A spárga a liliomfélék családjába tartozik és többféle színben is megtalálhatók: létezik zöld, fehér és lila fajtája is. Világszerte használják ételekhez, mivel alacsony kalóriatartalmú, de tele van alapvető vitaminokkal, ásványi anyagokkal és antioxidánsokkal.
Ennek hatására több kutatás is született a spárga egészségre gyakorolt hatásával kapcsolatban, melyek közül 7 előny kerül bemutatásra.
1. Sok tápanyagot tartalmaz
Igaz, hogy a spárga alacsony kalóriatartalommal bír, azonban a tápanyagtartalma nem elhanyagolható. Csupán 90 gramm főtt spárga 2,2 gramm fehérjét, 0,2 gramm zsírt és 1,8 gramm rostot tartalmaz.
Emellett nagy mennyiségű C, K, E és A-vitamint, folsavat, káliumot és foszfort is tartalmaz.
A spárga kis mennyiségű egyéb mikrotápanyagot is tartalmaz, beleértve a vasat, cinket és riboflavint.
K-vitamin tartalmának köszönhetően hozzájárulhat a véralvadási folyamatokhoz, valamint a csontok egészségéhez is.
Folsavtartalma miatt pedig létfontosságú élelmiszer, főleg terhesség során, hiszen számos fontos folyamathoz hozzájárul a szervezetben, többek között támogatja a sejtnövekedést és a DNS képződését.
2. Remek antioxidánsforrás
Az antioxidánsok olyan vegyületek, amelyek segítenek megvédeni a sejteket a szabad gyökök és az oxidatív stressz káros hatásaitól. Ez sajnos hozzájárul az öregedési folyamatokhoz, a krónikus gyulladásokhoz és számos betegséghez, beleértve a rákos megbetegedéseket.
A spárga magas antioxidáns tartalommal bír: különösen magas a kvercetin, izorhamnetin és kaempferol flavonoidokban.
Ezen anyagok vérnyomáscsökkentő, gyulladáscsökkentő, vírus- és rákellenes hatását számos embereken, valamint állatokon végzett vizsgálat is bebizonyította.
Sőt, a lila spárga erős pigmenteket tartalmaz, amelyek nem csupán élénk színt adnak a zöldségnek, de még antioxidáns hatást is kifejtenek a szervezetben.
A spárgában megtalálható antioxidánsoknak köszönhetően csökkenthető a vérnyomás, valamint a szívrohamok és egyéb szívbetegségek kockázata.
3. Javíthatja az emésztőrendszer egészségét
Az élelmi rostok elengedhetetlenek a jó emésztőrendszer egészségéhez.
Számos tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy a rostban gazdag gyümölcsökben és zöldségekben gazdag étrend csökkentheti a magas vérnyomás, a szívbetegség és a cukorbetegség kockázatát.
A spárga különösen magas az oldhatatlan rostokban, ennek köszönhetően lágyítja a székletet, és támogatja a bélmozgást.
Kis mennyiségben oldható rostot is tartalmaz: az oldható rostok táplálják a bélben található jótékony baktériumokat. Ezek a jótékony baktériumok számának növelése szerepet játszik az immunrendszer erősítésében és olyan alapvető tápanyagok, mint a B12 és K2 vitaminok előállításában.
A spárga fogyasztása rostban gazdag étrend részeként kiváló módja annak, hogy kielégítse rostszükségletét, és megőrizze emésztőrendszerének egészségét.
4. Segíti az egészséges terhességet
A spárga nagy mennyiségben tartalmaz folsavat. A folsav esszenciális tápanyag, amely segít a vörösvértestek képződésében és DNS-termelésben az egészséges növekedéshez és fejlődéshez, ezért különösen fontos a terhesség korai szakaszában, hogy biztosítsuk a baba egészséges fejlődését.
