A-vitamin hiány tünetei – 7 jel és tünet, amire oda kell figyelni!

Mik lehetnek az A-vitamin hiány tünetei? Az A-vitamin egy zsírban oldódó vitamin, ami több szempontból is fontos szervezetünk számára. Többek között szerepet játszik az egészséges, megfelelő látás és immunrendszer kialakításában, tovább az egészséges bőr fenntartásában is.

A különböző élelmiszerekben két típusú A-vitamin található meg: előformált A-vitamin és A-provitamin.

Az előreformált A-vitamin (retinol) gyakran megtalálható húsokban, halakban, tojásban és tejtermékekben, míg az A-provitamin esetében a testünk alakítja át a különböző zöldségekben megtalálható karotinoidokat A-vitaminná.

Manapság a fejlett országokban igen ritkán fordul A-vitamin hiány az egyéneknél, azonban a fejlődő országok esetében ez továbbra sem ritka jelenség. Az A-vitamin hiány tünetei igen veszélyesek lehetnek kifejezetten a várandós és szoptatós anyák esetében, illetve az újszülötteknél és csecsemőknél. Az A-vitamin hiány 7 gyakori tünete az alábbiak lehetnek:

1. Száraz bőr

Az A-vitamin fontos szerepet játszik a bőrsejtek létrehozásában és helyreállításában, továbbá segít leküzdeni bizonyos bőrrel kapcsolatos gyulladásos állapotokat is. Amennyiben Ön nem visz be elengedő mennyiségű A-vitamint úgy könnyedén kialakulhatnak bizonyos problémák, mint például az ekcéma.

Az ekcéma egy olyan állapot, amely száraz, viszkető és gyulladt bőrt okoz. Számos klinikai vizsgálat kimutatta, hogy az A-vitamin tartalmú vényköteles gyógyszerek hatékonyan kezelhetik az említett tüneteket.

1. kép – Az A-vitamin hiány tünetei között szinte elsőként jelenhet meg a száraz, töredezett bőr

Fontos azonban megemlíteni, hogy a száraz bőrnek számos oka lehet, tehát a száraz bőr, mint tünet, nem arányos az A-vitamin hiánnyal, csupán a problémák egy lehetséges forrása lehet.

2. Száraz szemek

A különböző szemmel kapcsolatos problémák az A-vitamin hiány legismertebb tünetei közé tartoznak. A legextrémebb esetekben a súlyos A-vitamin hiány akár teljes vaksághoz vagy szaruhártya elhaláshoz is vezethet. Az A-vitaminnal kapcsolatos szemproblémák első tünetei a szemszárazság illetve a könnyképtelenség lehetnek, amit már több kutatás is alátámaszt.

Az egyik kutatás során nagyobb dózisú A-vitamint adtak szemszárazsággal küzdő gyermekek és csecsemők számára. 16 hónapos, rendszeres szedést követően a kutatásban részvevőknél 63%-kal csökkent a száraz szemek gyakorisága.

3. Éjszakai vakság

A súlyos A-vitamin hiány akár éjszakai vaksághoz is vezethet, ami megerősít az a tény, hogy ez a betegség sokkal nagyobb arányban fordul elő a fejlődő országokban, ahol köztudottan nagyobb arányban fordulnak elő A-vitamin hiányos egyének.

4. Meddőség és fogamzásgátlás

Az A-vitamin különösen fontos szerepet játszhat a gyermeknemzésnél, ezért ugyan úgy fontos lehet férfiaknak és nőknek egyaránt. Az A-vitamin hiány tartós fennállása akár meddőséget is okozhat mindkét nem esetében. Amennyiben Önnek és párjának problémái vannak a teherbeeséssel, úgy mindenképpen érdemes lehet kivizsgáltatniuk A-vitamin szintjüket.

5. Késleltetett növekedés

Azoknál a gyerekeknél, akik nem kapnak elengedő mennyiségű A-vitamint megjelenhetnek a késleltetett növekedés tünetei. Az A-vitamin különösen fontos szerepet játszik a gyermekek testi fejlődésében, így annak hiánya jelentősen korlátozhatja a növekedést.

Számos tanulmány kimutatta, hogy az A-vitamin kiegészítők önmagukban vagy más tápanyagokkal együtt kombinálva javíthatják a növekedését. Fontos azonban hozzátenni, hogy a tanulmányok nagy részét fejlődő nemzetek gyermekein végezték.

6. Torok és mellkasi fertőzések

A gyakran előforduló fertőzések a torok és a mellkas területein akár az A-vitamin hiány tünetei is lehetnek. Az A-vitamin kiegészítők elméletileg segíthetnek a légúti fertőzések kezelésében, azonban a kutatási eredmények vegyesek a témával kapcsolatosan.

Egy ecuadori gyermekekkel végzett vizsgálat kimutatta, hogy az alacsony testsúlyú gyermekeknél, akik hetente 10 000 NE A-vitamint szedtek, kevesebb volt a légúti fertőzés, mint azoknál, akik kizárólag placebót kaptak.

Másrészt a gyermekeken végzett más vizsgálatok áttekintése szerint az A-vitamin-kiegészítők 8% -kal növelhetik a torok- és mellkasi fertőzések kialakulásának kockázatát.

7. Lassabb sebgyógyulás

A sérülések, műtétek után lassan gyógyuló sebek szintén összefüggésbe hozhatók az alacsony A-vitamin szinttel. Az A-vitamin ugyanis elősegíti a kollagén képződést, ami az egészséges bőr egyik fontos alkotóeleme.

Az egyik kutatás során olyan 50 év feletti férfiakon tesztelték az A-vitamin hatásait, akiknél sebkezelésre volt szükség. Az A-vitamint kapott egyének esetében a sebek mérete 50%-al csökkent összehasonlítva azokkal, akik nem használtak krémet.

Az A-vitamin hiány tünetei számtalan, különböző probléma alapjait adhatják, azonban minden esetben érdemes meggyőződnie arról, hogy valóban az említett vitamin hiánya lehet a felelős a kialakult állapotért.

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

Apert-szindróma - Akár érintheti a jövendőbeli gyermekét is!

vas máj 9 , 2021
Az Apert-szindróma egy olyan ritka genetikai állapot, amelyben az újszülött koponyájának ízületei túl korán záródnak le. Ezt craniosynostosisnak nevezik. Általános esetben az újszülött koponyájának rostos ízületei a születés után nyitva maradnak, annak érdekében, hogy a baba agya növekedni tudjon. Amikor […]
Apert-szindróma

Ez is érdekelheti