Reye-szindróma – Mikre érdemes odafigyelni?

Mi a Reye-szindróma?

A Reye-szindróma egy ritka rendellenesség, amely agy- és májkárosodást okoz. Ugyan bármely életkorban bekövetkezhet, leggyakrabban gyermekeknél tapasztalható.

A Reye-szindróma általában olyan gyermekeknél fordul elő, akik a közelmúltban vírusos megbetegedésen estek át, például bárányhimlő vagy influenza. Ha aszpirin kerül szedésre egy ilyen fertőzés kezelésére, jelentősen megnő a Reye- szindróma kockázata.

Mind a bárányhimlő, mind az influenza fejfájást okozhat. Ezért fontos, hogy ne használjunk aszpirint a gyermek fejfájásának kezelésére, mivel a gyermeknek észlelhetetlen vírusfertőzése lehet, és fennáll a veszélye a Reye-szindróma kialakulásának.

Melyek a Reye-szindróma tünetei?

A Reye-szindróma tünetei gyorsan jelentkeznek, általában több óra alatt.

A Reye első tünete általában a hányás. Ezt ingerlékenység vagy agresszivitás követi. Ezt követően a gyermekek zavartá és letargikussá válhatnak. Lehetnek rohamaik, vagy akár kómába is eshetnek.

A Reye-szindrómára nincs gyógymód. A tünetek azonban néha kezelhetők, például a szteroidok segítenek csökkenteni az agy duzzanatát.

reye-szindróma
A szindróma során a letargia az egyik erre utaló tünet

Okok

A szakértők nem tudják, mi okozza pontosan Reye-szindrómát, számos tényező játszhat szerepet. Meggyőző bizonyíték van arra, hogy kiváltó ok lehet, ha a vírusfertőzést aszpirinnel kezelik. Úgy tűnik, hogy olyan gyermekeknél és serdülőknél fordul elő, akiknek mögöttes zsírsav-oxidációs rendellenességük van. Ez egy olyan anyagcserezavar, amely miatt a test képtelen lebontani a zsírsavakat. Más vény nélkül kapható gyógyszerek is tartalmazhatnak szalicilátokat, amelyek hasonlóak az aszpirinhez, például:

  • bizmut szubszalicilát
  • télzöld olajat tartalmazó termékek

Ezeket a termékeket nem szabad olyan gyermekeknek adni, akiknek lehet hogy épp vírusfertőzése van vagy pedig már volt a közelmúltban. Akkor is el kell kerülni néhány hétig, miután a gyermek megkapta a bárányhimlő oltást.

Ezenkívül úgy gondolják, hogy bizonyos vegyi anyagok, például festékhígítóknak vagy herbicidekek való kitettség hozzájárulhat a Reye-szindróma kialakulásához.

Elterjedtség és kockázati tényezők

A mögöttes zsírsav-oxidációs rendellenességekkel küzdő gyermekeknél és tinédzsereknél a legnagyobb a kockázat a Reye-szindróma kialakulására. A szűrővizsgálatok kideríthetik, hogy a gyermeknek van-e ilyen rendellenessége. A Mayo Klinika szerint egyes esetekben a Reye’s egy metabolikus állapot lehet, amelyet vírus idéz elő.

Ha aszpirint használ gyermek vagy tinédzser korú fiatal vírusfertőzésének kezelésére, akkor nagy a kockázata a Reye-szindróma kialakulásának.

A Reye-szindróma rendkívül ritka, ezért részben még mindig korlátozottak az ismereteink róla. 1988 óta évente kevesebb mint 20 esetet jelentenek. A Reye-szindróma túlélési aránya körülbelül 80 százalék.

Kezelés

A Reye-szindróma egy súlyos betegség és előfordulhat, hogy azonnali orvosi beavatkozás szükséges. Tipikusan kórházi körülmények között kezelik, súlyos esetekben a gyermekeket az intenzív osztályon kezelik.

A Reye-szindrómára nincs gyógymód, ezért a megfelelő kezelés elengedhetetlen, ami a tünetek és a szövődmények csökkentésére összpontosít. Az orvosok gondoskodnak arról, hogy a gyermek hidratált maradjon és egyensúlyban tartsa az elektrolitokat. Vizsgálni fogják a kardiorespirációs (szív és tüdő) állapotot, és a máj működését gondosan ellenőrzik. A rohamokban szenvedő gyermekek megfelelő gyógyszereket kapnak fognak kapni megfelelő kezelés és megfigyelés céljából.

A Reye-szindróma kezelésére gyakran használt gyógyszerek a következők:

  • inzulin a glükóz anyagcseréjének fokozására
  • kortikolszteroidok az agy duzzanatának csökkentésére
  • diuretikumok a felesleges folyadék eltávolítására

Súlyos esetekben lélegeztetőgépet vagy légzőkészüléket kell használni, ha a gyermek légzése hatástalan vagy túl lassú.

Minél korábban diagnosztizálják a Reye-szindrómát, annál jobb az eredmény a kezelés tekintetében. Ha egy személy a szindróma késői stádiumába kerül, végleges agykárosodást is szenvedhet.

A Reye-szindróma megelőzése

A Reye-szindróma ritkábbá vált az utóbbi években. Ennek oka, hogy az orvosok és a szülők már nem adnak rutinszerűen aszpirint a gyermekeknek.

Ha gyermekének fejfájása van, általában a legjobb az acetaminofenhez ragaszkodni a kezeléshez. Ne felejtse el azonban csak az ajánlott mennyiséget használni, ugyanis a túl sok gyógyszer károsíthatja a májat.

Ha a szedés ellenére sem csökken fájdalom vagy a láz, mindenképpen forduljon orvoshoz.

Mik a kilátások Reye-szindróma esetén?

A Reye-szindróma ritkán végzetes, azonban különböző mértékű maradandó agykárosodást okozhat. Azonnal vigye gyermekét az ügyeletre, ha a következőket tapasztalja:

  • zavar
  • letargia
  • egyéb mentális tünetek

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

Nyúlszáj kialakulásának okai és tünetei

ked ápr 27 , 2021
A nyúlszáj, vagy másnéven ajakhasadék akkor következhet be, ha az ajakban hasadás vagy nyílás található. Ez a nyílás lehet kicsi, de lehet akkora is, hogy összekapcsolja a felső ajkat és az orrot. Ez a jelenség akkor fordulhat elő, ha a […]
Nyúlszáj kialakulásának okai és tünetei

Ez is érdekelheti