Anyajegy – szükséges-e az eltávolítása?

Sokunknak van olyan anyajegye a testén, amelytől szívesen megszabadulna különféle okokból. Mielőtt az anyajegy eltávolításán, vagy anyajegy eltávolító eszköz vásárlásán gondolkodnánk, érdemes tisztázni, hogy mi is az az anyajegy?

Az anyajegyek a bőr elszíneződésének egyik gyakori típusa, amelyek születéskor vagy az első hetekben jelennek meg. Általában nem rákos elváltozásokról beszélünk.

Az anyajegy bárhol előfordulhat, akár az arcán vagy a testén. Színe, mérete, megjelenése és alakja változó, néhányuk állandó, de a nagyobbodás is lehetséges. Sőt, sok esetben el is halványulhatnak maguktól, mindennemű beavatkozás nélkül. A legtöbb anyajegy ártalmatlan, azonban az sem kizárt, hogy valamilyen egészségi állapotra utal, így bizonyos esetekben, például csupán kozmetikai okokból is eltávolíthatók.

Sokan máig is találgatnak, hogy mitől alakulhatnak ki az anyajegyek: biztos hallott már olyan városi legendákat, hogy az anyajegyek kialakulása összefüggésben áll a kielégítetlen étvággyal. Egy biztos: az anyajegyek kialakulásának oka egyelőre nem ismert.

Milyen típusai léteznek az anyajegyeknek?

Sok anyajegy az alábbi két kategória egyekébe sorolható:

 • Az érrendszeri anyajegyek akkor fordulnak elő, ha a véredények a bőr egy bizonyos területén nem úgy fejlődnek, ahogy kellene. Például túl sok ér csoportosul egy területen, vagy az erek szélesebbek, mint kellene.
 • A pigmentált anyajegyek akkor fordulnak elő, ha egy területen túl sok a pigmentsejt. A pigmentsejtek adják bőrének természetes színét.

Pigmentált anyajegyek típusai

 • Veleszületett bőrszín-elváltozás: az anyajegyek színe a rózsaszíntől a világosbarnáig vagy a feketéig terjed. Méretük változó, laposak vagy domborúak lehetnek, de általában kerek alakúak. Bárhol előfordulhatnak az arcán vagy a testén. Egyes anyajegyek elhalványulnak, mások azonban egy életen át tartanak, azonban fontos megjegyezni, hogy az anyajegy változása néha a bőrrákhoz köthető.
 • „Tejeskávé” foltok: ezek az anyajegyek kissé ovális alakúak, és a francia nyelvből ismert „Café au lait” kifejezésből erednek, ami annyit tesz: tejeskávé. A névből ítélve gyakran halványbarna színűek. Minél sötétebb a bőre, annál sötétebb lesz a „café au lait” folt. Ez a fajta anyajegy bármikor előfordulhat a születéstől a kora gyermekkorig. Meg is nagyobbodhatnak, de el is halványulhatnak. Ha gyermekén több ilyen fajta anyajegyet tapasztal, akkor ritka betegsége is állhat a háttérben, az úgynevezett neurofibromatosis.
 • Palaszürke anyajegy: ezek a lapos, kékesszürke foltok többnyire sötét bőrű embereknél fordulnak elő. Nem károsak, de néha összetévesztik őket zúzódásokkal. Általában a hát alsó részén és a fenéken fordulnak elő. 4 éves korra teljesen elhalványulnak.

Érrendszeri anyajegyek típusai

 • Lazacfoltok: ezek a piros vagy rózsaszín foltok gyakran a szemek közötti területen, a szemhéjon vagy a nyak hátsó részén, a tarkón fordulnak elő. Néha angyalcsóknak nevezik őket. A bőr alatti kis erek csoportosulásai okozzák őket. A lazacfoltok néha elhalványulnak, és nem igényelnek orvosi kezelést.
 • Hemangióma, vagy jóindulatú érdaganat: ezek az anyajegyek rózsaszínű, kék vagy élénkpiros színűek, illetve kicsik és laposak lehetnek. Gyakran megtalálhatók a végtagokon, a fejen vagy a nyakon. Néha a csecsemő életének első néhány hónapjában fejlődnek ki, melyek kiemelkednek a bőrfelszínből és nagyobbá válnak. Számos ilyen típusú anyajegy teljesen elhalványul, mire a gyermek eléri a serdülőkort.
1. kép – az anyajegy egyik típusa, a hemangióma

Néhány gyorsan növekvő hemangióma orvosi eltávolítást igényel annak biztosítására, hogy ne zavarják a gyermek látását vagy légzését.