Ha elegendő mennyiségű folsav jut a szervezetbe, akkor elkerülhető az idegcső hibái fejlődés közben. Az idegcső defektusai számos szövődményhez vezethetnek, a tanulási nehézségektől a bél- és hólyagszabályozás hiányán át a testi fogyatékosságig.
Valójában a megfelelő folsav annyira létfontosságú a terhesség előtt és a terhesség korai szakaszában, hogy folsav-kiegészítők ajánlottak annak biztosítására, hogy ezek a defektusok ne alakuljanak ki a magzatnál.
5. Segít csökkenteni a vérnyomást
A magas vérnyomás a szívbetegségek és a stroke egyik fő kockázati tényezője.
Kutatások során kiderült, hogy a káliumbevitel növelése és a sóbevitel csökkentése hatékony módja a magas vérnyomás csökkentésének. Kétféleképpen csökkenthető a vérnyomást: ellazítja az erek falát, és a felesleges sót a vizelettel választja ki.
Jó hír, hogy a spárga remek káliumforrás.
Patkányokon végzett kísérletek arra a következtetésre jutottak, hogy a spárgának más vérnyomáscsökkentő tulajdonságai is lehetnek. A kísérletben a patkányok egy részét részben spárgával etettél, azonban a másik csoport egyáltalán nem kapott spárgát.
10 hét elteltével a spárgával etetett patkányok vérnyomása 17%-kal alacsonyabb volt, szemben azokkal a patkányokkal, akik egyáltalán nem fogyasztottak spárgát.
A kutatók úgy vélték, hogy ez a hatás a spárgában lévő aktív vegyületnek köszönhető, amely az erek kitágulását okozza.
Habár ez az eredmény nagyon bíztató, embereken végzett kutatásokra is szükség lesz, hogy a spárga ezen hatását vizsgálják.
Mindenesetre több káliumban gazdag zöldség, például spárga fogyasztása nagyszerű módja annak, hogy vérnyomását egészséges tartományban tartsa.
6. Segíthet a fogyásban
Jelenleg egyetlen tanulmány sem áll rendelkezésre, amely a spárga súlycsökkenésre gyakorolt hatását vizsgálta volna, azonban számos jel arra utal, hogy potenciálisan segíthet a fogyásban.
Ez arra alapozható, hogy nagyon alacsony a kalóriatartalma, mindössze 20 kalóriát tartalmaz 90 gramm főtt spárga. Sőt, a spárga körülbelül 94%-a víz. Az alacsony kalóriatartalmú, vízben gazdag ételeket számos kutatás vizsgálta már, és arra jutottak, hogy ezen ételek fogyasztása súlycsökkenéssel jár.
Emellett a spárga rostban is gazdag, ami összefüggésbe hozható az alacsonyabb testtömeggel és fogyással.
7. Könnyen hozzáadható étrendjéhez
A spárga nemcsak egy tápláló étel, de még finom is.
Sokféleképpen elkészíthető, beleértve a főzést, grillezést, párolást, vagy pirítást. Ezenfelül konzerv formájában is megvásárolható, amely előfőzött és azonnal fogyasztható.
Számos étel kiegészítője is lehet, beleértve a salátákat, sült burgonyát, omlettet, valamint tésztákat, de emellett köretként is fogyasztható.
Ezenkívül rendkívül megfizethető és széles körben elérhető a legtöbb élelmiszerboltban.
Összefoglalva tehát elmondható, hogy a spárga tápláló és ízletes kiegészítője lehet bármely ételnek. Alacsony kalóriatartalmú, és kiváló tápanyagforrás, fogyasztása számos lehetséges egészségügyi előnnyel jár, beleértve a fogyást, a jobb emésztést és az alacsonyabb vérnyomást.
A spárga különösen magas az oldhatatlan rostokban, amelynek köszönhetően lágyítja a székletet és támogatja a bélmozgást.
A spárga fogyasztása rostban gazdag étrend részeként kiváló módja annak, hogy kielégítse rostszükségletét, és megőrizze emésztőrendszerének egészségét.