

A szemhéjgyulladás rövid távú szövődményei a száraz szem és a rózsaszín szem. A hosszú távú szövődmények a következők lehetnek:

 • heg a szemhéjon
 • pelyva (fertőzött csomó, amely a szempilla alján jelenik meg)
 • krónikus rózsaszín szem

A szemhéj faggyúmirigyei megfertőződhetnek és elzáródhatnak. Ez a szemhéj alatt fertőzést okozhat. A kezeletlen szemfertőzés tartós szemkárosodást és látásvesztést okozhat. A szemhéj alatt lévő hegesedés megkarcolhatja a szem finom felületét. Ezenkívül fekélyeket is okozhat a szaruhártyán, amely a szem tiszta, védő, külső rétege.

A szemhéj gyulladásának megelőzése

A szemhéj gyulladása kényelmetlen, fájdalmas és csúnya lehet. Sajnos ezt nem mindig lehet megelőzni, de megtehetők olyan intézkedések amik csökkentik a gyulladás kockázatát.

Rendszeresen mossa meg az arcát. Ez magában foglalja a szem- és az arc smink eltávolítását lefekvés előtt. Ne érintse meg a szemét piszkos kézzel, és ne dörzsölje a viszkető szemhéjat. A szem dörzsölése terjesztheti a meglévő fertőzést. Emellett ellenőrizze a szemhéját, ha fájdalmat, bőrpírt vagy duzzanatot észlel. A korpásodás ellenőrzése a gyulladás csökkentésében is segít. Ha súlyos korpásodása van, beszéljen orvosával, mivel szüksége lehet olyan samponra, melyet csak receptre válthat ki.

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

Derék fájdalom jobb oldalon – mi lehet a probléma forrása?

vas aug 16 , 2020
A derék fájdalom jobb oldalon valamikor csupán az izmok terheltségének köszönhetően alakul ki, más esetekben egy ideg becsipődése okozhatja a problémát. A vesék kivételével a belső szerveink szerveztünk elülső oldalán helyezkednek el, de ez nem azt jelenti, hogy az általuk […]
Derék fájdalom jobb oldalon – mi lehet a probléma forrása?

Ez is érdekelheti