Hátfájás okai – ezek az okok állhatnak a háttérben!

„Mik lehetnek a hátfájás okai?”

Az emberek jóval többször teszik fel ezt a kérdést maguknak, mint elsőre gondolnánk. Hihetetlen, de a hátfájdalom szinte vezető tünetként jelentkezik világszerte és gyakran a későbbi rokkantságok vezető oka is.

Ezért is nagyon fontos, hogy a hátfájás okai minél hamarabb a felszínre kerüljenek. A megfelelő preventív intézkedésekkel a fájdalom tartósan megelőzhető és elkerülhető, mielőtt a probléma már olyan szintűvé válna, ahonnan már nincs visszaút.

A hátfájás tünetei igen változatos formában jelentkezhetnek. Egyesek tapasztalhatnak szúró, égető fájdalmat mások állandó húzódó érzésekről számolnak be. Az esetek túlnyomó többségében a tünetetek jól enyhítők a célzott kezeléseknek köszönhetően, műtéti beavatkozásra ritkán kerülhet sor.

A hátfájás okai mögött meghúzódó problémák

A hátfájások egy része gyakran különösebb kiváltó ok nélkül is kialakulhat. Az állapot pontos felméréshez kezelőorvosa képalkotó vizsgálatokat és teszteket javasolhat. A hátfájás okai mögött álló leggyakoribb problémák:

Izom vagy szalagfeszülés

A folyamatosan ismétlődő, megerőltető vagy hirtelen végzett mozdulatsorok gyakran túlterhelhetik a hát izmait és a gerincszalagokat. Amennyiben Ön gyengébb fizikai állapotban van, úgy a különböző megerőltetések gyakran fájdalmas izomgörcsöket okozhatnak.

Porckorong problémák

A porckorongok párnaként működnek a gerincben lévő csigolyák között, azonban a korongok belsejében megtalálható puha, zselés anyag kidudorodhat, megrepedhet, illetve megnyomhatja a körülettő lévő idegeket is. A porckorongsérvek nem minden esetben okoznak fájdalmat, előfordulnak olyan esetek is, hogy csak a diagnosztikai vizsgálatok során derül fény az állapot megléttére.

Ízületi gyulladás

A csípőfájdalom és a hát alsó részének fájdalma mögött a legtöbbször ízületi gyulladás áll. Ritkább esetekben a gerinc ízületi gyulladása akár gerincszűkületet is eredményezhet.

Hátfájás okai – ezek az okok állhatnak a háttérben!
1. kép – A hátfájás okai között több egészségügyi probléma is állhat

Csontritkulás

A csontritkulás (oszteoporózis) akkor alakul ki, amikor a szervezet csontsűrűsége lecsökken. A csontritkulásban szenvedő embereknél a csontok gyengébbé és törékenyebbé válnak, növelve a különböző sérülések kockázatát például a csigolyákban, csípőben vagy egyes perfiáriás ízületekben, mint a csukló.

A hátfájás okai mögött meghúzódó kockázati tényezők

Kortól és nemtől függetlenül bárkinél jelentkezhet hátfájdalom, azonban az alábbi tényezők megléte növeli a kialakulás kockázatát:

  • Életkor: a legtöbb hátfájdalom 30-40 év között kezdődik el
  • Testmozgás hiánya: amennyiben Ön nem végez rendszeresen valamilyen fizikai aktivitást, úgy nagyobb eséllyel alakulhatnak ki különböző hátfájdalmak
  • Túlsúly: a túlzott súlyfelesleg extra terhelést helyezhet a hát izmaira
  • Nem megfelelően végzett edzések: különösen testépítők esetében jellemző, hogy a rendszeres, nem megfelelő formában végrehajtott gyakorlatok előbb-utóbb tartós hátfájdalmakhoz is vezethetnek
  • Pszichológiai állapotok: a depressziótól és szorongásoktól szenvedők emberek esetében nagyobb eséllyel alakulhatnak ki izomfájdalmak. Ezeket úgynevezett érzelmi feszültségeknek nevezik.
  • Dohányzás: a dohányzók a cigaretta miatt nagyobb arányban köhögnek, ami növeli a porckorongsérv kockázatát, továbbá a dohányzás csökkenti a véráramlást is, ami kihatással lehet a csontritkulás megjelenésére.

A hátfájás kialakulásának megelőzése

A hátfájás okaink megelőzése sokkal egyszerűbb feladat, mint a már meglévő bajos állapot visszafordítása. Egy kis odafigyeléssel és rendszereséggel ez az állapot szinte teljesen elkerülhető, sőt, a preventív tevékenységek nagy része a test más területein is előnyösök lehetnek. Ezek az alábbiak:

  • Végezzen hetente több alkalommal alacsony intenzitású edzéseket. Az ilyen típusú edzések nem feszítik meg a hátat, hanem erősítik annak erejét és állóképességét. A rendszeres séta vagy az úszás jó választás lehet.
  • Fejlessze hátizmait – a súlyzós edzések jó megoldást nyújthatnak erre, azonban fontos, hogy megfelelő formában történjenek a gyakorlatok kivitelezései. Mindenképpen javasolt gyógytornász jelenléte addig, amíg a gyakorlatok pontos elsajátítása történik.
  • Figyeljen testsúlyára – a megfelelő testsúly fenntartása nem csak a hát izmait kíméli, de számos, egyéb egészségügyi előnye is van
  • Amennyiben dohányzik, úgy hagyja abba ezt a káros szenvedélyét

Alternatív terápiaként szóba jöhetnek még:

Összegzés

A hátfájás okai nem minden esetben ismertel, azonban az okok megtalálása előtt inkább érdemes megelőzni a probléma kialakulását. Ha Önnek tartós hátfájdalmai vannak, úgy forduljon háziorvosához illetve próbálja meg rendszeresíteni a felsorolt preventív tevékenységeket az életében.

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

Szeparációs szorongás zavar - Ezekre a jelekre kell figyelni!

szo jan 1 , 2022
A szeparációs szorongás a gyermekkori fejlődés normális része. Általában 8 és 12 hónapos csecsemőknél fordul elő, és általában 2 éves kor körül eltűnik. Azonban felnőtteknél is előfordulhat. A nem megfelelő időben történő kialakulása szeparációs szorongás zavar jelenségét eredményezheti. Egyes gyerekeknél […]
szeparációs szorongás zavar

Ez is érdekelheti