A mák 5 egészségünkre gyakorolt jótékony hatása

A mák már évszázadok óta fontos részét képezi a hagyományos, népi gyógyászatnak, napjainkban leginkább különböző pékárukban fordul elő rendszeresen. A mák jellemzően a Földközi-tenger keleti részén őshonos, virágai különböző színűek lehetnek, de elsősorban fehér és sárga.

Cikkünkben, most a mák által nyújtott 5 jótékony egészégügyi hatás kerül bemutatásra.

1. Gazdag tápanyagokban és antioxidánsokban

A chia maghoz hasonlóan a mák is gazdag rostokban, növényi zsírokban és számos egyéb tápanyagban. Egy evőkanál mag olyan tápanyagokat tartalmaz, mint fehérje, zsír, rostok, mangán, réz és a kalcium. Ezen kívül gazdag még cinkben, magnéziumban és vasban is.

A mák különösen nagy mennyiségű mangánt tartalmaz, amely fontos szerepet játszik a csontok egészségében és a véralvadásban, mivel segít a szervezetnek az aminosavak, zsírok és szénhidrátok hasznosításában.

Továbbá kutatások igazolták azt is, hogy a mákolaj különösen gazdag omega-6 és omega-9 zsírokban, az ilyen egészséges zsírok rendszeres fogyasztása pedig összefüggésbe hozható a szívbetegségek alacsonyabb kockázatával.

Fontos azonban megemlíteni, hogy a túlzott mennyiségben elfogyasztott omega-6 és omega-9 gyulladások megjelenéséhez vezethet, ezért is fontos odafigyelni a mákolaj fogyasztásának rendszerességére.

Végül pedig az is elmondható, hogy a mák természetes forrása a polifenoloknak nevezett antioxidánsnak, amely olyan krónikus egészségügyi állapotok kialakulásának kockázatát is csökkentheti, mint a szívbetegségek.

2. Fájdalomcsillapító hatással rendelkezik

A mák morfiumot, kodeint, thebaint és más ópium-alkaloidokat tartalmaz, amelyek fájdalomcsillapító, nyugtató és elalvást okozó tulajdonságaikról ismertek. Ezek a vegyületek gyakran megjelennek a gyógyszeripar által gyártott különböző készítményekben.

Természetes módon a mák nem tartalmazza az említett vegyületeket, azonban betakarításkor a különböző kártevők beszennyezhetik a növényt, ezért is tisztítják meg minden alkalommal, mielőtt a bevásárlóközpontok polcaira kerülne.

Ritkább esetben elérhető mosatlan formájában, ami valóban nyugtató hatással rendelkezhet, azonban súlyos kockázatot rejthet magában, ezért nagyon fontos, hogy ilyen formájú alkalmazása kizárólag orvosi felügyelet mellett történjen.

3. Javíthatja a szív és a bőr egészségét

A mákolaj különösen gazdag egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírokban, amelyek jótékony hatással lehetnek a szívre és a bőrre. Korábban végzett tanulmányok alapján a zsírban gazdag étrend követése akár 17%-al csökkentheti a szívinfarktus kockázatát.

A mák 5 egészségünkre gyakorolt jótékony hatása
1. kép – A mák rendszeres fogyasztása még a szívünk egészségét is támogathatja

További kutatások pedig azt sugallják, hogy a mákolajban megtalálható zsírok elősegíthetik a sebek gyógyulását, valamint megelőzhetik a különböző bőrrel kapcsolatos elváltozásokat helyi alkalmazás esetén.

4. Javíthatja az emésztést

A mák rendkívül gazdag növényi rostokban, a rostban gazdag ételek fogyasztása pedig rendkívül hasznos lehet az emberi szervezet számára. A vastagbélbe kerülve ezek a rostok jótékony baktérium szaporodását segíthetik elő, sőt akár felgyorsíthatják a fogyás folyamatát és még a székrekedéssel szemben is megoldást nyújthatnak.

Azonban a túlzásba vitt rostban gazdag ételek fogyasztása olyan kellemetlen tüneteket okozhatnak, mint a puffadás vagy a túlzott gázképződés. Szerencsére ezek a tünetek igen jól kezelhetők, amennyiben megnöveljük a folyadékbevitelünket.

5. Támogatja az agy egészségét

Ahogyan már említésre került, a mák gazdag vasban, ami pedig segít megtisztítani a vérünket és növelni a hemoglobinszintet. Ebből kifolyólag a mák fogyasztása javíthatja a vérkeringést, ami pedig optimális oxigénellátást biztosíthat a test minden részében, beleértve az agyunkat is.

A hatékonyabb oxigénellátás többek között segítheti a különböző neurotranszmitterek illetve az agy kognitív működését, ami hosszútávon támogathatja a memóriát és lassíthatja az életkor előre haladásával összefüggő szellemi hanyatlást.

Összegzés

A mák már évszázadok óta jól ismert egészségügyi hatásairól a népi gyógyászatban és számos olyan tulajdonsággal rendelkezik, ami még a mai napig segítségünkre lehet egy-egy egészségügyi állapot kezelésénél.  

Természetes fájdalomcsillapító, gazdag antioxidánsokban és még az emésztési problémák kezelésében is szerepet játszhat. Végezetül azonban fontos megemlíteni, hogy a rendszeres, nagy mennyiségű fogyasztása senkinek sem ajánlott, így ha úgy döntenél, hogy szeretnéd beépíteni a mákot az étrendedbe, úgy mindenképpen kérd ki előtt szakember véleményét az optimális mennyiségeddel kapcsolatban!

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

<strong>A petrezselyem 6 lenyűgöző egészségügyi tulajdonsága</strong>

sze jan 4 , 2023
A petrezselyem a Földközi-tengeren őshonos növény, két leggyakoribb típusa a francia göndör levelű és az olasz lapos levelű. A történelem során számtalan alkalommal alkalmazták különböző egészségügyi állapotok kezelésére, napjainkban leginkább fűszernövényként használjuk, enyhén kesernyés íze sok recepthez nagyon jól illeszkedik. […]
A petrezselyem 6 lenyűgöző egészségügyi tulajdonsága

Ez is érdekelheti