6 meggyőző érv a csontleves fogyasztása mellett

A csontleves egy igazán nagy népszerűségnek örvendő étel, különösen az egészségtudatos egyének körében. Ennek oka egyszerű: számos egészségügyi előnnyel járhat a fogyasztása.

Bár magáról a csontlevesről korlátozott kutatás áll rendelkezésre, rengeteg bizonyíték van arra, hogy a fogyasztása hasznos lehet a szervezet számára.

Cikkünkben ezt a remek, a magyarok körében is elterjedt levest vizsgáltuk.

De mi is az a csontleves?

Legfőbb jellemzője, hogy a csontleves az állatok csontjainak és kötőszöveteinek párolásával készül. Ezt a rendkívül tápláló alaplevet általában levesekhez, szószokhoz és mártásokhoz használják, azonban a közelmúltban egészségügyi italként is népszerűvé vált.

A csontleves a történelem előtti időkre nyúlik vissza, amikor a vadászó-gyűjtögetők az egyébként ehetetlen állati részeket, például a csontokat, a patákat és a csülköket iható húslevessé alakították.

Szinte bármilyen állat csontjából elkészíthető: sertés-, marha-, borjú-, pulyka-, bárány-, bölény-, bivaly-, szarvas-, csirke- vagy hal formájában is megállja a helyét a konyhában.

1. Sok fontos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz

Általában véve elmondható, hogy a csontleves egy tápláló étel, azonban a tápanyagtartalma a felhasznált összetevőktől függ.

Az állatcsontok gazdagok kalciumban, magnéziumban, káliumban, foszforban és más nyomelemekben, ezenkívül a halcsont jódot is tartalmaz, ami elengedhetetlen a pajzsmirigy egészséges működéséhez és anyagcseréjéhez.

A kötőszövet glükózamint és kondroitint biztosít, amely a porcokban található természetes vegyületeket. Ezekről ismert, hogy támogatják az ízületek egészségét.

A csontvelő A-vitamint, K2-vitamint, ásványi anyagokat, például cinket, vasat, bórt, mangánt és szelént, valamint omega-3 és omega-6 zsírsavakat tartalmaz.

Emellett ezek az állati részek, amelyekből a csontleves készül, kollagén fehérjét is tartalmaznak, amely főzéskor zselatinná alakul, és számos fontos aminosavat eredményez.

6 meggyőző érv a csontleves fogyasztása mellett
1. kép – A csontleves rengeteg fontos tápanyagot tartalmaz

Ahogy az összetevők forrnak, tápanyagaik olyan formában kerülnek a vízbe, amelyet a szervezet könnyen fel tud venni, ezért ha úgy érzi, hogy kevés tápanyagot tud természetes módon elfogyasztani, mindenképp jó választás lehet egy adag finom csontleves elfogyasztása.

Azonban a tápanyagok pontos mennyiségét nehéz meghatározni, mert minden csontleves más és más módon készülhet.

2. Előnyös lehet az emésztőrendszer számára

Az emberi test általános egészségi állapota nagymértékben függ a bélrendszer egészségétől. A csontleves esetében ez azért érdekes, mert nemcsupán egy könnyen emészthető ételről van szó, hanem segíthet más élelmiszerek emésztésében is.

A csontlevesben található zselatin vonzza és megtartja a folyadékokat, ezért a megfelelően elkészített csontleves megdermed a hűtőben tárolva.

A zselatin az emésztőrendszerben lévő vízhez is kötődhet, ami elősegíti, hogy az élelmiszerek könnyebben mozogjanak a bélrendszerben. Sőt, patkányokon végzett kísérletek során azt is kimutatták, hogy védi és gyógyítja az emésztőrendszer nyálkahártyáját. A vizsgálatok alapján a kutatók úgy gondolják, hogy valószínűleg az emberekre is ugyanezen hatással van a csontleves, de természetesen szükség lesz még további kutatásokra ennek bizonyítására.

A zselatinban található aminosav, az úgynevezett glutamin segít fenntartani a bélfal működését, és ismert, hogy megelőzi és gyógyítja a „szivárgó bél” néven ismert állapotot. A szivárgó bél nevezetű jelenség akkor fordul elő, ha a bélrendszer és a véráram közötti gát megsérül. Ennek hatására az olyan anyagok, amelyeket szervezete általában véve nem enged át a véráramba, gyulladáshoz és egyéb problémákhoz vezethetnek.

