Vesebetegségek tünetei – 10 jel, amire érdemes odafigyelnie!

A vesebetegségek tünetei kizárólag Amerikában több mint 37 millió embert érintenek, világszerte azonban ez a szám akár a többszöröse is lehet. A vesebetegségek tünetei kellő odafigyeléssel gyakran időben felismerhetők, azonban nagy sok esetben a tünetek meglétét valamilyen más egészségügyi állapotnak tulajdonítják. Végül, mikor a tünetek már nyilvánvalóan diagnosztizálhatók a betegek nagy része már a végső stádiumban lehet.

Természetesen a vesebetegségek diagnosztizáláshoz minden esetben vizsgálatokra van szükség, azonban az alábbi 10 lehetséges tünet segíthet abban, hogy hamarabb felismerje egy lehetséges vesebetegség korai jeleit.

1. Fáradékonyság, kevés energia, nehézkes koncentráció

A vesefunkció hatékonyságának csökkenése a szervezetben megtalálható méreganyagok és szennyeződések felhalmozódását okozhatja, emiatt az érintettek fáradtabbnak, gyengébbnek érezhetik magukat. További problémaként jelenhet meg a nehézkes koncentráció is. A vesebetegségek tünetei között még megjelenhet a vérszegénység is, ami szintén hasonló tünetekkel járhat.

2. Alvászavarok

Amennyiben a vesék nem működnek megfelelően, úgy a méreganyagok nem távoznak a vizelettel, hanem a szervezetben maradnak. A szervezetben maradó méreganyagok végső soron szerepet játszhatnak akár az alvásban is. A jelen kutatások alapján kimutatható összefügés észrevehető a különböző vesebetegségek és az alvási apnoe között, ami jóval nagyobb arányban alakul ki a betegség megléte mellett.

3. Száraz és viszkető bőr

Az egészséges vesék olyan további fontos feladatokat látnak el, mint a felesleges folyadék eltávolítása a szervezetből vagy a vörösvérsejtek képződésének elősegítése. Továbbá szerepet játszanak még a megfelelő ásványi anyagi anyagok véráramba juttatásában is.

Vesebetegségek tünetei – 10 jel, amire érdemes odafigyelnie!
1. kép – A vesebetegségek tünetei között akár az alvászavarok is megjelenhetnek

A száraz, viszkető bőr és a csontbetegségek a vesebetegségek tünetei között is megjelenhetnek. Ezek a tünetek akár azt is jelezhetik, hogy a vesék már nem képesek a megfelelő ásványi anyagok és tápanyagok szintjét fenntartani.

4. Gyakori vizelési inger

A gyakori vizelési inger hátterében más egészségügyi állapotok is állhatnak, azonban ha ez a tünet inkább az éjszaka során jelentkezik, akkor az akár a vesék megbetegedését is jelezheti. A férfiak esetében hasonló tüneteket okozhat a húgyúti fertőzés vagy a prosztata megnagyobbodása.

5. Véres vizelet

Az egészséges vesék normál esetben a szervezetben tartják a vérsejteket, amikből kiszűrik a salakanyagokat. Ezek a salakanyagok távoznak a vizelések során. Azonban ha vesében bármilyen sérülés keletkezik, úgy akár a vérsejtek is elkezdhetnek kiszivárogni a vizeleten keresztül. Az ilyen típusú tünet akár utalhat daganatos megbetegedésekre, vesekőre vagy egyéb fertőzésekre.

6. Habos állagú vizelet

A vizelet túlzott habzódása azt jelezheti, hogy fehérje található a vizeletben. Ez a habzódás hasonlít a tojássütés közben kicsapódó fehérjére, mivel a vizeletben található fehérje megegyezik a tojáséval.

7. Puffadás a szem körül

A vesebetegségek tünetei akár a szemek körül is megjelenhetnek. A vizeletben lévő fehérje annak korai jele, hogy a vese szűrői megsérültek, így a fehérje a vizeletbe szivároghat. A szemek körül megjelenő puffadás és duzzanat a miatt alakulhat ki, hogy a vizelések során túl sok fehérje áramlik ki a szervezetből.

8. Bokák, lábfejek dagadása

A csökkent veseműködés nátrium visszatartáshoz vezethet, ami akár duzzanatot okozhat a lábakbak és a bokákban. Az alsó végtagok duzzanata azonban akár utalhat szív és májbetegségekre vagy krónikus lábbetegségekre is.

9. Csökkent, rossz étvágy

A méreganyagok felhalmozódása csökkentheti az étvágyat is.

10. Izomgörcsök

A vesebetegségek tünetei között megjelenhetnek az izmok görcsei is. Ennek oka, hogy a veseműködés károsodása felboríthatja a szervezet elektrolit egyensúlyát is. Az alacsony kalciumszint vagy a rosszul szabályozott foszfor gyakran okoz izomgörcsöket.

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

Zsíros máj tünetei – ezek a figyelmeztető jelek!

csü nov 25 , 2021
A zsíros máj tünetei akkor jelentkeznek, amikor kialakul a zsírmájbetegség. Ebben az egészségügyi állapotban a máj több zsírt raktároz el, mint amennyire szüksége van, ami különböző tünetek megjelenését okozhatja, azonban sok ember esetében a folyamat teljesen tünetmentes is lehet. A […]
Zsíros máj tünetei – ezek a figyelmeztető jelek!

Ez is érdekelheti