Mandulagyulladás? Legyen Ön is képbe a tünetekkel!

Mandulagyulladás? Legyen Ön is képbe a tünetekkel!

Mi a mandulagyulladás?

A mandula két nyirokcsomót foglal magában, amelyek a torok mindkét oldalának hátsó részében találhatók meg. Védelmi mechanizmusként funkcionálnak szervezetünkben, a céljuk, hogy megvédjenek minket a különböző fertőzésektől. Amikor a mandulák megfertőződnek, akkor beszélhetünk mandulagyulladásról vagy más néven tonsillitis-ről.

A tünetek szinte bármilyen életkorban, nemtől függetlenül előfordulhatnak, jellemzően nagyobb eséllyel jelenik meg a gyerekek körében. A legtöbb esetet az óvodások körében diagnosztizálják. A tünetek között szerepelhetnek a torokfájás, a mandulák duzzadt állapota és láz.

A betegség fertőző és rengeteg különböző baktérium és vírus válthatja ki a problémát, például Streptococcus baktérium, ami később úgynevezett „strep-torokhoz” vezethet. A strep-torok által okozott mandugyulladás tünetei komoly szövődményekkel járhatnak, amennyiben kezeletlenül hagyják.

Az állapot könnyedén diagnosztizálható, a betegség átlagos lefutási ideje 7-10 nap.

Mandulagyulladás tünetei

Három különböző tonsillitis típus létezik: akkut, krónikus és visszatérő.

A tünetek az alábbiak lehetnek típusoktól függően:

Nagyon kicsi gyermekeknél előfordulhat fokozott ingerlékenység, rossz étvágy is.

Akkut mandulagyulladás

Az akkut típus hihetetlen gyakori gyerekkori betegség, szinte minden kisgyermek átesik rajta legalább egyszer. Amennyiben a tünetek kevesebb mint 10 napig tartanak, akkor akkut tonsillitisről beszélünk. Ha a tünetek tovább tartanak vagy az év folyamán többször visszatérnek, akkor krónikus vagy visszatérő tonsillitisről beszélhetünk. Ez a típusú gyulladás nagyon pozitívan reagál az otthoni kezelésekre is, azonban néhány esetben szükség lehet antibiotikumos támogatásra is.

Krónikus mandulagyulladás

A krónikus tonsillitis tünetei tovább állnak fenn, mint az akkut gyulladás esetében. Folyamatos torokfájást, kellemetlen szájszagot és megduzzadt nyirokcsomókat tapasztalhat a beteg. A krónikus mandulagyulladás esetében kialakulhatnak mandulakövek, ahol olyan anyagok tapadnak meg a mandula résein mint nyál, ételmaradékok vagy halott sejtek. Ezek a kis törmelékek végül megszilárdulhatnak és kövekké alakulhatnak, ez esetben orvosi beavatkozásra lehet szükség eltávolításuknál.

Visszatérő mandulagyulladás

Visszatérő tonsillitisről akkor beszélhetünk, ha az alábbi tünetek jelentkeznek:

 • gyulladás vagy torokfájás 1 éven belül 5-7 alkalommal
 • az elmúlt 2 évben legalább 5 alkalommal történt gyulladás

A jelenlegi kutatások alapján a rendszeres gyulladások hátterében az egyének genetikája állhat, akiknek immunrendszerük nem képes megfelelően védekezni a streptococcus baktériummal szemben.

Mikor érdemes orvoshoz fordulnia?

Az alábbi tünetek megléte esetén mindenképpen érdemes felkeresnie háziorvosát:

 • 39.5 Celsiusnál magasabb láz
 • izomgyengeség
 • nyak merevség
 • torokfájás, amely folyamatosan fennáll több mint 2 napja

Extrém esetekben kialakulhatnak légzési nehézségek is, ilyen esetben azonnal hívjon mentőt!

Fertőző-e a mandulagyulladás?

Amennyiben Ön elkapta a tonsillitist, az első tünetek jelentkezése előtti 24-48 órában Ön is terjesztheti a betegséget. Sajnos, a beteg tünetek nélkül nincsen tudatában a fertőzésének, így gyakran tovább terjeszti a betegséget közvetlen környezetében. Amennyiben antibiotikumot ír fel Önnek kezelőorvosa, akkor az első adag bevételét követő 24 órán belül a fertőzés terjesztésének lehetősége megszűnik.

A tonsillitist elkaphatja köhögés, tüsszentés vagy belélegzés során is. A mandulagyulladás cseppfertőzéssel is terjed, így amennyiben Ön egy beteg személy után megérinti a fertőzött tárgyat (például ajtókilincset) akkor Önnél is megnő a fertőzés kockázata.

Azoknál a betegeknél mindig nagyobb a fertőzés veszélye, akik munkájuk során folyamatosan érintkeznek más emberekkel, ezért is terjed igen gyorsan az óvodások körében.

Mi okozhatja a mandulagyulladás tüneteit?

A mandula az első védelmi vonal a szervezetben a betegségekkel, fertőzésekkel szemben. Fehérvérsejteket termelnek, amelyek segítenek a testnek a fertőzések elleni küzdelemben. A mandulák leküzdik azokat a baktériumokat és vírusokat, amelyeket a szájunkon és az orrunkon keresztül juttatunk be a szervezetünkbe. Azonban a mandulák is érzékenyek az előbb említett betolakodókra, így előfordulhat, hogy ők is feladják a küzdelmet ideiglenesen. A tonsillitis kialakulhat vírus, megfázás vagy bakteriális fertőzés során.

