Szemvitaminok – 8 ideális választás szemünk egészségéért

A szemvitaminok olyan vitaminok, amelyek segíthetnek megőrizni szemünk és látásunk egészségét. Nem meglepő módon a szemünk egy összetett szerv, ebből kifolyólag pedig sok ásványi anyagot és vitamint igényel. Sajnos számtalan olyan betegség létezik, ami érintheti a szemünket, például az időskori makuladegeneráció, a zöldhályog vagy a szürkehályog.

Jó hír azonban, hogy ezek szemproblémák egy kis odafigyeléssel és a megfelelő szemvitaminok pótlásával hatékonyan megelőzhetők. Ennek megfelelően most 8 szemvitamin kerül bemutatásra, amik neked is segítségedre lehetnek látásod és szemed egészségének megőrzésében!

1. A-vitamin

Az A-vitamin fontos szerepet játszik a látásunk megőrzésében azáltal, hogy tisztán tartja a szaruhártyánkat, ami a szemünk külső borítója. Ez a vitamin a rodopszin összetevője is, ami egy olyan fehérje a szemében, amely lehetővé teszi, hogy gyenge fényviszonyok mellett is megfelelően lássunk.

Szerencsére az A-vitamin hiánya ritkán fordul elő, azonban ha mégis jelentkezik, akkor az úgynevezett xeroftalmia állapothoz vezethet. Ez az állapot először farkasvaksággal kezdődik az érintetteknél, amit a szemek és a könnycsatornák kiszáradása, végül pedig szaruhártya meglágyulása követ, ami vakságot okoz.

Az elmondottak alapján mindenképpen javasoljuk, hogy próbálj rendszeresen A-vitaminban gazdag élelmiszereket fogyasztani, mint a sütőtök, édesburgonya vagy kaliforniai paprika.

2. E-vitamin

A szemvitaminok listánkon természetesen az E-vitamin is helyett kapott, ami szintén fontos szerepet játszhat szemünk egészségének megőrzésében. A kutatóvilágban sokan úgy gondolják, hogy az oxidatív stressz több esetben is szembetegségeket okozhat, ami abból következik, hogy felborul a testünk szabad gyökök és antioxidánsok közötti egyensúlya.

Szemvitaminok – 8 ideális választás szemünk egészségéért
1. kép – Szemvitaminok – 8 ideális választás szemünk egészségéért

Itt jöhet a képbe az E-vitamin, ami bizonyítottan erőteljes antioxidáns hatásokkal rendelkezik, ez a tulajdonsága pedig segíthet megvédeni a szem sejtjeit a káros, szabad gyökökkel szemben. Sőt, kezdetleges megfigyelések azt találták, hogy az E-vitaminban gazdag étrend segíthet megelőzni az életkorral összefüggő szembetegségek megjelenését.

Ha ezek után úgy döntesz, hogy Te is több figyelmet szeretnél fordítani E-vitamin beviteledre, akkor javasoljuk az olyan ételek rendszeres fogyasztását, mint a dió, lazac vagy az avokádó.

3. C-vitamin

Az E-vitaminhoz hasonlóan a C-vitamin is egy erőteljes antioxidáns, amely képes lehet megvédeni szemünket a káros szabad gyökökkel szemben. Egyes tanulmányok szerint a naponta elfogyasztott C-vitamin kiegészítők akár 25%-kal csökkentheti a különböző szembetegségek kialakulását.

Sőt, a C-vitamin még a kollagén előállításhoz is szükséges, ami többek között szerkezetet biztosít a szemünk számára, különösen a szaruhártya területén. Pontosan ezért a C-vitamin bizonyítottan segíthet csökkenteni a szürkehályog kialakulását. Ezt az állítást megerősítette az a 2019-ben készült tanulmány is, ami azt találta, hogy napi 500 mg elfogyasztása 75%-kal csökkentheti a szürkehályog kialakulását szemben azokkal, akik egyáltalán nem használják.

4. B-vitaminok

A B6, B9 és B12 vitaminkombináció az egyik legjobb választás lehet a szemvitaminok között. Bizonyítottan segíthetnek csökkenteni a homocisztein szintjét, ami egy olyan fehérje a szervezetben, amely a gyulladások és az időskori makuladegeneráció fokozott kockázatával járhat együtt.

Egy nők körében végzett vizsgálat szintén megerősítette ezt az állítást, miszerint a kutatásban résztvevők esetében 34%-kal csökkent a makuladegeneráció kialakulása 1000 mikrogramm B6,B9 és B12 fogyasztása esetén.

