Körte – 9 tulajdonsága, amivel támogatja egészségünket

A körte egy ízletes és tápláló gyümölcs, amelyet az egész világon fogyasztanak. Azonban nem csak finom, hanem számos jótékony hatással is rendelkezik az egészségünkre nézve. Cikkünkben a körte 9 jótékony hatása kerül bemutatásra, ami téged is meggyőz rendszeres fogyasztásával kapcsolatban!

1. Gazdag növényi rostokban

A körte gazdag rostforrás, amely elősegíti az emésztést és az egészséges bélmozgást. Ezek a növényi rostok többek között segítenek megelőzni a székrekedést és támogatják a rendszeres székletürítést. Ezt a jótékony hatását altámasztotta az a kutatás is, amelyet a Journal of the American Dietetic Association publikált, ami kimutatta, hogy a rostdús étrend követése pozitív hatással lehet a bélmozgásra és a székrekedés megelőzésére.

2. Magas víztartalommal rendelkezik

A körte magas víztartalma hidratált állapotban tartja a testünket és segít fenntartani az optimális folyadékegyensúlyt. A megfelelő hidratáltság többek között olyan jótékony hatásokat biztosíthat mint a magasabb energiaszint vagy a szebb, feszesebb bőr.

3. Gazdag C-vitaminban

A körte kiváló C-vitamin-forrás, amely fontos antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik. Az antioxidánsok többek között védelmet nyújtanak a szervezet számára a szabadgyökök káros hatásaival szemben, amelyek szerepet játszhatnak olyan krónikus betegségek kialakulásában, mint a 2-es típusú cukorbetegség vagy a rák bizonyos típusa.

Ezt altámasztotta az a kutatás is, amelyet a Journal of Agricultural and Food Chemistry közölt. A tanulmány kimutatta, hogy a körte jelentős mennyiségű C-vitamint tartalmaz, amely hozzájárul az immunrendszer erősítéséhez és még a sejtek védelméhez is.

4. Kiváló káliumforrás

A körte káliumot tartalmaz, ami elengedhetetlen az egészséges szív- és érrendszer működéséhez. A kálium segít fenntartani a normális vérnyomást, szabályozza a szívritmust és csökkenti a stroke kockázatát. Az American Heart Association által végzett kutatások szintén kimutatták, hogy a káliumtartalmú ételek rendszeres fogyasztása csökkenti a magas vérnyomás és a stroke kialakulásának kockázatát.

5. Flavonoidok gazdag forrása

A körte gazdag flavonoidokban, amelyek erős antioxidánsok és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkeznek. Ezek az antioxidánsok hozzájárulnak a szív- és érrendszeri egészség megőrzéséhez, valamint csökkentik a krónikus betegségek, például a szívbetegség és a rák kialakulásának kockázatát.

Körte - 9 tulajdonsága, amivel támogatja egészségünket
1. kép – Körte – 9 tulajdonsága, amivel támogatja egészségünket

Egy tanulmány, amelyet az American Journal of Clinical Nutrition publikált kimutatta, hogy a flavonoidokban gazdag étrend hozzájárul a szívbetegség kockázatának csökkentéséhez és még a várható élettartamok is növelheti.

6. Gazdag B-vitaminokban

A körte tartalmaz B-vitaminokat, például B2-vitamint, B3-vitamint és folsavat. Ezek a vitaminok fontosak az energiaellátásban, a sejtosztódásban és az idegrendszer megfelelő működésében is fontos szerepet játszanak. Az American Journal of Clinical Nutrition-ben megjelent kutatások szerint ezek a B-vitaminok kulcsszerepet játszanak az agyi funkciók és a mentális egészség fenntartásában. Pontosan ezért, a körte rendszeres fogyasztása mindenképpen javasolt számodra is, ha szeretnéd megőrízni agyad egészségét.

7. Gyulladáscsökkentő hatással bír

A körteben található tápanyagok, például a kvercetin és a katekin, gyulladáscsökkentő hatással rendelkeznek. Ez különösen előnyös lehet az ízületi gyulladásban és más gyulladásos betegségekben szenvedők számára. Az Arthritis & Rheumatism című tudományos folyóiratban megjelent tanulmányok többek között kimutatták, hogy a kvercetin képes csökkenteni az ízületi gyulladás tüneteit és a gyulladásos citokinek termelését.

8. Rákellenes tulajdonságok rendelkezik

A körteben található antioxidánsok és fitonutriensek védőhatást fejthetnek ki a rákkal szemben. A korai kutatások azt sugallják, hogy a rendszeres körtefogyasztás csökkentheti a vastagbél-, emlő-, és tüdőrák kialakulásának kockázatát.

Az International Journal of Cancer-ben közölt tanulmányok szerint a körteben található fitonutriensek segíthetnek gátolni a rákos sejtek növekedését és elpusztítását. Itt azonban fontos megemlítenünk, hogy ezek a kutatások igen kezdetlegesek, így mindenképpen további vizsgálatokra lesz szükség.

9. Védelmet biztosít szemünk számára

A körte jelentős mennyiségű luteint és zeaxantint tartalmaz, amelyek fontosak a szem egészségének fenntartásához és a makula degeneráció megelőzéséhez. Ezek a tápanyagok segítenek megvédeni szemünket az UV-sugárzás káros hatásaitól és az öregedéssel járó szemproblémáktól.

Ezt megerősítette az Investigative Ophthalmology & Visual Science című tudományos folyóiratban közzétett tanulmány is, amely kimutatta, hogy a lutein és zeaxantin hozzájárulhat a makula degeneráció kialakulásának megelőzéséhez és a jó látás fenntartásához.

Összefoglaló

A körte számos jótékony hatással rendelkezik az egészségünkre nézve. Rosttartalma támogatja az emésztésünket, a C-vitamin és a flavonoidok antioxidáns tulajdonságai pedig segítenek az immunrendszerünk erősítésében és a krónikus betegségek kockázatának csökkentésében.

Nem utolsó sorban a körte gazdag olyan tápanyagokban, mint a kálium, a B-vitaminok és a lutein, amelyek támogatják a szív-, az agy- és a szem egészségét. A felsoroltak után már kétség sem fér hozzá, hogy a körte nem csak finom, de nagyon egészséges is, így mindenképpen javasoljuk neked is rendszeres fogyasztását.

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

Lucerna - meglepő, de így támogatja egészségünket!

csü szept 21 , 2023
Leginkább az állatok takarmányozására használt lucerna egy igazán sokoldalú gyógynövény, amelynek jótékony hatásait nagyon kevesen ismerik. A lucerna, más Medicago sativa egy olyan növény, amelyet több száz éve termesztenek állati takarmányként. Régóta ismerik jótékony tulajdonságait, többek között kiváló vitamin-, ásványianyag- […]
Lucerna - meglepő, de így támogatja egészségünket!

Ez is érdekelheti