Vírusos mandulagyulladás

A vírusos mandulagyulladás a leggyakoribb típus. Leggyakrabban a gyulladást a megfázás vírusai okozzák, de ezen felül az alábbi vírusok is kiválthatják a tüneteket:

 • rhinovírus
 • Epstein-Barr vírus
 • hepatitisz A
 • HIV

Amennyiben Önnek vírusos mandulagyulladása van, akkor a tünetek között megjelenik a köhögés és az orrdugulás, orrfolyás. Az antibiotikumok nem tudják felvenni a küzdelmet a vírusokkal szemben, azonban a tünetek enyhíthetők megfelelő hidratáltsággal, vény nélkül kapható fájdalomcsillapítókkal és pihenéssel.

Bakteriális mandulagyulladás

A tonsillitis eseteinek körülbelül 15-30%-át okozzák baktériumok. Leggyakrabban a strep baktérium okozza a tüneteket, de vannak más baktériumok is, amelyek kiválthatják a problémát. A bakteriális fertőzés nagyobb arányban fordul elő az 5 és 15 év közötti gyerekeknél. Kezelőorvosa írhat fel Önnek antibiotikumot, amennyiben indokoltnak tartja, bár nem minden esetben szükségesek. Az antibiotikumon kívül a kezelési módszerek szinte teljesen azonosak a vírusos típussal.

Mandulagyulladás diagnózisa

A diagnózis felállítását orvosa a torok fizikai vizsgálatát követően tudja felállítani. Ritkább esetben vérvételre is szükség lehet, aminek segítségével kiderülhet, hogy a gyulladás bakteriális vagy vírusos alapú.

Mandulagyulladás kezelése

A mandulagyulladás enyhe esete nem feltétlenül igényel kezelést, különösen, ha egy vírus, például egy megfázás okozza. A súlyosabb mandulagyulladás kezelése történhet antibiotikumok segítségével. Ritkább esetekben indokolt lehet az infúziós ellátás is, amennyiben a beteg kiszárad. A torokfájás enyhítésére szolgáló fájdalomcsillapító gyógyszerek szintén segíthetnek.

1. kép – a mandulagyulladás szinte mindenkit érint élete során

Mandulaműtét

A mandulák eltávolítását célzó műtétet tonsillactomianak nevezik. Általában csak azoknak ajánlott, akik krónikus vagy ismétlődő tonsillitisben szenvednek, vagy olyan esetekben, amikor a mandulagyulladás szövődményeket okoz, vagy a tünetek nem javulnak. Ha az elmúlt évben legalább 5–7 alkalommal volt mandulagyulladása vagy strep-torka, akkor célszerű lehet a műtét mellett dönteni orvosa javaslatára. A műtét enyhíti a mandulagyulladásból eredő légzési problémákat vagy nyelési nehézségeket is. A műtét utáni lábadozási idő egyénenként eltérő lehet, de általában 1-2 hét elegendő szokott lenni a felépüléshez.

Tonsillitis antibiotikumok

Amennyiben bakteriális fertőzés okozza a tüneteket, akkor orvosa javaslatára antibiotikum kúrát kezdhet. Az antibiotikum segíthet a tünetek enyhítésében, azonban csak valóban indokolt esetben érdemes felszedni a gyógyszert. A legtöbb esetben nem szívesen javasolják az orvosok, mivel a szervezetnek magától kell legyőznie a gyulladást, ha ezt mesterségesen, huzamosabb ideig támogatják, annak a későbbiekben negatív következményei lehetnek a beteg immunrendszerére nézve.

Otthoni kezelési módszerek

Az alábbi házi praktikák segíthetnek a tünetek enyhítésében:

 • figyeljen a fokozott folyadék bevitelre
 • pihenjen sokat
 • gargalizáljon sós melegvízzel naponta több alkalommal
 • használjon toroktablettákat
 • használjon párásító készüléket levegőnedvesítésre
 • kerülje a betegség alatt a dohányzást
 • fogyasszon hideg ételeket – fagylalt, jégkrém, egyéb fagyasztott ételek
 • ibuprofén alapú fájdalomcsillapítókkal további enyhítheti a tüneteket

A mandulagyulladás megelőzése

Megfázós időszakban, influenza szezonban próbálja kerülni a zsúfolt helyeket, célszerű lehet a maszk viselete is. Amennyiben Önnek vannak tünetei tanácsos otthon maradnia, hogy másokat ne fertőzzön tovább. Próbáljon figyelni az alaposabb kézmosásra és kerülje arca érintését, az ujjakról nagyon könnyen a szájba, orrba juthatnak a vírusok, baktériumok. Igyekezzen erősíteni immunrendszerét különböző vitaminok, tevékenységek segítségével.

A tonsillitis tünetei a legtöbb esetben nem igényelnek semmilyen különleges kezelést, azonban lehetnek olyan esetek, amikor tanácsos orvoshoz fordulnia a helyes kezelés kialakítása érdekében.

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

Parkinson kór - mik az intő előjelek?

ked jún 9 , 2020
A Parkinson kór egy progresszív idegrendszeri rendellenesség, amely főként a mozgásra van kihatással. A tünetek fokozatosan kezdődnek, amely első körben az egyik kéz remegésében nyilvánul meg. A remegés egy jellegzetes tünet, azonban emellett a betegség merevséget okozó tüneteket, illetve lassú […]
Parkinson kór

Ez is érdekelheti