Magas szemnyomás tünetei – ezeket ne hagyja figyelmen kívül!

A magas szemnyomás tünetei akkor jelentkezhetnek, amikor a szemben a nyomás nagysága nagyobb, mint a normális érték. A magas szemnyomás állapotát orvosi nyelven okuláris hipertóniának nevezik. A magas szemnyomás a megfelelő kezelések hiányában súlyos egészségügyi állapotok kialakulásához vezethet, mint a zöld hályog vagy tartós látásvesztés.

A magas szemnyomás tüneteinek diagnózisa

A magas szemnyomásnak nincsenek árulkodó, nyilvánvaló jelei mint a szemfájdalom vagy a szem vörössége. Az egyetlen módja annak, hogy megtudja, hogy magas-e a szemnyomása ha szemész szakorvos segítségével átfogó vizsgálatot végeznek el a szem területén.

A vizsgálatok során a szemész szakorvosa egy tonométer nevezetű készülékkel ellenőrízheti a szem nyomását, amit akár kiegészíthet a szemekre irányuló légnyomással is. Az intraokuláris nyomást mindig higanymiliméterben mérik, röviden Hgmm. A jelen kutatások alapján a normális szemnyomás 12 és 22 Hgmm közé tehető, a 22 Hgmm feletti érték esetében egyértelműen magas szemnyomásról beszélhetünk.

A magas szemnyomás tünetei jelentősen növelhetik a látóidegek sérülésének kockázatát, továbbá glaukómát vagy tartós látásvesztést is okozhatnak.

Milyen tényezők okozhatnak magas szemnyomást?

Az okuláris hipertónia kialakulásának okai szinte teljes mértékben megegyeznek a glaukóma tényezőivel. Ilyen okok lehetnek:

Túlzott víztermelés

Az aqueous egy olyan vizes, átlátszó folyadék, amelyet a ciliáris test termel, amely az írisz mögött található a szemben. Ez a vizes közeg átfolyik a pupillán és kitölti a szem elülső kamráját, ami az írisz és a szaruhártya közötti tér.

Amennyiben ez a vizes oldat nagyobb mennyiségben termelődik, mint ahogy a szemből ki tud ürülni, úgy a szem belsejében a nyomás megnőhet, ami akár tüneteket is okozhat.

Nem megfelelő vízelvezetés

A magas szemnyomás tünetei akkor is kialakulhatnak, ha a szem víztermelése megfelelő, azonban valamilyen oknál fogva a felesleges folyadék nem tud kellő gyorsasággal távozni. Ilyen esetben a folyadék nagyobb arányban fog termelődni, mint ahogyan kiürül, ami lassan a szem magasabb nyomásához vezethet.

Magas szemnyomás tünetei – ezeket ne hagyja figyelmen kívül!
1. kép – A magas szemnyomás tünetei akár tartós látásvesztéssel is járhatnak

Gyógyszerek mellékhatásai

Bizonyos gyógyszerek mellékhatásai szintén okuláris hipertónia kialakulását okozhatják. A jelen kutatások alapján, az asztma kezelésére alkalmazott szteroid alapú készítmények nagy részénél fennáll a kockázata a magasabb szemnyomás kialakulásának. Minden esetben kérje kezelőorvosa tanácsát, amennyiben ilyen típusú gyógyszereket használ!

A szem sérülése

A szem sérülése már önmagában is okozhat csökkent folyadéktermelést vagy kiegyensúlyozatlan vízelvezetést. A tünetek sok esetben nem azonnal a sérülést követően jelentkeznek, akár hónapok vagy évek is eltelhetnek az első tünetek megjelenése előtt.

További kockázati tényezők lehetnek még:

  • Afrikai-amerikai felmenőkkel rendelkezik
  • 40 év feletti
  • Családjában már korábban előfordult magasabb szemnyomás

A magas szemnyomás tüneteinek kezelése

Amennyiben Önt okuláris hipertóniával diagnosztizálták, úgy orvosa szemcseppeket írhat fel, amelyek segíthetik a szem nyomásának csökkentését. Az ilyen típusú készítményeknek mellékhatásai is lehetnek, így olyan is előfordulhat, hogy szemész orvosa csak abban az esetben fogja javasolni a készítmények alkalmazását, ha nagyobb eséllyel fennáll a zöldhályog kialakulása.

Egyes esetekben, amikor a szemcseppek hatástalannal bizonyulnak, akkor orvosa a glaukóma kezelésére alkalmazott műtéti beavatkozást is javasolhatja.

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

Glaukóma (zöldhályog) – Kialakulása, típusai, tünetei

sze dec 8 , 2021
Mi az a glaukóma (zöldhályog)? A glaukóma egy olyan szembetegség, amely akár tartós látáskárosodást is okozhat. Általában, de nem mindig, a szemen belül fennálló folyamatos túlnyomás következményeként alakulhat ki. A túlnyomás következtében sérülhetnek a látóidegek szövetek, ami végső soron vaksághoz […]
Glaukóma (zöldhályog) – Kialakulása, típusai, tünetei

Ez is érdekelheti