Vese dialízis – működése és menete

Mi az a vese dialízis?

A vese egy páros szerv, mely bab formájú és közvetlenül a bordák alatt helyezkednek el, a gerinc két oldalán. A vesék feladata, hogy eltávolítsák a szervezet számára felesleges salakanyagot és folyadékot, valamint kiegyenlítsék a vérnyomást.

Emellett biztosítják azt is, hogy megfelelő mennyiségű ásványi anyag, például kálium és nátrium kerüljön a vérbe. Végül előállítják azt a hormont, amelynek hatására a test vörösvértesteket hoz létre. De mi az a vese dialízis, és mikor lehet rá szükség?

A vese dialízis egy olyan kezelés, amely a veseműködést helyettesíti, ha a vesék önmaguktól nem képesek ellátni feladataikat. Két típusú dialízist tartunk számon:

  • Hemodialízis: a vért egy testen kívüli szűrőn keresztül tisztítják, majd visszajuttatják a szervezetbe. Ez a folyamat akár otthon is elvégezhető.
  • Peritoneális dialízis: a vért a testen belül tisztítják meg. Ez úgy történik, hogy egy speciális folyadékot juttatnak a hasba, hogy felszívja a vér salakanyagait, amely áthalad a hasüregben lévő kis ereken. Ha ez megtörtént, a folyadékot elvezetik. Ezt a típusú dialízist általában otthon végzik.

Mikor lehet szükség vese dialízisre?

Amennyiben Ön vesebetegségben szenved, és oly mértékben válik súlyossá a kór, hogy a vesefunkciók már nem működnek önállóan, akkor transzplantációra vagy dialízisre lehet szükség.

Vese dialízis - működése és menete
1. kép – A vese dialízis mellékhatásai között megjelenhet a fáradékonyság vagy a hányinger is

A vese dialízis akkor kezdődik meg, ha a test már tüneteket produkál, vagy a laboratóriumi vizsgálatok azt mutatják, hogy mérgező mennyiségű salakanyag van a vérben.

A veseelégtelenség tünetei a következők:

A dialízis megkezdése függhet a beteg életkorától, energiaszintjétől, általános egészségi állapottól, laboratóriumi vizsgálatok eredményeitől. Mindemellett az elköteleződés is fontos, hiszen a beteg egy konkrét kezelési tervet fog kapni. Habár a kezelés megnövelheti az egyén élettartamát, sok idővel járhat.

Hogyan működik a hemodialízis?

Elsősorban egy kisebb műtétre lesz szükség, hogy közvetlen hozzáférést érjenek el a beteg véráramához. Ez többféle módon is történhet:

  • Fisztula: egy artériát és egy vénát kötnek össze a karban. Legtöbbször ezt abban a karban történik, amelyet nem használ rendszeresen. Tehát ha Ön jobbkezes, valószínűleg a bal karban végzik el a beavatkozást. A gyógyulás nagyjából 6 hetet vehet igénybe, mielőtt megkezdhetnék a hemodialízist. Ezután sok éven keresztül használható.
  • Graft: egy műanyag csövet használnak az artéria és a véna összekapcsolására a bőr alatt. A gyógyulás 2 hetet vehet igénybe, így a hemodialízis korábban is megtörténhet. Hátránya, hogy nagyobb a fertőzés kockázata, illetve gyakrabban kell orvoshoz fordulni ellenőrzés céljából.
  • Katéter (központi vénás katéter): abban az esetben alkalmazzák, ha nagyon gyorsan kell elkezdeni a hemodialízist. Ilyenkor egy rugalmas csövet (azaz katétert) helyeznek el a nyakba a kulcscsont alá vagy az ágyék melletti vénába. Csak rövid ideig használható.

A hemodialízis folyamata a következő:

Elsőnek leültetik, majd 2 darab tűt helyeznek el a karjában, ahol a fentebb említett beavatkozást elvégezték. A hemodialízis gép pumpája lassan felszívja a vért, majd egy másik, dializátornak nevezett gépen keresztül áramoltatja. Ugyanaz a folyamat zajlik le, mint a vesében, hiszen itt is megszűrik a vért a salakanyagoktól. A megtisztított vér a karban lévő második tűn keresztül visszajut a véráramba.

A hemodialízis kórházban, dialízis kezelő központban vagy akár otthon is elvégezhető. A dialízis központban egy foglalkozás 3-5 órán keresztül is tarthat, heti 3 alkalommal. Ha otthon történik a kezelés, 6 vagy 7 napos kezelésekre lehet szüksége, minden alkalommal 2-3 órán keresztül. Ám ezek a számok függhetnek az Ön állapotától, illetve a kezelőorvos javaslatától.

Hogyan működik a peritoneális dialízis?

Néhány héttel a kezelés megkezdése előtt katétert helyeznek a köldök közelébe. Ha a terület meggyógyult, megtanítják a betegnek a kezelési módszert, hiszen otthonában is elvégezhető a kezelés.

A katéter segítségével áthelyezhető a dialízis oldat egy zsákból a hasba. Ez a speciális folyadék vizet tartalmaz sóval és egyéb adalékokkal. Ez felszívja a salakanyagot és az extra folyadékokat a szervezetben. Néhány óra elteltével a zsákot ki kell üríteni.

  • Folyamatos ciklusos peritoneális dialízis: egy gép segítségével történik a méregtelenítés.
  • Folyamatos ambuláns peritoneális dialízis: kézzel történik a méregtelenítés.

Naponta kb. 4-6 cserét kell végrehajtani, de végső soron orvosa dönti el, hogy hányszor és melyik típust alkalmazza.

Mire számíthat vese dialízis során?

Elsősorban a kezelésnek fájdalommentesnek kéne lennie, így ha bármilyen fájdalmat érez, azonnal jelezze kezelőorvosának! Azonban a dialízis során bizonyos mellékhatások felléphetnek, mint például:

A mellékhatások csökkenthetők, ha figyel arra, hogy mit fogyaszt. Kérjen segítséget orvosától, hogy mennyi folyadékra, fehérjére és sóra lehet szüksége szervezetének, és ehhez mérten alakítsa ki étrendjét.

Hemodialízis során érdemes fokozott figyelmet fordítani a fertőzés kockázatára. Az alábbiak segíthetnek az egészség megőrzésében:

  • Naponta ellenőrizze a hozzáférés helyét. Ha genny vagy duzzanat jelentkezik, azonnal jelezze orvosának.
  • Tartsa tisztán és szárazon a katéterét borító kötést.
  • Csakis tiszta kézzel érintse meg a kezelt felületet.

Leállítható a kezelés?

A vese dialízis során megtartja vagy javítja saját életminőségét. Azonban a beteg dönthet úgy, hogy leáll a kezeléssel. Ha ezt fontolgatja, feltétlenül egyeztessen orvosával az egyéb kezelési lehetőségekről, hiszen a kezelés sok esetben nem elhagyható. Az étrend vagy az életmód megváltoztatása szintén javíthatja életminőségét.

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

Sick Sinus szindróma - Mik a tünetek? Mit tehetünk?

hét jún 28 , 2021
Mi a sick sinus szindróma? A sick sinus szindróma (SSS) a rosszul működő sinus csomópont által okozott rendellenességek általános fogalma. A sinuscsomó a szív pacemakereként működik. A sinus ritmust (a szív normális ritmusát) a sinus csomópont elektromos impulzusai vezérlik. Megfelelő […]
sick sinus szindróma

Ez is érdekelheti