Köpölyözés: minden, amit feltétlenül tudnia kell az első terápia előtt!

Mi az a köpölyözés?

A köpölyözés egy alternatív terápia, ami Kínából származik, ami magában foglalja a különböző műanyag vagy üveg csészék bőrfelszínre történő elhelyezését. A köpölyözés célja, hogy a szívóerő segítségével gyorsítsa a szervezetben a véráramlást illetve a regenerálódást.

A köpölyözés követőei azt állítják, hogy a köpölyözés közben alkalmazott szívóerő az úgynevezett „qi” áramlást segíti elő a szervezetben. A „qi” egy kínai szó, amely az életerőt jelenti és először egy híres taoista alkimista és növényszakértő alkalmazta Ge Hong Krisztus előtt 281-341 között.

A követők továbbá hisznek abban is, hogy a köpölyözés segíthet helyreállítani a természetes egyensúlyt a szervezetben, a yin és yang harmóniáját. A negatív és pozitív energiák közötti összhang fontos szerepet játszhat a kórokozókkal szembeni védekezésnél, növelheti a véráramlást és csökkentheti a fájdalmat is.

Milyen különböző köpölyözési típusok léteznek?

A terápia első csészéi még állait szavakból készültük, később ezeket felváltották a bambuszból, porcelánból készült változatok. A szívóerő elsősorban a hő felhasználásával jön létre, mielőtt a csészék a bőrfelszínre kerülnének a terápiát végző személy felmelegíti azokat.

Manapság a köpölyöző csészék üvegből vagy műanyagból szoktak készülni és az egyik végükön nyitottak.

A köpölyözésnek két fő kategória létezik:

 • száraz köpölyözés: itt kizárólag a szívóerő gyógyító hatását alkalmazzák
 • nedves köpölyözés: ebben az esetben a csészék felhelyezése előtt a kezelendő felületre valamilyen gyógyító olajat vagy krémet visznek fel, ezzel is fokozva a köpölyözés hatását

Mire számítson az első kezelés alkalmával?

A köpölyözés során csészéket fognak elhelyezni a kezelendő bőrfelület területén. A csészét gyakran tűzzel melegítik meg ezt követően a csészék nyitott oldalával elhelyezik a bőr felületén. Amikor a forró csészét elhelyezik a csészében lévő levegő lehül ami vákuumot hozz létre. Ez a vákuumos szívóerő a bőrt és az izmokat felfelé húzza, aminek következében a bőr felszíni kipirosodik, elvörösödik.

Köpölyözés: minden, amit feltétlenül tudnia kell az első terápia előtt!
1. kép – Köpölyözés: minden, amit feltétlenül tudnia kell az első terápia előtt!

Általában a köpölyözés ideje maximum 15 percig tart, nedves köpölyözés esetén ez az idő akár sokkal kevesebb is lehet. A csészék eltávolítása után a kezelés végző személy különböző kenőcsökkel kenheti be a kezelt területet. A különböző készítmények segíthetnek a fertőzések elkerülésében illetve a fájdalom csillapításában is.

Milyen betegségeket és állapotokat kezelhet a terápia?

A köpölyözés különösen előnyös lehet különböző típusú izomfájdalmak kezelésében. Továbbá a csészék igen jól használhatók akupresszúrás pontokon, így akár hatékony kiegészítő terápia lehet emésztési zavarok, bőrproblémák kezelésénél is.

A jelenleg elérthető kutatások alapján az alábbi egészségügyi állapotoknál már dokumentáltak terápia által okozott javulást:

 • övsömör
 • arcbénulás
 • pattanások kezelése
 • ágyéki porckorongsérv
 • nyaki érelmeszesedés

Lehetséges mellékhatások

A köpölyözés nem sok mellékhatással rendelkezik, általában a kezelés során vagy azt követően léphetnek fel enyhe mellékhatások. A kezelés alatt tapasztalhat szédülést, szédelgést, fokozott izzadást vagy hányingert.

A kezelés után a csészék pereme körül a bőr irritálódhat, ami akár kellemetlen viszkető érzést is okozhat. A köpölyözést követően fokozottan oda kell figyelni a lehetséges fertőzések elkerülésére, azonban a megfelelő szaktudással és eszközökkel rendelkező személy ezeknek maximális tudatában van.

Kiknek nem ajánlott a terápia?

A terápia alkalmazásával kapcsolatosan különösen óvatosan kell eljárni az alábbi csoportoknál:

 • gyerekek: a 4 év alatti gyerekek terápiás kezelése szigorúan tilos!
 • idősek: az idősebb korosztály bőre intenzívebben reagálhat a köpölyözésre, így kizárólag rövid ideig javasolt az alkalmazása
 • terhes nők: kerülendő a has és a hát alsó része
 • rendszeres vér hígító gyógyszer fogyasztása esetén mindenképpen konzultáljon orvosával a lehetséges terápiával kapcsolatban

Összefoglaló

A köpölyözés alternatív terápiaként ismert, ebből kifolyólag nem rendelkezik olyan átfogó kutatással, mint más modern orvostudományi kezelési lehetőségek. Ettől függetlenül mindenképpen érdemes legalább egyszer kipróbálni, amennyiben nem rendelkezik kizáró okokkal, hiszen sose tudni kinek mi fog igazán beválni!

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

Mi az idegenkéz-szindróma? - A kéz, amely önálló létezik

szo okt 9 , 2021
Az idegenkéz-szindróma egy ritka idegrendszeri állapot, amely miatt az egyik kéz szabad akaratából cselekszik. Néha az egyik láb érintett ezzel az állapottal, bár ez nem olyan gyakori. Idegenkéz-szindróma esetén a kéz nincs az elme irányítása alatt, és úgy mozog, mintha […]
idegenkéz-szindróma

Ez is érdekelheti