Csípőfájdalom: ezeket feltétlenül tudnia kell!

A csípőfájdalom a csípőízületben vagy annak környékén érzett fájdalom általános meghatározása. Előfordulhat olyan is, hogy a fájdalom nem közvetlen a csípőben jelenik meg, hanem az ágyék vagy a combok területein.

Mi állhat a csípőfájdalom hátterében?

A csípőfájdalmat különböző sérülések vagy egészségügyi állapotok okozhatják.

Gyulladt inak

Az akut csípőfájdalom leggyakoribb oka az inak gyulladásos állapota. Ez az állapot gyakran a túlzott fizikai megterhelést követően alakulhat ki, igen fájdalmas, azonban pár nap pihenést követően önmagától meggyógyul.

Ízületi gyulladás (artritisz)

A hosszan tartó csípőfájdalom gyakran a csípő ízületek folyamatosan gyulladás alatti állapotából eredhet. Ezt a hosszantartó, elhúzódó gyulladásos állapotot nevezzük artiritisznek, aminek különböző típusai léteznek, mint például:

  • Az osteoarthritis az ízületeket körülvevő porcok életkorhoz kötött kopásának következménye lehet.
  • ízületi trauma okozta fájdalom
  • fertőző ízületi gyulladás, ami hosszú távon a porcok pusztulását okozza
  • A rheumatoid arthritis annak köszönhető, hogy a szervezet immunrendszere támadást indít az ízületek ellen. Ez a fajta ízületi gyulladás végül elpusztíthatja az ízületi porcokat és a csontokat.

Trochanter bursitis

A csípőfájdalom másik lehetséges oka a trochanter bursitis lehet. Ez az állapot akkor fordul elő, amikor a bursa, amely folyadékkal töltött zsák a csípőízület közelében gyulladás alá kerül.

Számos tényező okozhat trochanter bursitist, beleértve a csípő sérülését, az ízületek túlterhelését vagy a helytelen testtartás.

Ez az állapot jellemzően gyakrabban alakul ki nőknél, mint férfiaknál.

Csípőtáji törések

A csípőtáji törések jellemzően nagyobb arányban fordulnak elő az idősebb felnőtteknél, különösen azoknál, akik csontritkulástól szenvednek. A csípőtáji törések nagyon hirtelen jelentkező, erős fájdalmat eredményezhetnek, aminek következtében azonnali orvosi ellátást igényelnek.

Az ilyen jellegű törések az esetek túlnyomó többségében műtéti beavatkozást igényelnek, amit nagy valószínűséggel később fizikoterápia fog követni.

Csípő ütközési szindróma

A csípő ütközési szindróma leggyakrabban a táncosoknál és az atlétáknál jelentkező probléma, ami rendszeres sportolói életmódjuk miatt alakulhat ki. Általánosságban ez az állapot nem fájdalmas, azonban bizonyos mozdulatsorok kiválthatják a csípőfájdalmat például hirtelen történő felállás egy székből.

Csípőfájdalom: ezeket feltétlenül tudnia kell!
1. kép – a csípőfájdalom kortól és nemtől függetlenül szinte bárkit érinthet

Osteonecrosis

Osteonecrosis vagy avascularis nekrózis akkor fordul elő, ha a vér ideiglenesen vagy véglegesen nem jut el a csontokhoz. Az állapot tekintetében a porcok teljesen normálisak, azonban a véráramlás hiánya miatt idővel összeomolhatnak.

Mikor javasolt orvoshoz fordulni?

Amennyiben a csípőfájdalom több mint 1 hétig áll fenn, úgy mindenképpen javasolt felkeresnie háziorvosát.

Azonnal kérjen orvosi segítséget, ha a csípőfájdalmához az alábbi tünetek is társulnak:

  • duzzanat a csípő tájékán
  • érzékenység
  • erős fájdalom
  • melegség érzet
  • vörösség a csípő területén

Hogyan történik a csípőfájdalom diagnózisa?

A fájdalom pontos meghatározásához kezelőorvosa fizikai vizsgálatokat fog elvégezni, amely során felméri a csípő flexibilitását, továbbá ellenőrízi, hogy vannak-e olyan mozdulatsorok, amelyek provokálják a fájdalmat.

Amennyiben hosszabb ideje fennálló ízületi gyulladás állhat a háttérben, úgy különböző képalkotó tesztekre is szüksége lehet, mint CT, MRI vagy ultrahangos vizsgálatok.

Mik a csípőfájdalom kezelési lehetőségei?

A csípőfájdalom megfelelő kezelése az okok feltárást követően történhet meg. A testmozgással kapcsolatos fájdalmak esetében általában elengedő a pihenés ahhoz, hogy a csípő meggyógyuljon. Az ilyen típusú fájdalom általában néhány napon belül elmúlik.

Amennyiben ízületi gyulladás okozza a problémát, úgy kezelőorvosa gyógyszereket írhat fel a fájdalom és a merevség enyhítésére.

A fizikoterápiás beavatkozások szintén sokat segíthetnek, hogy megtanulja azokat a gyakorlatokat, amelyek segíthetnek a csípő mobilitásának megőrzésében.

A csípőtáji törések esetében a műtét javarészt elkerülhetetlen, amit ezután egy hosszabb ideig tartó rehabilitációs program követ.

Összegzés

A csípőfájdalom az esetek túlnyomó többségében önmagától is elmúlik, azonban a hosszabb ideje fennálló probléma esetén mindenképpen érdemes orvoshoz fordulnia.

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

Vesemedence gyulladás tünetei - ezekre a jelekre figyeljen!

csü szept 16 , 2021
Mik lehetnek a vesemedence gyulladás tünetei? A medence az has alsó részén található, mely magában foglalja a petevezetékeket, a petefészkeket, a méhnyakot, valamint a méhet is. Ebből kifolyólag a vesemedence gyulladás a nőket érintő betegség. Számos különféle baktérium okozhat vesemedence […]
Vesemedence gyulladás tünetei - ezekre a jelekre figyeljen!

Ez is érdekelheti