7 jel, amik akár a kálium hiány tünetei is lehetnek

Mik lehetnek a kálium hiány tünetei? A kálium egy nélkülözhetetlen anyag a szervezetünkben, amelynek számos szerepe van a testünkben. A kálium hiány tünetei akkor alakulhatnak ki, amikor a szervezetben nem áll rendelkezésre megfelelő mennyiségű kálium. A kálium többek között szerepet játszik az izomösszehúzódások szabályozásában, illetve az egészséges idegműködés fenntartásában is.

Egy friss felmérés szerint az amerikai lakosság közel 98%-nál nem áll rendelkezésére a szükséges kálium mennyiség, ami mögött alapvetően a helytelen táplálkozás állhat. Sajnos manapság hamarabb fogyasztunk feldolgozott, mesterséges élelmiszereket, amelyek sokkal kevesebb káliumot tartalmaznak szemben a gyümölcsökkel, zöldségekkel mint a banán vagy az avokádó.

A kálium hiány tünetei az alábbiak lehetnek.

1. Gyengeség és fáradtság

A vas hiány tüneteihez hasonlóan a kálium hiány tünetei között szintén megjelenhet a gyengeség és a fáradtság. Ahogy már korábban említettük, a kálium felelős az izomösszehúzódások szabályozásában, ennek megfelelően, ha nem áll rendelkezésére elegendő mennyiség a szervezetünkben, úgy gyengébbnek és enerváltabbnak érezhetjük magunkat.

Továbbá ennek az ásványi anyagnak a hiánya befolyásolhatja a tápanyagok felszívását is, ami tovább erősítheti az említett tünetek megjelenését.

2. Izomgörcsök

Az izomgörcsök az izmok hirtelen, ellenőrizhetetlen összehúzódását jelenti. A D-vitamin hiány tüneteihez hasonlóan a kálium hiány tünetei is okozhatnak izomgörcsöket. Az izomsejteken belül a kálium segíti az összehúzódást serkentő agyi jelek továbbítását. Ha a vér kálium szintje alacsony, az agy nem tudja hatékonyan továbbítani a jeleket, aminek eredményeként megjelenhetnek az említett izomgörcsök.

3. Emésztési problémák

Az emésztési problémáknak számtalan oka van, ezek közül az egyik akár a kálium hiány tünete is lehet. A kálium elősegíti az agyból érkező jelek továbbítását az emésztőrendszerben található izmok felé. Ezek a jelek serkentik a szükséges húzódásokat, amelyek segítségével az emésztőrendszer képes lebontani a gyomorban található ételeket.

1. kép – A kálium hiány tünetei megfelelő étrenddel könnyedén megelőzhetőek

Amennyiben az emésztőrendszer hiányosan kapja meg a jeleket, úgy az problémákhoz vezethet.

4. Szívdobogás

Észrevette esetleg valamikor, hogy a szíve hirtelen erősebben és gyorsabban ver vagy kihagy egy ütemet?

Ezt az érzést nevezik heves szívdobogásnak, ami általában a stresszel és a szorongással függ össze, de akár a kálium hiány tünete is lehet. A kálium elősegíti a szívverés szabályozását, amikor pedig nem áll rendelkezésre elegendő mennyiség, úgy az áramlás szabálytalanná válhat, ennek eredményként megjelenetnek az erősebb szívdobogások.

5. Izomfájdalmak és merevség

Az izomfájdalmak és merevség szintén a súlyos kálium hiány jele lehet. A vér káliumszintje segíti szabályozni az izomok véráramlását. Amennyiben ez a szinte a kritikus alá csökken, úgy az erek összehúzódhatnak és korlátozhatják az izom vérellátását. Legsúlyosabb esetekben az izomsejtek annyira kevés oxigént kaphatnak, hogy kialakulhatnak akár komolyabb sérülések is.

6. Hangulatváltozások

A káliumhiány a hangulatváltozásokhoz és a mentális fáradtsághoz is kapcsolódhat. Az alacsony vér káliumszint megzavarhatja azokat a jeleket, amelyek elősegítik az optimális agyműködés fenntartását. Például egy kutatás kimutatta, hogy a mentális zavarokkal küzdő betegek közel 20%-nál felfedezhető volt a káliumhiány.

Ennek ellenére korlátozott evidenciák állnak rendelkezésére a káliumhiány és a hangulatváltozások kapcsolata között.

7. Légzési nehézségek

A súlyos káliumhiány akár légzési nehézségekhez is vezethet. Ha a vér káliumszintje nagyon alacsony, úgy előfordulhat, hogy a tüdő nem tágul és húzódik megfelelően, ami légzési nehézségekhez vezethet.

Az alacsony káliumszint miatt légszomj alakulhat ki, mivel a szív rendellenesen dobog, így szállítva kevesebb vért a szükséges szerveknek.

Összeségében elmondható, hogy nagyon kevés embernél áll rendelkezésére a szervezetük számára szükséges kálium, azonban ez nem arányos egyenesen a felsorolt tünetek megjelenésével. Amennyiben Ön mégis tapasztalja a cikkünkben felsorolt jeleket, úgy mindenképpen érdemes lehet kivizsgáltatnia szervezet káliumszintjét.

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

Charcot-Marie-Tooth betegség - Hogyan éljünk vele?

vas ápr 4 , 2021
Mi a Charcot-Marie-Tooth betegség? A Charcot-Marie-Tooth betegség (CMT) egy örökletes perifériás idegi rendellenesség. A perifériás idegek az agy és a gerincvelő felszínén helyezkednek el. Ezek az idegek összekötik a központi idegrendszert a test többi részével. A CMT-t azokról az orvosokról […]
Charcot-Marie-Tooth betegség

Ez is érdekelheti