Tápláló, sokoldalú és ízletes – ezek a tulajdonságok mind elmondhatók az avokádó esetében, ami hazánkban is egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Érdekessége, hogy egyesek gyümölcsnek gondolják, míg mások zöldségnek nevezik, pedig tudományos tekintetben bogyónak tekinthető.
Az avokádó leginkább a hagyományos mexikói, közép-amerikai és dél-amerikai konyha fontos szereplője, Európában az elmúlt években vált egyre népszerűbbé elképesztő egészségügyi tulajdonságinak és magas tápanyagtartalmának köszönhetően.
Cikkünkben, most az avokádó 5 csodálatos tulajdonsága kerül bemutatásra!
1. Kiváló tápanyagforrás
Az avokádó rengeteg olyan tápanyagot tartalmaz, ami a mai, modern étkezésekből hiányzik, azonban az egészségünk megőrzéséhez nélkülözhetetlen. 200 gramm avokádó olyan tápanyagokat tartalmaz, mint:
- Kalória: 322
- Zsír: 30 gramm
- Fehérje: 4 gramm
- szénhidrát: 17 gramm
- Rost: 14 gramm
- C-vitamin: napi irányadó bevitel 22%-a
- E-vitamin: napi irányadó bevitel 28%-a
- K-vitamin: napi irányadó bevitel 35%-a
- Riboflavin (B2): napi irányadó bevitel 20%-a
- Niacin (B3): napi irányadó bevitel 22%-a
- Pantoténsav (B5): napi irányadó bevitel 56%-a
- Piridoxin (B6): napi irányadó bevitel 30%-a
- Folsav: napi irányadó bevitel 41%-a
- Magnézium: napi irányadó bevitel 14%-a
- Kálium: napi irányadó bevitel 21%-a
- Réz: napi irányadó bevitel 42%-a
- Mangán: napi irányadó bevitel 12%-a
A felsorolt tápanyagok után kétség sem fér hozzá, hogy az avokádó egy igen tápláló élelmiszer. E tápanyagok szinte mindegyike fontos szerepet játszik az egészségünk megőrzésében, ezért is ajánlott az avokádó rendszeres fogyasztása mindenkinek!
2. Jótékony hatással van a bélrendszerre
Ahogyan előző felsorolásunkból látható volt, az avokádó igen magas rosttartalommal rendelkezik, ezek a rostok pedig elengedhetetlenek az emésztőrendszer egészségéhez. A rostok legfontosabb tulajdonsága, hogy képesek elősegíteni az egészséges baktériumok szaporodását, ezzel pedig támogatják az emésztőrendszer egyensúlyának fenntartását.
Továbbá gazdag úgynevezett rövid láncú zsírsavakban is, ezekről a zsírsavakról pedig már korábban bebizonyították, hogy képesek táplálni a vastagbélsejteket és védelmet nyújtani különböző gyulladásos betegségekkel kapcsolatban mint például a vastagbélrák.
3. Csökkentheti a szívbetegségek kialakulását
Az olyan tápanyagban gazdag ételek rendszeres fogyasztása, mint az avokádó, jelentősen hozzájárulhat a szívbetegségek kockázatának csökkentéséhez. Többek között képes növelni a HDL szintet, amit másnéven a jó koleszterinszintnek is neveznek és ezzel egyidejűleg csökkenteni az LDL, vagyis a rossz koleszterinszintet.
A magas LDL szint többek között olyan egészségügyi problémák kialakulásában játszik szerepet, mint az érelmeszesedés vagy az artériák falán túlzott mennyiségben felhalmozódó plakkok. Nem utolsó sorban pedig magas kálium és magnéziumtartalma pozitív hatással lehet a vérnyomás szabályozásra is.
4. Gyulladáscsökkentő hatással bír
A vitaminokon, ásványi anyagokon és egészséges zsírokon túl az avokádó még gazdag bioaktív vegyületekben is. Ezekről az anyagokról már kimutatták, hogy jelentős antioxidáns hatással bírnak. Az antioxidánsok segítenek megvédeni szervezetünket az oxidatív károsodástól és a különböző krónikus betegségektől, köszönhetően gyulladáscsökkentő tulajdonságuknak.
Ezen kívül az említett bioaktív vegyületek még a szívvédő hatással is rendelkeznek,
5. Elősegítheti az egészséges testsúly fenntartását
Az avokádó gazdag egészséges zsírokban ennek köszönhetően pedig a hazánkban is jól ismert keto diéta fontos szereplője. Igaz, hogy magas kalóriatartalommal rendelkezik, de egyúttal tele van tápanyagokkal és még a jóllakottság érzését is elősegítheti.
Továbbá már születtek olyan tanulmányok is, ahol azt találták, hogy az avokádó rendszeres fogyasztása még a hasi tájékon megtalálható zsírcsökkentést is elősegítheti. Természetesen az avokádó nem egy csodaétel, amitől azonnal lefogyunk és bombaformába kerülünk, de az kétségtelen, hogy a rostban gazdag élelmiszerek rendszeres fogyasztása mindenképpen előnyös lehet, ha szeretnék megszabadulni a felesleges túlsúlytól vagy fenntartani egészséges testsúlyunkat.
Összegzés
Az avokádó lenyűgöző mennyiségű tápanyagokat tartalmaz és ebből kifolyólag szinte mindenkinek ajánlott az étrendjébe történő beépítése. Legyen szó gyulladáscsökkentésről, fogyókúráról vagy emésztőrendszeri problémákról az avokádó rendszeres fogyasztása szinte biztosan segítséget nyújthat!