Mit tehetünk az afta ellen?

Mit tehetünk az afta ellen? Létezik módszer a megelőzésre?

Mindenki számára ismerős lehet a száj belsejében kialakuló fehér, általában (vagy szerencsés esetben) apró és többnyire fájdalmas jelenség, amit aftának vagy szájfekélynek nevezünk. Sajnos evés közben a rágási folyamat során szintén fájdalmas pillanatokat tud okozni az afta.

A szájban, az ajkakon és a nyelven azonban számos típusa létezik, amik különféle irritációk, sérülések és dudorok formájában jelentkezhetnek. A leggyakoribb típusai a következők:

 • fekély, seb
 • herpesz
 • leukoplakia
 • candida-fertőzések

Tudta, hogy a lakosság körülbelül egyharmadánál előfordul ezen szájbetegségek egyike? Ahogy említettük, az afta jelenléte főleg rágás vagy beszéd során fájdalmas mellékhatásokkal is járhat.
Habár az afta ellen a patikákban mi magunk is tudunk vásárolni többféle kenőcsöt/gyógyszert, nem árt tudni, hogyha a jelenség már több mint két hétig jelen van és nem mutat gyógyulást, szakemberrel (főleg fogorvossal) vizsgáltassuk meg!

1. kép - az afta ellen házilag is lehetséges a védekezés
1. kép – az afta ellen házilag is lehetséges a védekezés

Érdemes meghallgatni egy szakorvos tanácsait afta ellen, hogy csökkenthessük előfordulásának okait is. Például ajánlhatnak nátrium-lauril-szulfátot nem tartalmazó fogkrémeket és szájvizeket, vagy a helyes fogmosási eszközökről és technikáról is szakszerű véleményt tudnak nyújtani, ami szintén egy kiváltó oka lehet az afta kialakulásának.

De mi is az afta/szájfekély valójában?

Olyan kis sebek vagy sérülések, amelyek a szájban, nevezetesen a szájnyálkahártyában, az ínyen, a nyelven vagy az ajkakon helyezkednek el, illetve jelenlétük kellemetlenséget és nehézséget okoznak étkezés, ivás és beszéd során. Megjelenésüket tekintve önállóan vagy csoportosan is előfordulhatnak, alakjuk pedig lehet lapos, kerek, ovális, ezenfelül színük is eltérően mutatkozhatnak (pl. fehér, piros, sárgás).
Amennyire tudnak fájni ezek az apró afták, annyira ártalmatlanok, így mi magunk is könnyedén tudunk az afta ellen védekezni.

Három fő típusa van:

 • Kisebb aftás fekélyek

Ezek a leggyakoribb fajták. Kisméretűek – általában kevesebb, mint 5 mm átmérőjűek és egyetlen fekély formájában alakulnak ki. Ez a fajta általában nem okoz sok fájdalmat, és viszonylag hamar el is múlik, akár magától is.

 • Nagyobb aftás fekélyek

Általában 5 mm-esek vagy nagyobbak, azonban ez a fajta akár már csoportosan is jelentkezhet. Jelenlétük fájdalommal járhat, különösen evés, ivás vagy beszéd esetén. Körülbelül 2 hétig is tarthatnak, rosszabb esetben hónapokig.

 • Herpetiformis fekélyek

Megjelenésük hasonlít a herpeszhez, azonban ezt a típusú fekélyt nem a herpesz vírusa okozza.

Az afta fázisai

1. Égő érzet, emellett az ínyen vagy nyelven egy vöröses felület jelenik meg.

2. Körülbelül 4 nappal később a sebet fehéres/sárgás membrán borítja, körülötte pedig vöröses felületet tapasztalhatunk.

3. A seb érintkezik a kötőszövettel, ennek hatására fájdalomérzet alakul ki.

2. kép - Kellemetlen érzés, de számtalan megoldás létezik az afta ellen
2. kép – Kellemetlen érzés, de számtalan megoldás létezik az afta ellen

Az afta kialakulásának okai

Habár az afta önmagában a legtöbb esetben veszélytelen, ám jelenléte mögött számos tényező állhat, mint például a nem megfelelő táplálkozási szokások és a stressz.

Az afta kialakulása mögött az alábbi tényezők állhatnak:

Immunrendszeri problémák: a baktériumok elleni küzdelem során a szervezet a normál szövet egy részét elpusztítja, amely aftát okoz.

Stressz: a stressz jelenléte életünkben gyengíti az immunrendszert, emiatt kiszáradhat a száj és védelmi szintje minimálisra csökken.

Intraorális trauma: a nyelv vagy az arc belső véletlenszerű harapása, gondoljunk csak például arra, amikor jóízűen falatozunk, és hirtelen a szájban elharapjuk a nyelvünket vagy az ínyünket.

Hormonális változások a menstruációs ciklus alatt.

Táplálékhiány/étrend: vas, folsav, B12 vitamin hiánya is okozhat aftát.

Genetikai tényezők/öröklődés: sajnos itt is igaz, hogy a genetika befolyásolhatja az afta megjelenésének kockázatát – egyeseknek kevésbé védettek a száj nyálkahártyái, így hajlamosabbak annak kialakulására.

Az orális pH változásai: savas ételek, például az ananász, csökkenti a szájnyálkahártya védelmét.

