Zsibbadó ujjak a jobb kézen – vajon mit jeleznek?

Zsibbadó ujjak a jobb kézen. Önnel is előfordult már az említett probléma? Vajon mitől alakulhat ki az említett tünet?

Az ujjak zsibbadása és bizsergése gyakran olyan érzést eredményezhet, mintha valaki ujjainkat könnyedén, egy tűvel piszkálná. Előfordulhat olyan is, hogy ez az érzés égetővé válik. Ritkább esetekben az említett zsibbadás akár a kezek ügyetlenségét, felvételének képességét is korlátozhatja.  

Mi okozhatja a zsibbadó ujjak a jobb kézben érzést?

A testünkben megtalálható idegek felelősek az „üzenetek” szállításáért, céljuk, hogy közvetítsenek az agy és a test különböző részei között. Amennyiben az említett idegek nyomás vagy gyulladás alá kerülnek, megsérülnek úgy kialakulhatnak a különböző zsibbadó érzések. A zsibbadások hátterében az alábbiak állhatnak:

1. Carpalis alagút szindróma

A Carpalis alagút szindróma esetében (Carpal Tunnel Syndrome) esetében a kézben található ideg becsípődik vagy elzáródik. A szindróma egyik jellegzetes tünete lehet a hüvelyk, mutató és középső ujjakban kialakuló zsibbadás.

2. Nyaki radiculopathia

A nyaki radiculopathia (Cervicalis radiculopathia) akkor fordul elő, amikor a nyakból kilépő idegek begyulladnak vagy összenyomódnak, gyakran nevezik ideg becsípődésnek. A zsibbadó ujjak a jobb kézben érzést akár ez az állapot is okozhatja.

Zsibbadó ujjak a jobb kézen – vajon mit jeleznek?
1. kép – A zsibbadó ujjak a jobb kézen gyakran előforduló tünet lehet az irodai munkát végzők körében

3. Cukorbetegség

A diabéteszes neruopáthia nevezett állapot az idegek károsodását okozhatja a kezekben és lábakban. Általában először a láb zsibbadás jelenik meg tünetként, amihez később a kezek zsibbadása is társulhat.

4. Raynud-szindróma

A Raynud-szindróma az ujjakban található kis artériák görcsét eredményezheti, ami akár zsibbadást is okozhat és befolyásolhatja kezei keringését is.

5. Rheumatoid Arthritis

A rheumatoid arthritis egy olyan autoimmun betegség, amely az ízületi fájdalmat és károsodást okozhat az egész szervezetben. A betegségtől szenvedők esetében kialakulhat a zsibbadó ujjak a jobb kézben tünet is.

A zsibbadó ujjak a jobb kézben kialakulásának ritkább okai az alábbiak lehetnek:

Mikor érdemes orvoshoz fordulnia a zsibbadó ujjak a jobb kézben tünettel?

Néha a bizsergés és a zsibbadás akár orvosi vészhelyzet tünete is lehet. Ha az alábbi tünetek bármelyikét tapasztalja azonnal forduljon orvoshoz:

 • zavartság
 • nehéz légzés
 • szédülés
 • fejfájás
 • összeszedettlen beszéd
 • hirtelen jelentkező gyengeség, izombénulás

Hogyan történik a diagnózis?

A felsoroltak alapján a zsibbadó ujjak a jobb kézben számtalan tényező miatt kialakulhat. Háziorvosa először fizikai vizsgálatokkal fogja megvizsgálni karját, kezeit és ujjait. Bizonyos estekben háziorvosa neurológus szakorvost javasolhat, annak érdekében, hogy kiderüljön, megfelelően működnek-e az idegei.

Az ujjzsibbadás okának feltárása érdekében neurológusa MRI vizsgálatot rendelhet el az alábbi területeken:

 • nyak
 • váll
 • kar
 • csukló
 • ujjak

A különböző vérvétellel kapcsolatos tesztek segíthetnek kideríteni, hogy a zsibbadás okát nem valamilyen vitaminhiány okozza például B12.

Hogyan történik a tünetek kezelése?

A legtöbb esetben nem szteroid alapú gyulladáscsökkentőt javasolnak a háziorvosok illetve nem vényköteles fájdalomcsillapítókat. Az említett gyógyszerek enyhíthetik a fájdalmakat, csökkenthetik a gyulladást így megszüntethetik a zsibbadást is.

Előfordulhat olyan is, hogy orvosa kéz illetve csuklószorító viselését javasolja, amik segíthetnek a megfelelő pozíció elsajátításában. A megfelelő pozíció csökkentheti a helytelen tartásból származó fájdalmat.

Ritka esetekben, amikor a fájdalom az említett kezelési lehetőségek mellett sem enyhül szóba jöhet szteroid injekciós kezelés illetve műtét is.

Az estek nagy részében zsibbadó ujjak a jobb kézen megelőzhetők egy kis odafigyeléssel. Az alábbi tevékenység hozzájárulhatnak a zsibbadás megelőzésében:

 • figyeljen oda a megfelelő testtartás kialakítására, ami különösen fontos a folyamatos irodai munkavégzés esetében
 • tartson 30-60 percenként egy kis szünetet
 • mindig szánjon 1-2 percet karjai, ujjai nyújtására
 • használjon kézmasszírozó és erősítő eszközöket mint a rehabilitációs labda

Szerencsére az ujjzsibbadás az esetek nagy részében igen jól kezelhető egy kis odafigyeléssel, azonban ha a zsibbadáshoz a cikkünkben említett tünetek is társulnak, úgy minden esetben javasoljuk, hogy keresse fel háziorvosát.

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

Klinefelter-szindróma - Minden, amit tudnia kell erről a betegségről!

vas jan 17 , 2021
Mi a Klinefelter-szindróma? A Klinefelter-szindróma egy genetikai betegség, amelynek következtében a hímek sejtjeiben az X-kromoszóma további példánya található. Az ilyen betegségben szenvedő férfiaknál a normálnál kisebbek a herék, amelyek kevesebb tesztoszteront termelnek. A tesztoszteron az a férfi hormon, amely stimulálja […]
klinefelter szindróma

Ez is érdekelheti