Fekete só – valóban egészségesebb?

A fekete só az indiai konyha kedvelt összetevője, hazánkban jelenleg annyira még nem ismert. Különleges ízt adhat a konyhában készülő ételeknek, sőt akár egészségesebb alternatíva lehet, mint a hagyományos konyhai só.

De mi is az a fekete só?

Bár különböző fekete só létezik, azonban a himalájai fekete só a leggyakoribb típusa. Ez egy kősó, amely Pakisztán, Banglades, India, Nepál és más Himalája sóbányákból származik. Első alkalmazását az ájurvédikus gyógyászatban dokumentálták, ami egy holisztikus egészségügyi megközelítés.

A gyógyítók azt találták, hogy ez a különleges sófajta terápiás tulajdonságokkal rendelkezik, további érdekessége, hogy nevével ellentétben a só színe inkább rózsaszín-barna és nem fekete.

Mik lehetnek a fekete só jótékony tulajdonságai?

A fekete só az alábbi pozitív tulajdonságokkal rendelkezik.

1. Alacsonyabb nátriumtartalom

A fekete só szemben a hagyományos asztali sóval kevesebb nátriumot tartalmaz. Ez különösen akkor lehet nagyon fontos, ha például már meglévő magas vérnyomásunkra szeretnénk figyelni. Már több rendelkezésre álló kutatás arra a következtetésre jutott, hogy a magas nátriumtartalmú étrend követése mellett nagyobb eséllyel alakulhat ki a magas vérnyomás állapota.

Fontos azonban megemlíteni, hogy ennél a típusú sónál is mindig ellenőrizd a kiválasztott típus és márka tápértékét – itt is előfordulhatnak olyan estek, hogy a gyártási módszernek köszönhetően akár azonos nátriumtartalmú lehet, mint az asztali só.

2. Kevesebb adalékanyagot tartalmazhat

Szemben a hagyományos konyhai sóval ez a típus kevesebb adalékanyagot tartalmazhat. Ez leginkább abból következhet, hogy ez a fajta só kevesebb feldolgozáson megy keresztül, a legtöbb esetben adalékmentesen.

Fekete só – valóban egészségesebb?
1. kép – A fekete só nátriumtartalma jóval alacsonyabb lehet

Sőt, a hagyományos konyhai só esetében nagyon sok esetben csomósodást gátló anyagokat adnak hozzá, amely akár az egészségünkre is káros lehet. Egyes asztali sók potenciálisan káros adalékanyagokat is tartalmaznak, mint például a kálium-jodát és az alumínium-szilikát. A kálium-jodát fokozhatja a zsírok oxidációját, ami egy káros sejtfolyamat, amely szövetkárosodást okozhat és növelheti a különböző betegségek kockázatát.

Azonban fontos megemlíteni, hogy nem minden adalékanyag feltétlenül rossz. A hagyományos konyhai sóban megtalálható jód például egy olyan közegészségügyi erőfeszítés eredménye, amely a világ számos részén előforduló jódhiány csökkentésére jött létre.

A jódhiány többek között a pajzsmirigy alul működés egyik vezető oka és más egyéb egészségügyi problémákat is okozhat.

Továbbá ezzel a sófatjával kapcsolatban léteznek még megalapozatlan állítások, amelyeket jelenleg semmilyen kutatási munka nem támaszt alá. Ezek között megemlíthető a magasabb ásványi anyag tartalom, illetve, hogy javíthatja az emésztést és erősítheti a bőrünket, hajunkat.

A végső kérdés: valóban egészségesebb?

Lehetséges, hogy gazdagabb bizonyos ásványianyagokban, azonban ez nem feltétlenül teszi egészségesebbé. Hogy miért? Általában kis mennyiségű sót fogyasztunk étkezésink során, így ez a hatása nem tud igazán érvényesülni. Másodszor, egyénenként jelentősen eltérő lehet, hogy mennyire tudja egy-egy szervezet hasznosítani az extra mennyiségű ásványi anyagokat, így nem jelenthetjük ki egyértelműen, hogy ez a tulajdonság egészségesebbé teszi a fekete sót.

További probléma lehet az is, hogy a különböző forgalmazók jelentősen eltérő módon állíthatják elő a terméket, ami megkérdőjelezheti a cikkben felsorolt jótékony hatásokat. Ahhoz azonban kétség sem fér, hogy a fekete só valóban kevesebb adalékanyagot tartalmaz, így amennyiben ezzel a céllal szeretnéd fogyasztani, úgy valóban egy jobb alternatíva lehet szemben a hagyományos konyhai sóval.

Összegzés

Végezetül elmondhatjuk, hogy a fekete só egy kiváló alternatívája lehet a hagyományos konyhai sónak, különösen akkor, ha szeretnék egy kis ízelítőt kapni az indiai és ázsiai konyha receptjeiből. Egyedülálló ízvilággal rendelkezik, számos étel ízét felerősítheti.

Azonban az nem valószínű, hogy rendszeres fogyasztása mellett jelentős és jótékony egészégügyi hatásokat fogsz tapasztalni. Elképzelhető, hogy a jövőben ez változni fog, azonban jelenleg semmilyen kutatás nem támasztotta alá a fekete só cikkben felsorolt jótékony hatásait.

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

Értisztítás természetesen – 10 élelmiszer, ami segítséged lesz!

csü máj 25 , 2023
Az érelmeszesedés komoly egészségügyi problémákat okozhat, ezért is fontos kellő figyelmet fordítani az értisztítás feladatára. Szerencsére léteznek olyan természetes élelmiszerek, amelyek segítségünkre lehetnek ebben a feladatban. Azonban mielőtt megosztanánk veled természetes értisztító élelmiszereink listáját mindenképpen fontos lehet megérteni, hogy mi […]
Értisztítás természetesen – 10 élelmiszer, ami segítséged lesz!

Ez is érdekelheti