Teafaolaj hatása – 11 egészségügyi előny, amiről érdemes tudnia

A teafaolaj hatása az elmúlt évtizedekben sokkal nagyobb hangsúlyt kapott világszerte. A modern orvostudomány kétségei és kérdései egyre több egészségügyi szakértőt a természetes és alternatív gyógymódok felé terel, aminek köszönhetően a teafaolaj is nagyobb teret nyert világszerte.

Manapság a teafaolaj gyakran megtalálható kozmetikumokban, gyógyszerekben, kenőcsökben és különböző háztartási termékekben is.

Cikkünkben, most 11 egészségügyi előnyt gyűjtöttünk össze, amelyek szorosan kapcsolódnak a teafaolaj hatásához!

1. Antibakteriális hatással bír

A teafaolaj hatása közel 100 éve ismert Ausztráliában, ahol a legtöbb tea fa megtalálható. Egyes kutatások szerint, a teafaolaj hatása abból fakad, hogy képes károsítani a baktériumok sejtfalait. További kutatásokra van azonban szükség, hogy ez az állítás 100%-os bizonyosággal kijelenthető legyen.

2. Gyulladáscsökkenőként használható

A teafaolaj segíthet elfojtani a gyulladást, valószínűleg a terpinen-4-ol magas koncentrációja miatt, amely gyulladásgátló tulajdonságokkal rendelkező vegyület. Különböző kísérletek azt igazolták, hogy a terpinen-4-ol képes megakadályozni az aktív gyulladások terjedését a szájfertőzések esetében. A helyileg alkalmazott teafaolaj akár képes hatékonyabban csökkenteni a hisztamin által kiváltott bőrgyulladások duzzanatát, mint például a parafinolaj.

3. Segíthet megakadályozni a gombás fertőzéseket is

A teafaolaj hatása akár az élesztőgomba és más egyéb gombák elpusztításánál is szerepet játszhat. Az elvégezett tanulmányok nagyrésze a Candida albicansra összpontosít, amely egy olyan élesztőfajta, amely általában a bőrt, nemi szerveket, torkot és szájat érinti.

Teafaolaj hatása – 11 egészségügyi előny, amiről érdemes tudnia
1. kép – Teafaolaj hatása – 11 egészségügyi előny, amiről érdemes tudnia

Azonban, ahogy az antibakteriális hatásánál, itt is további kutatásokra lesz szükség.

4. Vírusellenes tulajdonsággal rendelkezik

Egyes tanulmányok azt mutatják, hogy a teafaolaj segíthet bizonyos vírusok kezelésében, de a kutatás ezen a területen korlátozott.

5. Csökkentheti a pattanások megjelenését

A teafaolaj hatása az emberi kutatások területén igen korlátozott, azonban egyre több cég alkalmazza világszerte előszeretettel különböző bőrápoló termékek esetében. Nem hiába, hiszen egyre több felhasználó számol be arról, hogy a teafaolaj krémek helyi alkalmazása igenis csökkeni a pattanások megjelenését.

6. Segíthet a lábgomba leküzdésében

Egy tanulmány szerint a lábgomba tüneteit szemmel látható módon csökkentek rendszeres teafaolaj krém helyi alkalmazásával.

7. Segíthet az ekcéma tünetinek kezelésében

A kontakt dermatitis az ekcéma egy formája, amelyet irritáló anyaggal vagy allergénnel való érintkezés okoz. A kontakt dermatitisz számos kezelését hasonlították össze, beleértve a teafaolajat, a cink-oxidot és a klobetazon-butirátot.

Az eredmények azt sugallják, hogy a teafaolaj hatékonyabb volt az allergiás kontakt dermatitisz visszaszorításában, mint más kezelések. Az irritáló kontakt dermatitiszre azonban nem volt hatással.

8. Visszaszoríthatja a korpásodást

Bizonyos kutatások azt sugallják, hogy a teafaolaj hatása akár a korpásodás visszaszorításában is segítségre lehet. Azok a korpás emberek, akik 4 héten keresztül naponta 5 százalékos teafaolajos sampont használtak, jelentős javulást mutattak a fejbőr viszketésében és zsírosodásában.

9. Felléphet a fejtetűvel szemben

Jelenleg sokan úgy vélik, hogy a modern orvosi kezeléssekkel szemben a fejtetük egyre ellenállóbbak, ezért a szakértők a különböző illóolajokat fontolgatják lehetséges alternatívaként. A kutatások a teafaolajat és a nerolidolt – egyes illóolajokban található természetes vegyületet – hasonlították össze a fejtetvek kezelésében. A teafaolaj hatékonyabban pusztította el a tetveket, és 30 perc alatt 100 százalékban kiirtotta.

10. Akár a körömgombát is gyógyíthatja..

A körömgomba számtalan ember életét keserítheti meg és sajnos elég nehéz tőle megszabadulni. Azonban  a teafaolaj körömgoba kezelésével kapcsolatos kutatásai igen bíztatók. Egy tanulmány egy 5 százalék teafaolajat és 2 százalék butenafin-hidrokloridot (szintetikus gombaellenes szer) tartalmazó krém hatását placebo hatású termékkel hasonlított össze. 16 hét után a körömgomba tünetei az emberek 80 százalékánál javultak, míg a placebo-csoportban egyetlen egy gyógyult esetről sem tudott beszámolni.

11. Segíthet a száj egészségének megőrzésében

A teafaolaj tartalmú szájápolási termékek alkalmazása különösen előnyös lehet azok számára, akik krónikus fogínygyulladásban érintettek. Egy vizsgálat során a részvevők 2 héten át használtak teafaolaj tartalmú szájgélt. A vizsgálat végén a résztvevők 78%-a számolt be csökkent ínyvérzésről és gyulladás okozta fájdalomról.

Továbbá, egyre több kutatás igazolja azt is, hogy a teafaolaj a rossz lehelethez kapcsolódó baktériumokat is képes elpusztítani.

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

Citrin hatása – Minden, amit a citrinről tudnia kell!

csü febr 24 , 2022
A citrin hatása sokak számára ismeretlen, hiszen maga a citrin ásvány sem olyan közismert, mint például az ametiszt. Lehetséges, hogy ez a különös ásvány nem rendelkezik olyan népszerűséggel, mint más hegyi kristályok, ettől függetlenül mindenképpen érdemes megismerni, hiszen számtalan izgalmas […]
Citrin hatása – Minden, amit a citrinről tudnia kell

Ez is érdekelheti