Occipitalis neuralgia – Tünetek, okok, kezelési lehetőségek

Mi az occipitalis neuralgia?

Az occipitalis neuralgia a krónikus fejfájás egyik igen ritka típusa. Akkor fordul elő, amikor a fájdalom az occipitalis régióból származik, és az occipitalis idegeken keresztül terjed tovább. Ezek az idegek a gerincvelő tetejétől a fejbőrig futnak. A fejfájástól a migrénen át igen sokféle tünetet produkálhatnak az említett idegek.

A probléma sokszor a legegyszerűbb mozdulatokból indulhat ki például egy fésülködés. A rohamok általában rövid ideig tartanak, sokk formájában jelentkeznek, intenzív és éles fájdalom kíséri őket. Ez a ritka betegség körülbelül minden 100.000 emberből 3 db-ot érint évente.

Mik lehetnek az occipitalis neuralgia tünetei?

A probléma elsődleges tünete a hirtelen fellépő, súlyos fájdalom, amelyet általában a migrénhez hasonlítanak. A fájdalom típusát tekintve szúró és éles, intenzív fajta. Az említett fájdalom sok esetben csak pár másodperig vagy percig tart, de az idegek körüli érzékenység később is fennállhat. A fájdalom a fej egyik illetve mindkét oldalán jelentkezhet.

A különböző rohamok mellé jellemzően nem társul szemvörösség vagy szemkönnyezés, viszont ezek a tünetek gyakran megjelennek egyéb fejfájásoknál, így ez lehet az első árulkodó különbség, amennyiben Ön is ilyen rohamoktól szenved. A fejfájásokkal ellentétben a fájdalom jellege inkább hirtelen, szúró szerű nem pedig a hosszabban tartó, tompa típus.

1. kép – Az occipitalis neuralgia a krónikus fejfájás egyik igen ritka típusa.

Mi válthatja ki az occipitalis neuralgia tüneteit?

A tüneteket a legtöbb esetben a nyaki szakaszon bekövetkezett ideg becsípődés válthatja ki. Előfordulhat olyan eset is, amikor a nyaki izmok túlságosan megvastagodtak, így az idegek folyamatos nyomás alá kerülhetnek. Bizonyos esetekben a tünetek kiváltó oka valamilyen külső behatás lehet például traumatikus fejsérülés illetve gyakori forrás lehet a nyaki részek krónikus feszessége.

A további okok szintén az occipitalis neuralgia tüneteit válthatják ki:

Hogyan diagnosztizálható az occipitalis neuralgia?

A betegség diagnózisa általában az orvos által végzett fizikai tesztek során történik. Orvosa áttekinti kortörténetét és különböző mozdulatokkal próbálja reprodukálni a fájdalmat. Az occipitális régió érintésével és ingerlésével orvosa viszonylag stabil diagnózist állíthat fel, amennyiben valóban ettől a problémától szenved.

A legtöbb esetben orvosa MRI illetve CT vizsgálatokat rendelhet el, annak érdekében, hogy meggyőződjön róla, hogy a nyaki gerinc szakaszában nincsen semmilyen strukturális elváltozás. Az eredmények általában negatívan érkeznek vissza, amik tovább erősítik az occipitalis probléma meglétét.

Hogyan kezelhető az occipitalis neuralgia?

Különböző kezelési módszerek elérhető az occipitalis neuralgia tüneteinek enyhítésére. Első körben orvosa pihenést javasolhat, házi praktikaként meleg terápiát javasolhat a nyaki régióra, illetve nem szteroid alapú gyulladáscsökkentőket.

Orvosa továbbá manuál terápiát, masszázst, illetve fizikoterápiát javasolhat, amiknek segítségével ismételten ellazulhatnak a nyaki izmok így az idegek ismét szabadok lehetnek. Az intelligens nyakmasszírozók nagy segítséget nyújthatnak ilyen esetben.

Amennyiben az említett módszerek egyike sem enyhíti a fájdalmat, akkor orvosa műtéti beavatkozást javasolhat az idegek nyomásának csökkentése érdekében.

Mik lehetnek a jövőbeni kilátások?

Az occipitalis neuralgia igen fájdalmas és frusztráló lehet, ami gyakran rányomhatja a bélyegét a betegek kedvére is. Szerencsére számtalan kezelési módszer elérhető, így igen nagy eséllyel találhatnak a betegek olyan eljárási módszert, amelyek csökkenthetik a fájdalmat illetve enyhíthetik a tüneteket.

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

Bolhacsípés - emberre is veszélyes lehet?

ked aug 4 , 2020
Bolhacsípés – vajon ránk is veszélyes lehet? A bolhák apró élőlények, melyek nem nőnek egy tollhegynyinél nagyobbra. Világosbarnától feketéig bármilyen színváltozatban előfordulhatnak. Nem rendelkeznek szárnyakkal, így egyik helyről a másikra ugrálva közlekednek. Vékony, lapos testük van, ám kemény héjának „köszönhetően” […]
Bolhacsípés

Ez is érdekelheti