 • Naevus flammeus (port-wine stains): a PWS-t a bőr alatti kis erek rendellenes képződése okozza. A testen bárhol előfordulhatnak, de gyakran megtalálhatók az arcon és a nyakon. Ezek a típusú anyajegyek rózsaszínűnek vagy vörösnek tűnhetnek, és sötétvörösekké vagy lilává válhatnak. Idővel nem halványulnak, és kezeletlenül sötétebbé válhatnak. A bőr is nagyon száraz, vastag lehet. A szemhéjon előforduló PWS foltok orvosi kezelést vagy megfigyelést igényelhetnek. Ritkán az ilyen típusú anyajegyek genetikai állapotokkal társulhatnak.

Eltávolítási módszerek

A legtöbb anyajegy jelenléte ártalmatlan és nem igényel orvosi kezelést vagy eltávolítást. Ellenben egyes anyajegyek megjelenése miatt okot adhatnak a nyugtalanságra. Az olyan típusaik, mint a hemangióma, fokozott kockázatot jelenthetnek bizonyos egészségügyi állapotok, például a bőrrák esetében. Ezeket az anyajegyeket bőrgyógyásznak kell ellenőriznie, és eltávolításra is szükség lehet.

Az anyajegyek eltávolításának technikái a következők:

 • Lézerterápia: a lézerterápia eltávolíthatja vagy jelentősen enyhítheti a foltokat, kevésbé láthatóvá téve azokat. Az ilyen típusú kezelést bőrgyógyász vagy sebész végzi. Erősen koncentrált pulzáló fénysugarakat használ. A lézerterápia akkor a legsikeresebb, ha már csecsemőkorban elkezdik, de idősebb gyermekek és felnőttek számára is alkalmazható. Általában több kezelésre lesz szüksége. Emellett fontos tudni, hogy a lézeres kezelések kényelmetlenek lehetnek, és helyi érzéstelenítést igényelhetnek, valamint ideiglenes duzzanat vagy véraláfutás léphet fel.
 • Bétablokkolók: az úgynevezett bétablokkolók orális gyógyszerek, amelyeket magas vérnyomás kezelésére használnak. A hemangiómák méretének vagy megjelenésének csökkentésére is fel lehet használni. Úgy működik, hogy összehúzza az ereket és csökkenti a véráramlást. Ez a hemangióma lágyulását, elhalványulását és zsugorodását okozza.
 • Kortikoszteroidok: a kortikoszteroidok gyulladáscsökkentő gyógyszerek, amelyeket szájon át lehet alkalmazni, vagy közvetlenül az anyajegyekbe is befecskendezhetik. Ezzel a módszerrel segíthetnek csökkenteni az anyajegy méretét.
 • Sebészet: néhány anyajegy sikeresen kezelhető sebészeti eltávolítással. Ide tartoznak a nagyon mély hemangiómák, amelyek károsíthatják az őket körülvevő egészséges szöveteket. Néhány nagy anyajegy is eltávolítható sebészeti módszerrel.

Az anyajegy eltávolítása jellemzően járóbeteg-alapon történik, sőt akár egy bőrgyógyász irodájában is elvégezhető. A helyi érzéstelenítés beadása után az orvos egy kis szikével távolítja el az anyajegyet. Ha az anyajegy nagy, akkor akár szakaszosan is eltávolítható.

A szövetbővítés egy másik műtéti technika, amelyet néha alkalmaznak az anyajegyek műtéti eltávolítása által okozott hegek csökkentésére.

Az anyajegyek nyomon követése

Ahogy azt többször is hangsúlyoztuk, a legtöbb anyajegy nem ártalmas az egészségre, és akár magától el is halványulhat. Azonban, ha aggódik, hogy egy anyajegy elkezdett növekedni, akkor orvosával bizonyos időközönként figyelemmel kísérhetik az adott anyajegyet.

Rendkívül fontos a gyermekek anyajegyének figyelemmel követése. Ha egy anyajegy gyors növekedést mutat, azonnal értesítse a gyermekorvost.

Az anyajegyek kóros elváltozása akár bőrrákra is utalhat. Ez ritkán fordul elő gyermekeknél, de felnőtteknél egyre inkább aggodalomra ad okot. Fontos, hogy folyamatosan figyeljük az anyajegyek színét, méretét és az alakját.

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

Alkar Fájdalom – Vajon Mi Állhat A Probléma Háttérben?

csü dec 24 , 2020
Az alkar fájdalom áttekintése Az alkar két csontból tevődik össze amelyek összeérnek és a csuklóhoz csatlakoznak (másnéven ulna és sugár). Amikor ezek a csontok vagy a körülötte lévő idegek megsérülnek akkor az alkar fájdalmához vezethetnek. Az alkar fájdalom egyénenként más […]
1. kép - Az alkar fájdalom az esetek nagy részében igen jól kezelhető házilag is

Ez is érdekelheti