Biorezonanciás vizsgálat – mennyire megbízható?

A biorezonanciás vizsgálat egy olyan terápia, amelyet a holisztikus vagy a kiegészítő orvostudományban alkalmaznak. Egy bizonyos gép segítségével történik a vizsgálat, amely méri a testből érkező energia hullámhosszok frekvenciáját.

Megalapozott tudományos bizonyíték arra vonatkozóan, hogy a biorezonanciás vizsgálat valóban hatékony lenne mind az egyes betegségek diagnosztizálásában vagy kezelésében egyelőre nincs.

Ez a fajta vizsgálat azon az elven alapszik, hogy az egészségtelen sejtek vagy szervek megváltoztatott elektromágneses hullámokat bocsátanak ki a DNS károsodása miatt. Következésképpen ezeknek a hullámoknak a kimutatása felhasználható a betegség diagnosztizálására, míg ezeknek a hullámoknak a normál frekvenciájukra történő visszaváltása a betegséget kezeli.

A biorezonanciás vizsgálat során az elektródákat a bőrre helyezik, és egy olyan gépre csatlakoztatják, amely leolvassa a testből érkező energia hullámhosszokat. Ezután ezeket az energiafrekvenciákat a gép manipulálhatja, hogy a test sejtjei „természetes frekvenciájukon” rezeghessenek, ami állítólag kezeli az állapotot.

1. kép – Biorezonanciás Vizsgálat menete

A biorezonanciás terápiát az alábbi állapotokhoz alkalmazzák:

Dohányzásról való leszokás

Egy 2014-es tanulmány összehasonlította a placebó hatást a dohányzásról való leszokáshoz használt biorezonanciával, mely során megállapították, hogy a biorezonanciás terápia után a csoportban szereplők 77,2%-a egy hét után abbahagyta a dohányzást, míg a placebó csoportban csupán 54,8%.

Emellett a tanulmány azt is nyomonkövette, hogy a kezeléstől számított 1 év után a biorezonancia terápiába tartozó csoporttagok 28,6%-a valóban abbahagyta a dohányzást, míg a placebó csoport itt is alulmaradt a 16,1%-ával.

Gyomorfájdalom

A biorezonanciás terápiát gyomorfájdalmak kezelésére is tesztelték már: ez a fajta terápia kifejezetten a specifikus diagnózishoz nem kapcsolódó gyomorfájdalom csökkentésére volt hasznos.

Allergiás és kapcsolódó állapotok

Szintán számos vizsgálatnak vették alá, hogy valóban hatásos-e a biorezonanciás terápia ilyen jellegű problémák esetén. Ebben az esetben a mérvadó tesztek (mely során a placebó hatással hasonlították össze a terápiát) alapján vegyes vagy negatív eredményeket kaptak a szakértők.

Rheumatoid arthritis

Számos forrás utal arra, hogy a biorezonanciás kezelés hatékonyan kezelheti a rheumatoid arthritis-t, mivel normalizálja az antioxidánsok működését a szervezetben. Ezek az antioxidánsok segítenek harcolni a szabad gyökök ellen, amelyek segíthetnek csökkenteni a szövetkárosodást.

Rák

A biorezonanciás terápia során aktiválódhatnak az úgynevezett tumor szupresszor gének, valamint csökkenhet a túlaktív sejtek hatása – az eredmény elméletben a rákos megbetegedés megszűnése. A legtöbb rákot okozó genetikai mutációt azonban nem lehet visszafordítani. Azt is fontos megemlíteni, hogy nincs semmilyen bizonyíték, hogy a biorezonancia valóban hatékony lenne a rák kezelésében, így mindenképp a „hagyományos”, orvosa által előírt gyógymódokat alkalmazza!

Fibromyalgia

Egy tanulmány során a a biorezonancia-terápia, a manuális terápia és a fibromyalgia kezelésére szolgáló pontmasszázs kombinációját a manuális terápiával és a biorezonancia-terápia nélküli terápiával vizsgálták, majd hasonlították össze.

Habár mindkét csoportban lévő betegek javulást tapasztaltak, a tanulmány szerint 72%-os javulást értek el a biorezonanciát alkalmazó csoportban, míg a másik csoportban csupán 37%-os javulás volt tapasztalható.

Sajnos jelenleg kevés tanulmány áll rendelkezésre, hogy valóban ki merjük jelenteni a biorezonancia pozitív hatásait. Ezekben a tanulmányokban kevesen vettek részt, valamint a kutatások is korlátozottak voltak.

Egy biztos: az egészségügyi szakemberek többsége egyetért abban, hogy a biorezonancia nem képes diagnosztizálni vagy kezelni az egészségi állapotokat vagy betegségeket. Nem létezik egyértelmű bizonyíték arra, hogy valóban hatásos a kezelés és a diagnózis.

A biorezonanciás vizsgálat során nem találkoztak mellékhatással a felhasználók, emellett egy fájdalommentes eljárásról is beszélünk. Legnagyobb kockázatnak tekinthető, hogy a beteg görcsösen ragaszkodik a kapott eredményekhez, és nem hajlandó a hagyományos, bizonyítékokon alapuló kezelést elismerni. Ilyenkor fennáll a veszélye annak, hogy a beteg nem kapja meg a neki legmegfelelőbb kezelést.

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

Zsibbadó ujjak a jobb kézen – vajon mit jeleznek?

csü jan 14 , 2021
Zsibbadó ujjak a jobb kézen. Önnel is előfordult már az említett probléma? Vajon mitől alakulhat ki az említett tünet? Az ujjak zsibbadása és bizsergése gyakran olyan érzést eredményezhet, mintha valaki ujjainkat könnyedén, egy tűvel piszkálná. Előfordulhat olyan is, hogy ez […]
Zsibbadó ujjak a jobb kézen – vajon mit jeleznek?

Ez is érdekelheti