Nagyon ritkán a visszatérő afta vagy szájfekély számos súlyos betegség lehetséges jele is lehet, beleértve:

Ha a szájban lévő fekély Önnek is nagyon lassan gyógyul, vagy rendkívül fájdalmas tünetekkel jár, mielőbb keressen fel egy szakorvost!

Mit tehetünk az afta ellen?

A kezelés elsősorban tüneti, mivel a fájdalmak spontán gyógyulnak egy-két héten belül, kezelés nélkül is. Egyes termékek vagy gyógyszerek felhasználhatók a tünetek enyhítésére és a lehetséges fertőzések megelőzésére.

Az afta kezelése magában foglalhatja:

– Fertőtlenítő és antibakteriális oldatok (szájvíz, gélek vagy cseppek).

– Helyi fájdalomcsillapítók és gyulladáscsökkentők.

– Orális nyálkahártya védőgél.

Valószínű, hogy közvetlen kapcsolat áll fenn az afta és a vitaminhiány között, tehát a megfelelő étkezési szokások kialakítása és a multivitaminok szedése mindenképp jó döntés lehet, ha hajlamos az afta kialakulására.
A probiotikumok szintén hasznosnak bizonyulnak az afta elleni harcban.

Fontos tudni, hogy az afták nem fertőzők, nem úgy, mint a herpesz, ami szintén az ajkakon vagy a száj területein jelennek meg.

Egyéb kezelési lehetőségek

Az esetek többségében a fekélyek kezelés nélkül eltűnnek, valamint a kiváltó ételek, például az ananász eliminálása az értendünkből is segíthet a probléma megoldásában. A fentebb felsorolt helyileg alkalmazott készítmények szintén segítenek, hogy minél előbb megszabaduljunk az aftától.

Többféle kezelési lehetőség is rendelkezésre áll, persze ezeket annak függvényében javasolják a szakorvosok, hogy milyen az említett fekély (pl. hol helyezkedik el, illetve mennyire súlyos).

Gyulladáscsökkentő kezelés

A recept nélküli, helyileg alkalmazható gyulladáscsökkentő paszták, amelyek közvetlenül a problémás területre kerülnek, hatékonyan kezelhetik az aftafekélyek tüneteit, különösen a kisebb fajták esetében. Ezeket a pasztákat naponta 2-4 alkalommal kell felvinni az érintett területre.

Antiszeptikus és antibiotikum kezelés afta kezelésére

Antiszeptikus szájvíz, pl. klórhexidint tartalmazó, napi kétszeri alkalmazása részét képezheti a kezelésnek. Természetesen előbb itt is érdemes egyeztetni orvosunkkal, hogy pontosan milyen terméket javasol, és hányszor alkalmazzuk azt. Ritka esetekben az orvos helyi vagy orális antibiotikumokat írhat fel, amelyek hatékonyak lehetnek afta ellen. Ezeket általában szintén szájvíz formájában adják be – az antibiotikumot feloldva vízben. Erre naponta többször is szükség lehet néhány napig.

Jó tudni: az orvos ajánlásaitól függően kerülendő a tetraciklint tartalmazó antibiotikum szájvíz kezelése nyolc évesnél fiatalabb vagy annál idősebb gyermekeknél, mivel ezek a fogak elszíneződését okozhatják.

Egyéb kezelés

Egyéb kezelések lehetnek helyi vagy ritkán orális szteroidok, amelyeket általában akkor alkalmaznak, ha az afta nem reagál más kezelési módszerekre.

Hogyan lépjen fel az afta ellen házilag?

 • Öblögessünk sós vízzel.
 • Szódabikarbónás öblögetés.
 • Öblögetés után vigyünk fel a területre magnézium-tejet.
 • A duzzanat lohasztása érdekében jégkockát helyezzünk az érintett területre.
 • Kenőcsök, amelyek helyi érzéstelenítőt tartalmaznak a fájdalom és a kellemetlen érzés ellen.
 • Stresszforrás csökkentése.
 • Kerülni kell azon ételek fogyasztását, amelyek felsérthetik a sebet.

Az afta kialakulásának megelőzése

A fekély előfordulásának csökkentése érdekében számos intézkedést meg lehet tenni.

 • Fekélyt okozó ételek elkerülése.
 • Figyeljen az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozásra. Tartalmazzon elegendő mennyiségű tápanyagot és vitamint étrendünk.
 • A fogászati higiénia fenntartása és puha fogkefe használata az irritáció elkerülése érdekében.
 • Stresszforrás csökkentése, és megfelelő mennyiségű és minőségű alvás megtartása.

Összefoglalva

Az afták általában nem súlyosak, és különös kezelés nélkül eltűnnek.
A fekélyek, amelyek néhány héten belül maguktól elmúlnak, nem jelentenek különösebb veszélyt, mint például szájrákot, és nem fertőzők. Azonban nagyon fájdalmasak és kellemetlenek lehetnek, különösen, ha sokszor visszatérnek. Az afta ellen nagyon könnyen tudunk védekezni, akár házi módszerekkel is.

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

Terhesség első jelei - 15 korai jel, ami a terhességre utal

ked febr 18 , 2020
Ugyan csak a terhességi teszt és az ultrahangos vizsgálat adhat egyértelmű választ a terhesség kérdésére, de bizonyos tünetek a terhesség első jelei lehetnek. A legelső dolog pedig nem feltétlen az első elmaradt menstruációs ciklus. Észrevehető reggeli rosszullét, érzékenység a szagokra […]
terhesség első jelei

Ez is érdekelheti