Édesburgonya – 6 Meglepő Élettani Hatása, Amiért Érdemes Fogyasztani

Az édesburgonya egy olyan gyökérzöldség, amelyet világszerte több helyen is termesztenek és az utóbbi években hazánkban is egyre többen megismerték. Különböző méretekben és színekben kapható, legjellemzőbb formája a narancssárga.

Azt leszámítva, hogy az édesburgonya igen finom, még nagyon egészséges és tápláló is. Cikkünkben most az édesburgonya 6 meglepő élettani hatása kerül bemutatásra.

1. Gazdag tápanyagokban

Az édesburgonya kiváló rost, vitamin és ásványi anyagforrás. 200 gramm édesburgonya olyan tápanyagokat tartalmaz, mint:

 • Szénhidrát: 41,4 gramm
 • Fehérje: 4 gramm
 • Zsír: 0,3 gramm
 • Rost: 6,6 gramm
 • A-vitamin: irányadó napi bevitel 769%-a
 • C-vitamin: irányadó napi bevitel 65%-a
 • Mangán: irányadó napi bevitel 50%-a
 • B6-vitamin: irányadó napi bevitel 29%-a
 • Kálium: irányadó napi bevitel 27%-a
 • Pantoténsav: irányadó napi bevitel 18%-a
 • Réz: irányadó napi bevitel 16%-a
 • Niacin: irányadó napi bevitel 15%-a

A felsorolt tápanyagokon kívül az édesburgonya még igen gazdag antioxidánsokban, amik segíthetnek megvédeni szervezetünket a szabad gyököktől. A szabad gyökök felelősek többek között bizonyos krónikus betegségekért és tartós gyulladásokért illetve a DNS károsodásért. Ebből kifolyólag az antioxidánsban gazdag ételek rendszeres fogyasztása, mint az édesburgonya is jelentősen hozzájárulhat az egészség megőrzésééhez.

2. Javítja a bélrendszer egészségét

Az édesburgonyában megtalálható rostok és antioxidánsok jelentősen hozzájárulhatnak a bélrendszer egészségéhez. Az édesburgonya igen gazdag oldható és oldhatatlan rostokban, ezek a rostok pedig táplálják a bélnyálkahártya sejtjeit.

Édesburgonya – 6 Meglepő Élettani Hatása, Amiért Érdemes Fogyasztani
1. kép – Az édesburgonya rendszeres fogyasztása javítja a bélrendszer egészségét

Kutatások már bebizonyították, hogy napi 20-30 gramm rost elfogyasztása csökkentheti a vastagbélrák kockázatának kialakulását és még a rendszeresebb székletürítésben is szerepet játszhat. Sőt, az édesburgonya antioxidánsai még a belekben előforduló egészséges baktériumok képződését is elősegítik.

Tehát ha esetedben rendszeresen fordulnak elő emésztőrendszeri problémák, úgy mindenképpen érdemes lehet kipróbálnod az édesburgonyát!

3. Rákellenes tulajdonságokkal rendelkezhet

A kutatóvilágban úgy gondolják, hogy a magas antioxidáns tartalmú élelmiszerek hozzájárulhatnak a különböző rákos megbetegedések megelőzéséhez. Kémcsövekben végzett tanulmányok során arra lettek figyelmesek, hogy az édesburgonyában megtalálható antioxidánsok bizonyos rákos sejtek növekedését lelassíthatják. Továbbá azt is megfigyelték, hogy a rendszeresen édesburgonyát fogyasztók körében jelentősen kisebb arányban fordul elő a vastagbélrák kialakulása.

4. Segít megőrizni a látásunkat

Az édesburgonya rendkívül gazdag béta-karotinban, amely többek között a zöldség élén narancssárga színéjért is felelős. 200 gramm édesburgonya 7-szer annyi béta-karotint tartalmaz, mint amennyire egy felnőtt szervezetnek átlagosan szüksége van naponta.

De miért is fontos a béta-karotin? A béta-karotin a szervezetben A-vitaminná alakul, amit a szemünk a fényérzékelő receptorok kialakítására használ fel. A súlyos A-vitamin hiány akár látáromalást vagy vakságot is okozhat, azonban az édesburgonyához hasonló élelmiszerek rendszeres fogyasztása megelőzheti ezeket az egészségügyi állapotokat.

Nem utolsó sorban állatokon végzett tanulmányok azt is megerősítették, hogy az édesburgonyában megtalálható vegyületek még a szem általános egészégi állapotát is megvédhetik a különböző károsodásoktól.

5. Serkentheti az agyműködést

Az édesburgonyában megtalálható úgynevezett antociánok képesek megvédeni az agy egészségét azáltál, hogy csökkentik a gyulladásokat és megakadályozzák a szabad gyökök által okozott károsodásokat.

Továbbá az antociánokban gazdag táplálékkiegészítőkről az is kiderült, hogy jelentősen javíthatják a tanulási képességet valamint a memóriát is. Általánosságban pedig az is elmondható, hogy azoknál, akik rendszeresen fogyasztanak zöldségeket és gyümölcsöket sokkal, kisebb eséllyel kezdődik el a szellemi hanyatlás folyamata.

6. Támogathatja az immunrendszert

A béta-karotin nem csupán a látás egészségében játszik fontos szerepet, de az immunrendszer erősítésében is. Az A-vitamin kiemelkedő szerepet tölt be az immunrendszer hatékonyságában, hiánya pedig bizonyítottan alacsonyabb immunitást eredményezhet.

Kulcsfontosságú az egészséges nyálkahártyák megőrzésében, különösen a bélnyálkahártya esetében. A bélrendszer a szervezet azon része, ami igen sok potenciális betegséget okozó kórokozónak van kitéve. Ebből kifolyólag igen fontos, hogy megfelelően támogassuk a védelmét, amihez az édesburgonya kiváló lehetőséget biztosít.

Összegzés

Az édesburgonya egy tápanyagokban igen gazdag gyökérzöldség, ami már hazánkban is elérhető bármelyik bevásárlóközpontban. Segíthet a bélrendszer és a látásunk egészségének megőrzésében, illetve támogathatja az agy és az immunrendszer működését.

Jó hír még az is, hogy számtalan módon elkészíthető, így szinte bármilyen étkezés mellé tökéletesen fogyasztható tápláló és finom köretként!

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

3 pontos cukorterhelés – mit érdemes tudni róla?

csü nov 10 , 2022
A 3 pontos cukorterhelés során a glükóz vagy cukor mennyiségét mutatja meg a vérben. Ha szénhidrátot fogyaszt, a szervezet glükózzá alakítja, hogy energiát adjon a testnek. Ha túl sok vagy túl kevés glükóz van a vérében, az komoly egészségügyi állapotot […]
3 pontos cukorterhelés – mit érdemes tudni róla?

Ez is érdekelheti