Valóban fontos a véroxigén szint növelése?

A véroxigén szint növelése előtt fontos, hogy tudjuk, egyáltalán mit is jelent a véroxigén. A vér oxigénszintje annak mértéke, hogy mennyi oxigént hordoz a vörösvértest. A test szigorúan szabályozza a vér oxigénszintjét: az oxigénnel telített vér pontos egyensúlyának fenntartása létfontosságú az egészség megőrzése érdekében.

A legtöbb esetben nem indokolt, hogy a véroxigén szint növelve, vagy mérve legyen, kivéve akkor, ha olyan tüneteket mutat, mint légszomj vagy mellkasi fájdalom. Azonban manapság egyre jobban elterjedtek az otthoni használatra is alkalmas véroxigénszint mérők vagy oxigén koncentrátorok.

Ezzel szemben a krónikus betegségektől szenvedőknek sok esetben érdemes figyelni a véroxigén szintet. Ezek a betegségek magukba foglalják az asztmát, a szívbetegségeket és a krónikus obstruktív tüdőbetegségeket. Ezekben az esetekben véroxigén szint ellenőrzése segíthet megállapítani, hogy a különféle kezelések valóban hatásosak, vagy érdemes lehet módosítani rajtuk, például a vér oxigénszint növelése is kulcsfontosságú lehet.

Hogyan mérhető a véroxigén szint?

Artériás vérgáz

Az artériás vérgáz teszt egy olyan vérvizsgálat, amely méri a véroxigén szintet. Ez a fajta vizsgálat felismeri a vér más gázainak szintjét, valamint a pH-t (sav/bázis szintet) is. Ebben az esetben a szakorvos nem a vénából, hanem az artériából vesz vért. A vénákkal ellentétben az artériák pulzusa érezhető. Ezenkívül az artériákból vett vér oxigénnel van ellátva.

Artériás vérgáz vizsgálat során a csuklójában lévő artériát használják, mert könnyebben érezhető: a csukló érzékeny terület, így a vérvétel kényelmetlenebbé válik a könyök közelében lévő vénához képest.

Pulzoximéter

A pulzoximéter egy nem invazív eszköz, a véroxigén szintet, méghozzá úgy, hogy infravörös fényt küld az ujjába, a lábujjába vagy a fülcimpában lévő kapillárisokba. Ezután megméri, hogy mennyi fény tükröződik le a gázokról.

A leolvasás során kiderülhet, hogy a vér hány százaléka telített. Azonban érdemes vigyázni, mert a teszt esetében 2%-os hibaaránya van, tehát a leolvasott érték akár 2%-kal magasabb vagy alacsonyabb is lehet, mint a tényleges véroxigén szint.

1. kép – a véroxigén szint mérést akár otthon is elvégezheti

Érdemes odafigyelni, mert néhány dolog befolyásolhatja az eredményt, mint a sötét körömlakk vagy a hideg végtagok.

A jó hír az, hogy akár az otthonunkban is megmérhetjük a speciális készülék segítségével a véroxigén szintet. Természetesen mindig érdemes egyeztetni háziorvosával, hogy megértse a készülék értelmezését.

Mit jelentenek az értékek?

 • Normál szint: az egészséges tüdő normál ABG oxigénszintje 80 és 100 higany mm közé esik. A pulzoximéter ebben az esetben 95 és 100 százalék között van. Azonban a súlyos tüdőbetegségek esetén ezek a tartományok nem alkalmazhatók.
 • Normál szint alatti: a normál véroxigén szint alatti értéket hipoxémiának nevezik. Minél alacsonyabb az oxigénszint, annál súlyosabb a hipoxémia. Ez komplikációkhoz vezethet nem csak a test szövetében, hanem a szervekben is. Általában a 80 Hgmm alatti értéket, vagy a 95% alatti impulzus már alacsonynak számít.
 • Normál szint feletti: a legtöbb esetben magas oxigénszint fordul elő azoknál az embereknél, akik kiegészítő oxigént használnak.

Mi történik, ha a véroxigén szintje túl alacsony?

Amennyiben a véroxigén szintje túl alacsonynak bizonyul a test elkezd tüneteket produkálni, mint például:

Ha folyamatosan alacsony véroxigén szinttel küzd, akkor a cianózis tünetei is jelentkezhetnek: a körömágyak, a bőr és a nyálkahártyák kék elszíneződése jellemzi.

A cianózis aggodalomra adhat okot, azonnal forduljon orvoshoz, ha ilyet tapasztal! A cianózis légzési elégtelenséghez vezethet, ami életveszélyes lehet.

Mitől lehet alacsony a véroxigén szint?

A véroxigén szintet negatívan befolyásoló tényezők az alábbiak lehetnek:

 • krónikus obstruktív tüdőbetegség, beleértve a krónikus hörghurutot és az emfizémát
 • akut respirációs distressz szindróma
 • asztma
 • összeesett tüdő
 • anémia
 • veleszületett szívrendellenességek
 • szívbetegség
 • tüdőembólia

Az említett körülmények hatására a tüdő nem tudja belélegezni megfelelő módon a számára létfontosságú oxigént és kilélegezni a szén-dioxidot. Hasonlóképpen, a vér rendellenességei és a keringési rendszerrel kapcsolatos problémák megakadályozhatják a vér oxigénfelvételét és az egész testben történő szállítását.

Ezen rendellenességek bármelyike vezethet alacsony véroxigén szinthez.

Érdekesség, hogy a dohányzó emberek esetében pontatlanul magas értéket mutathatnak ki mérés során, mivel a dohányzás szénmonoxid felhalmozódását eredményezi a vérben és a mérőeszköz nem képes megkülönböztetni ezt a más típusú gázt és oxigént. Amennyiben Ön dohányzik, akkor mindenképp a fentebb említett artériás vérgáz alapú tesztet kell elvégeztetni annak érdekében, hoy pontos eredményeket lásson.

A legtöbb esetben nem kell rendszeresen ellenőrizni a véroxigén szintet, csakis abban az esetben fontos, ha alacsony oxigénállapotot okozó egészségügyi problémákkal küzd. Azonban az otthon is használható pulzoximéter hasznos lehet, habár hibahatárral rendelkezik, de általában véve elég pontos műszer.

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

HELLP-szindróma - Akár végzetes is lehet?

csü nov 26 , 2020
Mi a HELLP-szindróma? A HELLP-szindróma egy potenciálisan életveszélyes rendellenesség, amely általában a preeklampsziahoz társul. Ez az állapot a terhesség 5-8 százalékában fordul elő – leggyakrabban a terhesség 20. hetét követően. A preeklampszia a terhesség elején vagy ritkán a szülés után […]
hellp-szindróma

Ez is érdekelheti