Mi az a halbőrűség, halbőrbetegség (ichthyosis)?

A halbőrűség, halbőrbetegség (ichthyosis) egy olyan örökletes vagy megszerzett bőrbetegség, amelynek következében a bőr nem hullajtja le az elhalt hámsejtjeit.

Ennek eredményeképpen az elhalt hámsejtek foltokban halmozódnak fel a bőr felületén, így idézve elő a pikkelyes felrakódást. A pikkelyek hasonló mintázatban jelennek meg mint a halaknál innen eredet a betegség neve is.

Az esetek többségében a tünetek enyhék és csak meghatározott területeken jelennek meg a betegség tünetei, ritkább esetben azonban a tünetek igen súlyosak is lehetnek.

A halbőrűség, halbőrbetegség (ichthyosis) tünetei

A tünetek az alábbiak lehetnek:

  • pelyhes fejbőr
  • sokszög alakú pikkelyek a bőrön
  • barna, szürke vagy fehér pikkelyek
  • erősen száraz bőr
  • megvastagodott bőr
  • viszkető bőr

A felsorolt tünetek jellemzően rosszabbak a téli időszakban, amikor a levegő hidegebb és szárazabb. A száraz foltok legtöbbször a könyökön illetve az alsó lábszáron jelennek meg. Súlyos és ritka esetekben a betegség okozhat mély, fájdalmas repedéseket a talp és a tenyér bőrfelületén is.

A halbőrűség, halbőrbetegség (ichthyosis) kialakulása

A betegség előfordulhat akár szüléskor is, de az esetek többségében korai gyerekkorban jelennek meg a tünetek. Néhány embernek kizárólag ebben a korszakban jelentkeznek a felsorolt problémák és évekkel később végleg eltűnnek, azonban vannak olyan betegek is, akik akár felnőttkorban is érintettek lehetnek a betegségtől.

Mint sok más bőrbetegség esetében a genetika kiemelt szerepet játszik a halbőrűségnél is. Az állapot autoszomális domináns mintát követ, ami azt jelenti, hogy elég kizárólag az egyik szülőnek érintettnek lennie a betegségben ahhoz, hogy a születendő gyermekének is átadhassa. A halbőrűség az egyik leggyakoribb örökölt bőrbetegség.

Ritka esetekben a betegség megjelenhet az említett hibás gének nélkül is, ilyenkor általában valamilyen másik betegséghez társul, mint például rák, veseelégtelenség vagy pajzsmirigy betegség.

A halbőrűség, halbőrbetegség (ichthyosis) diagnózisa

A bőrbetegségekre szakosodott orvosok, azaz a bőrgyógyászok az esetek nagy részében már szemrevételezés után is feltudják állítani a diagnózist. A diagnózis során orvosa érdeklődhet családja kortörténetéről, a tünetek megjelenésének időpontjairól, illetve, hogy van-e egyéb bőrbetegsége. Továbbá orvosa rögzítheti azt is, hogy a test mely területén jelennek meg a foltok, ez nagyban segítheti a hatékony kezelés nyomon követesét.

1. kép – A halbőrűség, halbőrbetegség (ichthyosis) egyik tünete akár az erősen száraz bőr is lehet

Bizonyos esetekben a biztos diagnózis érdekében orvosa bőrbiopsziát illetve vérvételt is kérhet, annak érdekében, hogy egyes betegségeket biztosan kizárhasson mint például a pikkelysömör. A bőrbiopszia magában foglalja az érintett bőr egy kis részének eltávolítását mikroszkóp alatt történő vizsgálat céljából.

A halbőrűség, halbőrbetegség (ichthyosis) kezelése

Jelenleg nem létezik gyógyszer a betegség ellen, azonban a tünetek megfelelő odafigyeléssel és kezelésekkel igen jól csillapíthatóak.

Otthoni kezelési módszerek

A fürdés utáni bőrradírozás loofah szivaccsal vagy habkővel segíthet eltávolítani az elhalt hámsejteket a bőr felületéről. Rendszeresen alkalmazzon különböző hidratálókrémeket, amelyek segítenek fenntartani a bőr nedvességtartalmát.

A különböző, szobában elhelyezhető párásító készülékek segíthetnek otthona levegőjének nedvességtartalmának növelésében, ez megakadályozhatja a bőr további kiszáradását.

Vényköteles, gyógyszeres kezelések

Orvosa speciális kenőcsöket is felírhat a tünetek enyhítésére. Ezek a kenőcsök segítik a bőr nedvességtartalmának fokozását illetve az elhalt bőrrétegektől való megszabadulást is. Bizonyos kenőcsök ezen felül még gyulladáscsökkentő és viszketés gátló hatással is bírnak.

A halbőrűség, halbőrbetegség (ichthyosis) jövőbeni kilátásai

A halbőrűség és a hozzá hasonló bőrbetegségek az élet bizonyos szakaszaiban igen sok fejfájást okozhatnak, különösen gyerekkorban, mikor sokkal aktívabbak vagyunk. Amennyiben úgy érzi, hogy a felsorolt tünetek túlzottan zavarják, akkor mindenképpen javasoljuk, hogy keressen fel egy mentálhigiénés szakembert.

A szakemberrel közösen együtt kialakítják a megfelelő programot, ami segítheti a tünetek jobb megértését és a velük történő együttélést.

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

Cerebrális parézis - mi a veszély forrása?

ked szept 22 , 2020
Az agyi bénulás, vagy más néven cerebrális parézis, olyan rendellenességek csoportja, amelyek befolyásolják a mozgást és az izomtónust, vagy akár a testtartást is. A jelenséget olyan károsodás okozza, amely még a fejlődésben lévő agyban keletkezik, leggyakrabban születés előtt. A cerebrális […]
Cerebrális parézis

Ez is érdekelheti