Csontritkulás tünetei, kialakulása és megelőzése (oszteoporózis)

Mi az a csontritkulás (oszteoporózis)? Mik lehetnek a csontritkulás tünetei?

A csontritkulás akkor alakul ki, amikor a szervezet csontsűrűsége lecsökken. Ebben az esetben a test több csontszövetet szív fel és kevesebbet termel. A csontritkulásban szenvedő embereknél a csontok gyengébbé és törékenyebbé válnak, növelve a különböző sérülések kockázatát például a csigolyákban, csípőben vagy egyes perfiáriás ízületekben, mint a csukló.

A csontritkulás nem ritka betegség, különösen az idő előrehaladtával fordulhat elő, csak Amerikában közel 44 millió ember szenved oszteoporózisban.

A csontritkulás tünetei és jelei

A csontritkulás tünetei igen lassan fejlődnek ki, gyakran maga a beteg sem tudja, hogy érintett benne, amíg nem történik egy esetleges csonttörés vagy repedés. Súlyosabb esetekben, akár egy köhögés vagy tüsszentés is okozhat csonttörést a mellkas csontjaiban bármilyen előzmény nélkül.

Az oszteoporzóisban szenvedőknél gyakran előfordul csípő, csukló vagy csigolya törés, repedés. A különböző balesetek gyakran megváltoztatják az érintettek testtartását és az is árulkodó tünet lehet, ha csökken a magasságuk.

Hogyan történik a csontritkulás tüneteinek kezelése?

A tünetek súlyosságának függvényében kezelőorvosa különböző kezelési módokat javasolhat. Ezek a kezelési lehetőségek az alábbiak lehetnek:

  • csontritkulás folyamatának lassítása, megakadályozása
  • fenntartani az egészséges csont ásványi sűrűséget és tömeget
  • megakadályozni a lehetséges töréseket, repedéseket
  • fájdalom csökkentése
  • maximalizálni a beteg képességét, hogy a mindennapokban teljesértékű, fájdalommentes életet élhessenek

A csontritkulás tüneteinek kialakulása és kockázati tényezői

Az orvosok az oszteoporózis számos kockázati tényezőjét azonosították, némelyik tényező módosítható, míg másokra sajnos nincs a betegeknek ráhatásuk. Szervezetünk folyamatosan felszívja a régi csontszöveteket és újakat hozz létre annak érdekében, hogy fenntartsa az egészséges csontsűrűséget, szilárdságot és szerkezeti integritást.

A csontsűrűség csúcspontját a 20-as évek végén érik el az emberek és nagyjából 35 év körül megindul a csontok gyengülése. Ahogy az ember öregszik, úgy egyre több csontszövet bomlik le, azonban az új csontszövetek kialakulása is lelassul, ennek egyik lehetséges következménye lehet az oszteoporózis.

1. kép – az életkor előrehaladtával gyakrabban fordul elő a betegség

Férfiakat és nőket egyaránt érinthet a probléma, azonban a nőknél a menopauza után sokkal nagyobb eséllyel alakul ki a csontritkulás, ami legfőbbképpen a csökkenő ösztrogénnak köszönhető.

Elkerülhetetlen tényezők, amelyek növelhetik a csontritkulás tüneteinek kialakulását:

  • életkor: a kor előrehaladtával nagyobb eséllyel jelennek meg a oszteoporózis tünetei
  • csökkent nemi hormonok
  • entitás: az ázsiai és európiai emberek esetében nagyobb eséllyel alakulnak ki a tünetek
  • genetikai faktorok: amennyiben az Ön családjában korábban már előfordult csontritkulás, úgy Önnél is nagyobb eséllyel alakulhatnak ki a tünetek
  • az 50 év feletti betegeknél gyakrabban fordulhatnak elő a tünetek, amennyiben korábban többször fordultak elő csonttörések vagy repedések

 További tényezők, amelyek növelhetik a kockázatot:

Csontritkulás tüneteinek megakadályozása és megelőzése

A csontritkulás megakadályozásának és lassításának egyik legismertebb módja a rendszeres, megfelelő mennyiségű kalcium fogyasztás. A javasolt napi kalcium mennyiség 19-51 éves kor között napi 1000 mg, míg 51 éves kor fölött ez az érték akár 1200 mg-ra is emelhető. A szükséges kalcium mennyiséget fedezheti kizárólag ételekből, mint a különböző sajtok, tejtermékek, brokkoli és halfélék vagy táplálékkiegészítők segítségével.

A tünetek megakadályozásában továbbá szerepet játszhat még a megfelelő D-vitamin bevitel is, mivel a D-vitamin segíthet a kalcium felszívódásában. Sőt, a rendszeres D-vitamin fogyasztás segíthet megelőzni a rendszeres fáradtságot, depressziót és a hajhullást is.

Utolsóként fontos megemlíteni, hogy a megfelelően megválasztott életvitel szintén kulcsfontosságú lehet a tünetek megakadályozásához. Kerülje a rendszeres dohányzást és alkohol fogyasztást és próbáljon rendszeres testmozgást és nyújtás végezni – ezek a tevékenységek javíthatják szervezete csontszövetképző képességét és csökkenthetik az esetleges csonttöréseket és repedéseket.

A csontritkulás tüneteinek kialakulása nem minden esetben megakadályozható, azonban egy kis odafigyeléssel igen jól javíthatók az esélyek.

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

Reye-szindróma - Mikre érdemes odafigyelni?

hét ápr 26 , 2021
Mi a Reye-szindróma? A Reye-szindróma egy ritka rendellenesség, amely agy- és májkárosodást okoz. Ugyan bármely életkorban bekövetkezhet, leggyakrabban gyermekeknél tapasztalható. A Reye-szindróma általában olyan gyermekeknél fordul elő, akik a közelmúltban vírusos megbetegedésen estek át, például bárányhimlő vagy influenza. Ha aszpirin […]
reye-szindróma

Ez is érdekelheti