7 jel, ami a D-vitamin hiány tünetei között is megjelenhet

Mik lehetnek a D-vitamin hiány tünetei?

A D-vitamin egy különösen fontos vitamin, mivel a szervezetünkben megtalálható különböző rendszerek egészséges működésében kritikus fontosságú szerepet játszik. Más vitaminokkal szemben a D-vitamin hormonként működik és a testünk minden egyes sejtjének szüksége van rá. Amennyiben a szükséges D-vitamin nem visszük be a szervezünkbe, úgy megjelenhetnek a D-vitamin hiány tünetei.

Az ajánlott napi bevitel (RDI) általában 400-800 NE körül van, de számtalan kutatás igazolja, hogy ennek az értéknek akár a többszöröse is nyugodtan alkalmazható biztonságosan (2000-4000 NE). A D-vitamin hiány tünetei igen gyakoriak, becslések szerint világszerte körülbelül 1 milliárd ember vérében alacsony az említett vitaminszint.

A D-vitamin hiány tünetei esetében előfordulnak bizonyos rizikófaktorok. Ezek a kockázati tényezők az alábbiak:

  • sötét bőr
  • idős kor
  • túlsúly vagy elhízás
  • kevés hal és tejtermék fogyasztás
  • kevés napsütötte környezetben történő tartózkodás

A D-vitamin hiány tünetei általában nehezen észrevehetők, mivel a tünetek általában igen enyhék. Az említett tünetek az alábbiak lehetnek.

1. Gyakori betegeskedés

A D-vitamin egyik legfontosabb feladata, hogy megfelelő erősségűen tartsa szervezetünk immunrendszerét, ezáltal képes lesz ellenállni különböző betegségeknek és fertőzéseknek. Az alacsony D-vitamin szint nagyban hozzájárulhat a gyakoribb megbetegedésekhez, ez különösen igaz az influenzára és a megfázására.

Számtalan tanulmány bebizonyította, hogy a D-vitamin nagy dózisban (4000 NE) történő időszakos fogyasztása csökkenti a különböző légúti fertőzések kockázatát is.

2. Fáradtság

A fáradtság érzésnek számtalan oka lehet és megjelenhet a D-vitamin hiány tünetei között is azonban sajnos gyakran figyelmen kívül hagyják, mint a probléma lehetséges forrása.

1. kép – A D-vitamin hiány tünetei között a fáradtság is megjelenhet

A fáradtság szinte már népbetegként tartható számon, azonban ez nem azt jelenti, hogy nem lehetne tenni ellene. Rendszeres, aktív testmozgással, egészséges táplálkozással és a megfelelő D-vitamin kiegészítéssel az esetek 80%-ban igen jó eredmények érhetők el ezen a területen.

3. Csont és hátfájdalom

A D-vitamin számos módon segíthet fenntartani a csontjaink egészségét például támogatja a kalcium felszívódását. Különböző tanulmányok bebizonyították, hogy sokkal nagyobb eséllyel alakul ki krónikus hátfájdalom azon egyének esetében, akiknek alacsony D-vitamin szintjük van.

4. Depresszió

Hihetetlennek tűnhet, de a D-vitamin hiány tünetei között megjelenhet a depresszió is. De vajon mi a kapcsolat az alacsony D-vitamin szint és a depresszió között? Ahogy cikkünk elején említettük, D-vitaminra a szervezetünk minden egyes sejtének szüksége van és ez alól nem kivétel idegrendszerünk sem.

A jelenlegi tanulmányok nem mondják ki 100%-os biztonsággal, hogy az említett kapcsolat valóban annyira fontos szerepet játszik a depresszió gyógyításában, mint ahogy azt gondoljuk, azonban a betegségtől szenvedők esetében számtalan alkalommal hozott hangulat javulást a nagyobb adag, rendszeresen alkalmazott D-vitamin kúra.

5. Lassabban gyógyuló sebek

A különböző sebek sérülése vagy műtét utáni lassabb gyógyulása szintén árulkodó jele lehet a D-vitamin hiánynak. Egy kémcsőben végzett tanulmány szerint a D-vitamin növeli azon vegyületek termelését, amelyek kulcsfontosságú szerepet játszanak a sebgyógyulásban és az új bőrfelületek képződésében.

Egy másik tanulmány során bebizonyították, hogy a fogászati műtéten átesett betegek esetében a D-vitamin hiány veszélyeztetheti a gyógyulás bizonyos aspektusait.

Összességében azonban még így is elmondható, hogy sajnos nagyon kevés, hiteles kutatással rendelkezünk a D-vitamin sebekre gyakorolt hatásával kapcsolatban.

6. Hajhullás

A hajhullás nők és férfiak esetében is igen kényes probléma lehet és az emberek többsége igyekszik mindent megtenni a gyors hajnövesztés érdekében. Nem ritka, hogy a hajhullást azonnal a stresszel kötik össze, azonban, ha az kórosan fordul elő, úgy a probléma okát akár a D-vitamin hiány is okozhatja. Például az alopecia areata egy olyan autoimmun betegség amely a fej és a test különböző részeinek súlyos hajhullásához vezethet (gyakran hasonlítják az angolkórhoz, ahol a gyermekek D-vitamin hiánya miatt lágy csontozat alakul ki). Amennyiben Ön is tapasztal hajhullást úgy mindenképpen érdemes megvizsgáltatnia D-vitamin szintjét.

7. Izomfájdalom

A különböző izomfájdalmak forrásinak megtalálása nem egyszerű feladat, azonban néhány kutatás alátámasztotta, hogy esetleg kapcsolat lehet az említett fájdalom és a D vitaminhiány között. Egy kutatás szerint a rendszeres izomfájdalmaktól szenvedők közel 71%-nál kimutatták az alacsony D-vitamin szintet a vérben. Egy másik kutatás során a részvevők magas dózisú D-vitamint kaptak, aminek köszönhetően a résztvevők 57%-nál csökkentek az említett izomfájdalmak.

Összességében a D-vitamin hiány tünetei az esetek többségében enyhék lehetnek, azonban mégis befolyással lehetnek az érintettek életminőségére. Ha Ön tapasztalja a cikkünkben felsorolt tüneteket, úgy mindenképpen érdemes lehet egy vérvétel segítségével megvizsgáltatnia szervezete D-vitamin szintjét.

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

Ehlers-Danlos-szindróma: Mi ez és hogyan kezelik?

vas márc 14 , 2021
Mi az Ehlers-Danlos-szindróma? Az Ehlers-Danlos-szindróma (EDS) egy olyan örökletes állapot, amely befolyásolja a test kötőszöveteit. A kötőszövet felelős a bőr, az erek, a csontok és a szervek támogatásáért és strukturálásáért. Sejtekből, rostos anyagokból és egy kollagén nevű fehérjéből áll. A […]
Ehlers-Danlos-szindróma

Ez is érdekelheti