Mindezen okok miatt a csontleves fogyasztása előnyös lehet az ilyen probléma esetén, sőt, az irritábilis bélszindrómában vagy gyulladásos bélbetegségben szenvedők körében is érdemes lehet fontolóra venni ennek az ételnek az elkészítését.

3. Segíthet a gyulladás elleni küzdelemben

A csontlevesben található aminosavak erős gyulladáscsökkentő hatással bírnak, ezen belül is az arginin különösen előnyös lehet a krónikus gyulladások leküzdésében.

Állatkísérletek során kiderült, hogy az asztmás egereknek szájon át adott arginin csökkentette a légúti gyulladást és javult az asztma tünetei is. Ezenfelül egy másik vizsgálat azt sugallja, hogy az arginin-kiegészítés segíthet a gyulladás elleni küzdelemben elhízott egyéneknél, viszont ennek alátámasztására embereken végzett kutatásokra is szükség lesz.

A krónikus gyulladás számos súlyos betegséghez vezethet, mint például a szívbetegség, a cukorbetegség, a metabolikus szindróma, az Alzheimer-kór, az ízületi gyulladás és a rák számos típusa, ezért fontos, hogy sok gyulladáscsökkentő ételt fogyasszunk.

4. Javítja az ízületek egészségét

A kollagén a csontokban, inakban és szalagokban található fő fehérje, így ezen részek főzése során a kollagén egy másik fehérjévé, a zselatinná bomlik.

A zselatin fontos aminosavakat tartalmaz, amelyek támogatják az ízületek egészségét. Többek között tartalmaz prolint és glicint, amelyeket a szervezet saját kötőszövetének felépítésére használ fel. Ez magában foglalja az inakat, amelyek összekötik az izmokat a csontokkal, és az ínszalagokat, amelyek összekötik a csontokat egymással.

Emellett a csontleves glükózamint és kondroitint is tartalmaz, amelyek a porcokban található természetes vegyületek. Számos tanulmány kimutatta, hogy ezen vegyületek segíthetnek csökkenteni az ízületi fájdalmat és az osteoarthritis tüneteit.

5. Támogatja a fogyást

A csontleves általában véve nagyon alacsony kalóriatartalmú étel, ezzel szemben az éhséget kitűnően tudja csillapítani.

Tanulmányok során bebizonyosodott, hogy a rendszeres levesfogyasztás növelheti a teltségérzetet, és összefüggésbe hozható a testtömeg és a hasi zsír csökkenésével. Ezenfelül a csontleves magas fehérjetartalmának köszönhetően még az étvágyszabályzást is javíthatja, növelheti a súlycsökkenést és fenntarthatja a sovány izomtömeget is.

6. Javíthatja az alvást és az agyműködést

A csontlevesben található glicin aminosav segíthet ellazulni, így segítheti a pihentető alvást is.

Egy vizsgálat során kiderült, hogy 3 gramm glicin lefekvés előtti bevétele jelentősen javította az alvási nehézségekkel küzdő egyének alvásminőségét. Miben segített még a glicin a vizsgálatban résztvevőknek?

Többek között segítette a gyorsabb elalvást és a mélyebb alvás fenntartását, sőt, az érintetettek kevesebbszer riadtak fel az éjszaka folyamán.

Ez a tanulmány azt is megállapította, hogy a glicin csökkenti a nappali álmosságot, és javítja a mentális funkciókat és a memóriát, ezért a csontleves fogyasztása hasonló előnyökkel járhat.

Összességében elmondható, hogy a csontleves sok fontos tápanyagot tartalmaz, amelyek némelyike hihetetlen egészségügyi előnyökkel jár. Habár a csontlevesre vonatkozó tanulmányok még igen korlátozottak, a benne megtalálható alapanyagokról számos kutatás igen bíztató eredményeket mutat.

Az bizonyos, hogy a csontleves rendkívül tápláló, és fogyasztásával számos egészségügyi előnyt biztosíthatunk szervezetünk számára.

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

Édeskömény - 6 mód, ahogyan támogatja egészséged

csü máj 11 , 2023
Számos kulináris felhasználása mellett az édeskömény és magjai számos egészségügyi előnnyel járnak, ezenfelül antioxidáns, gyulladáscsökkentő és antibakteriális hatást fejthetnek ki. Az édeskömény egy ízletes kulináris gyógynövény, amely zöld és fehér színű, tollas levelekkel és sárga virágokkal. Cikkünkben az édesköményt és […]
Édeskömény - 6 mód, ahogyan támogatja egészséged

Ez is érdekelheti