A banán hatása megkérdőjelezhetetlen egészségünk tekintetében, a kutatóvilágban egy igazán tápláló és egészséges élelmiszerként van számon tartva. Habár a banán Délkelet-Ázsiában honos, mégis meleg éghajlaton mindenütt nőhet, így világszerte szinte bárhol elérhető. A Cavendish fajta, az élelmiszerboltokban legelterjedtebb fajta, kezdetben szilárd és zöld, de érés közben sárgává, puhává és édessé válik, amelyet a fogyasztók nagyon kedvelnek.
Számos alapvető tápanyagot tartalmaz, így a banán hatása az emésztésre, a fogyásra, sőt, a szív egészségére is mindenképp pozitív.
Cikkünkben a banán 10 pozitív tulajdonságát mutatjuk be.
1. Tápanyagokban gazdag
A banán megfelelő mennyiségű rostot és számos antioxidánst tartalmaz. Egy normál méretű banán a következőket is tartalmazhatja:
- Kalória: 112
- Zsír: 0 gramm
- Fehérje: 1 gramm
- Szénhidrát: 29 gramm
- Rost: 3 gramm
- C-vitamin: a napi érték 12%-a
- Riboflavin: a napi érték 7%-a
- Folsav: a napi érték 6%-a
- Niacin: a napi érték 5%-a
- Réz: a napi érték 11%-a
- Kálium: a napi érték 10%-a
- Magnézium: a napi érték 8%-a
Egy banán tehát körülbelül 112 kalóriát tartalmaz. Szinte csak vízből és szénhidrátból áll, azonban kevés fehérjét is tartalmaz. Zsírt pedig egyáltalán nem.
A zöld, éretlen banán szénhidrátjai többnyire keményítő és rezisztens keményítő formájában vannak. Ahogy a gyümölcs érik, íze édesebbé válik, míg rosttartalma csökken.
2. Javíthatja a vércukorszintet
A banán gazdag oldható rostban. Emésztés során ezek a rostok feloldódnak a folyadékban, és gél keletkezik. Ennek köszönhető a banán szivacsszerű állaga is.
Az éretlen banán ellenálló keményítőt is tartalmaz, amelyet a szervezet nem emészt meg.
Ez a kétféle rost együttesen mérsékelheti a vércukorszintet étkezést követően, sőt, a banán hatása kiterjedhet az étvágyszabályzásra is azáltal, hogy lassítja a gyomor kiürülését.
Ez pedig azt jelenti, hogy a banán magasabb szénhidráttartalma ellenére nem okoz jelentős kiugrást a vércukorszintben az egészséges szervezetben. Habár cukorbetegek is fogyaszthatják, nem ajánlott egyszerre sokat enni belőle.
3. Támogathatja az egészséges emésztést
Az élelmi rostokat számos egészségügyi előnnyel hozták összefüggésbe, beleértve a jobb emésztést is. Egy átlagos méretű banán nagyjából 3 gramm rostot tartalmaz.
Az éretlen banánban található rostfajta prebiotikum. A prebiotikumok elkerülik az emésztést, és a vastagbélbe kerülnek, ahol táplálékká válnak a bélben lévő hasznos baktériumok számára.
Sőt, az úgynevezett pektin, amely az érett és az éretlen banánban is megtalálható rost, segíthet megelőzni a székrekedést és lágyítja a székletet.
Emellett kutatások során azt találták, hogy a pektin védelmet nyújthat vastagbélrák ellen, habár ennek az előnynek a megerősítéséhez további kutatásokra van szükség.
4. Segíthet a fogyásban
Habár vizsgálatok még nem bizonyítják, hogy a banán hatása a fogyásra is kiterjed, mégis számos olyan tulajdonsága van, amelyek fogyásbarát élelmiszerré tehetik.
Fontos tudni, hogy a banán kevés kalóriát tartalmaz, amely egy átlagos banán esetében valamivel több, mint 100 kalória. Ennek ellenére tápláló és laktató gyümölcs.
A zöldségekből és gyümölcsökből származó rostok fogyasztása összefüggésbe hozható az alacsonyabb testsúllyal és a fogyással.
Ezenkívül az éretlen banán tele van ellenálló keményítővel, így laktat és csökkenti az étvágyat.
5. Támogathatja a szív egészségét
A banán káliumot tartalmaz. Ez egy olyan ásványi anyag, amely létfontosságú a szív egészségéhez, különösen a vérnyomás kezeléséhez. Annak ellenére, hogy fontos ásványi anyagról beszélünk, mégis kevesen fogyasztják.