5. Riboflavin

A riboflavin a B2 vitamin kémiai elnevezése, ami hasonlóan a többi B-vitaminhoz szintén hozzájárulhat szemünk és látásunk egészségének megőrzéséhez. Leginkább a szürkehályog megelőzésében betöltött szerepét vizsgálták tudományos körökben, mivel arra lettek figyelmesek a kutatók, hogy a legtöbb szürkehályogban érintett egyén esetében a riboflavin tartós hiánya tapasztalható.

Egy tanulmány szerint 43%-kal csökkentette a szürkehályog kialakulásának kockázatát, ha a résztvevők étrendje napi 1,6-2,2 mg riboflavint tartalmazott, szemben a napi 0,08 mg-mal. Szerencsére a javasolt napi mennyiséget viszonylag könnyű elérni, mivel több élelmiszer is gazdag riboflavinba, például zab, tej, joghurt vagy marhahús.

6. Niacin

A niacin (B3-vitamin) fő funkciója a szervezetünkben, hogy segítse a táplálékokat energiává alakítani és még antioxidánsként is működhet. A közelmúltban végzett tanulmányok arra lettek figyelmesek, hogy a niacin akár fontos szerepet játszhat a glaukóma megelőzésében, amelynek során a szem látóidegei károsodnak.

Ezt az állítást arra a megfigyelésre alapozták, amit a koreai felnőtt lakosság körében végeztek. A megfigyelés során többek között arra lettek figyelmesek a kutatók, hogy az alacsony étrendből származó niacin mennyiség és a glaukóma kialakulása között valóban fennáll valamilyen kapcsolat. Mindenképpen további kutatásokra lesz szükség a jövőben, de a kezdeti eredmények mindenképpen ígéretesek.

7. Lutein és Zeaxanthin

A lutein és a zeaxantin a karotinoidok családjába tartozik, a növények által szintetizált jótékony vegyületek csoportja. Mindkét karotinoid megtalálható a szem makulájában és retinájában, ahol segítenek kiszűrni a potenciálisan káros kék fényt, megvédve ezzel a szemünk egészségét. Ebből kifolyólag egyre több kutató gondolja úgy, hogy a lutein és zeaxantin megelőzhetik a szürkehályogot, illetve az időskori makuladegeneráció progresszióját.

Sőt, a lutein akár még akkor is segítségünkre lehet, ha már meglévő szürkehályogtól szenvedünk. Ezt az a tanulmány erősítette meg, ami azt találta, hogy a heti 3 alkalommal történő 15 mg lutein bevitele 2 év alatt drasztikusan javította a látást, szemben azokkal, akik nem szedték abszolút.

Szerencsére a lutein és zeaxantin napi ajánlott mennyiségének elérése könnyen kivitelezhető természetes úton is az olyan élelmiszerek rendszeres fogyasztásával, mint a spenót vagy a kelkáposzta.

8. Omega-3

Az omega-3 zsírsavak a többszörösen telítetlen zsírok egyik fajtája. A retina sejtmembránjai nagy koncentrációban tartalmazzák a dokozahexaénsavat (DHA), amely egy bizonyos típusú omega-3. Amellett, hogy segítik a szem sejtjeinek kialakulását, az omega-3 zsírok gyulladásgátló tulajdonságokkal is rendelkeznek, amelyek szerepet játszhatnak a diabéteszes retinopátia megelőzésében.

Sőt, az omega-3 rendszeres pótlása még a száraz szem kezelésében is segítségünkre lehet, mivel hatékonyan hozzájárulnak a könnytermeléshez. Ha szeretnéd növelni az omega-3 beviteled, akkor mindenképpen javasoljuk, hogy próbálj meg olyan ételeket fogyasztani, mint a chia mag, olajos halak vagy a diófélék, illetve jó választás lehet az olívaolaj és a repceolaj is.

Összefoglaló

A szemvitaminok rendszeres alkalmazása bizonyítottan hozzájárulhatnak szemünk és látásunk egészségének megőrzéséhez. Az A C, E és a B-vitaminok, illetve az omega-3 már tudományos körökben is bebizonyították, hogy valóban támogathatják szemünk állapotát. Szerencsére pótlásukra több természetes forrás is rendelkezésre áll, azonban ha ezeket az élelmiszereket mégsem szeretjük annyira fogyasztani, akkor bátran pótolhatjuk őket különböző táplálékkiegészítőkkel.

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

Bodorrózsa (Cistus Incanus) – Az egészségünk őrzője

hét nov 20 , 2023
A bodorrózsa (Cistus Incanus) egy olyan növény, amely régóta a köztudatban van a természetgyógyászok körében. A mediterrán régióban őshonos, és hosszú évszázadok óta használják gyógyító célokra. A bodorrózsa olyan kémiai vegyületekben gazdag, mint a polifenolok, flavonoidok és szaponinok – ezek […]
Bodorrózsa (Cistus Incanus) – Az egészségünk őrzője

Ez is érdekelheti