Egy közepes méretű banán, amely egy nagyszerű káliumforrás, biztosítja a napi érték akár 10%-át.
A káliumban gazdag étrend segíthet csökkenteni a vérnyomást. A banán hatása több kutatásban is szerepel: a sok káliumot fogyasztó embereknél 27%-kal alacsonyabb a szívbetegség kockázata.
Ezenfelül a banán magnéziumot tartalmaz, amely a napi érték 8%-át is fedezheti. A magnézium is fontos szerepet játszik a szív egészségében.
A magnéziumhiány összefüggésbe hozható a szívbetegségek fokozott kockázatával, az emelkedett vérnyomással és a magas vérzsírszinttel, ezért fontos, hogy elegendő ásványi anyagot tartalmazzon az étrendünk.
6. Tele van antioxidánsokkal
A gyümölcsök és zöldségek kiváló antioxidáns-források, így ez alól a banán sem jelent kivételt.
Az antioxidánsok számos egészségügyi előnyt jelentenek, péládul csökkentik a szívbetegségek és a degeneratív betegségek kockázatát.
Segítenek megelőzni a sejtekben a szabad gyökök által okozott oxidatív károsodást. Ha a szabad gyökök felhalmozódnak károkat okozhatnak a szervezetben.
7. Teltségérzetet kelt
Ahogy azt korábban is említettük, a banánban található oldható rost teltségérzetet kelt azáltal, hogy lassítja az emésztést.
Ezenkívül a banán a méretéhez képest viszonylag alacsony kalóriatartalmú, ugyanakkor magas rosttartalmú így laktatóbb nassolnivaló lehet, mint más ételek, például a feldolgozott vagy cukros rágcsálnivalók.
Éhségcsillapításként érdemes lehet egy szeletelt banánt enni fehérjében gazdag ételekkel, mint például görög joghurttal vagy fehérjeturmix-szal.
8. Éretlen állapotban javíthatja az inzulinérzékenységet
Az inzulinrezisztencia számos krónikus betegség, köztük a 2-es típusú cukorbetegség jelentős kockázati tényezője.
A banán hatása viszont itt is bizonyított: számos tanulmány bebizonyította, hogy a rezisztens keményítő rendszeres fogyasztása javíthatja az inzulinérzékenységet. Ennek hatására szervezete jobban reagálhat erre a vércukorszint-szabályozó hormonra.
Azonban a vizsgálatok még nem terjedtek ki arra, hogy a banánban lévő rezisztens keményítő hogyan befolyásolhatja az inzulinérzékenységet.
9. Támogathatja a gyógyulást
A banánt sokszor hozzák szóba, mint a sportolók tökéletes tápláléka. Ennek oka, hogy a banán egy könnyen emészthető szénhidrát, valamint káliumot és magnéziumot tartalmaz, amelyek elektrolitként működnek.
Edzés közben elektrolitokat veszíthet az izzadsággal. Viszont ha pótolja ezt a veszteséget káliummal és magnéziummal, például egy banán elfogyasztásával, csökkentheti a testmozgással összefüggő izomgörcsöket és izomlázat.
Habár a kutatások még hiányosak ezzel kapcsolatban, mégis a banán kiváló táplálék edzés előtt, alatt és után.
10. Könnyen hozzáadható az étrendhez
A banán hatása nem csupán az egészségre terjedhet ki. Egyrészt hihetetlenül egészséges, másrészt az egyik legkényelmesebb harapnivaló a nap bármely szakaszában.
Kiváló kiegészítője joghurtoknak, gabonapelyheknek és turmixoknak is. Ezenkívül sütés vagy főtés során is felhasználható, mint alapanyag, például cukor helyett is alkalmazható.
A banánt szintén rendkívül könnyű elfogyasztani és szállítani is. Csupán meg kell hámozni őket, és máris fogyaszthatók.
Összegzés
A banánról tehát elmondható, hogy egy népszerű gyümölcs, melynek fogyasztása számos egészségügyi előnnyel járhat.
Rost- és antioxidáns tartalmuknak köszönhetően javíthatják az emésztést és a szív egészségét. Mindemellett a fogyásra is hatással lehet azáltal, hogy teltségérzetet kelt a fogyasztóban, így elkerülhető a sóvárgás.
Viszonylag alacsony kalóriatartalmúak, tápanyagdúsak és laktatóak.