Sörhas – Hogyan lehet tőle megszabadulni?

Nem kell teljesen lemondania a komlóról és az árpáról ahhoz, hogy a sörhas ne legyen az élete része. A mértékletes sörivás más étrendi és életmódbeli változtatásokkal együtt segíthet a fogyásban.

A sörhas lehet, hogy a szórakozás, a jó ételek és a finom sörök eredménye, de az is lehet, hogy megnehezíti a mozgást vagy a ruhákba való beleférést. Ráadásul a plusz súly elszívhatja az energiáját, és extra terhelést jelenthet az ízületeinek és a szívének.

A sörhastól való megszabadulás a diéta és a testmozgás kombinációjával történik. Az eltüntetése is általában hosszabb időt vesz igénybe, mint a megszerzése.

Olvasson tovább, hogy megtudja, mi okozza a sörhas kialakulását, és melyek a legjobb módszerek, hogy megszabaduljon tőle.

Mi okozza a sörhas kialakulását?

Bizonyos, hogy az alkoholfogyasztás, különösen a férfiak körében, összefügg a sörhas kialakulásával, amit amúgy klinikailag „hasi elhízásnak” neveznek.

Az Epidemiology and Health című szaklapban megjelent tanulmány szerint a magas alkoholfogyasztás összefügg a magas derékátmérővel. Ez nem meglepő az alkohol kalóriatartalma miatt.

A European Journal of Clinical Nutrition című szaklapban megjelent tanulmány szerint azonban, bár a sok sör fogyasztása szélesítheti a derekat, nem a has az egyetlen célpontja a sörrel kapcsolatos súlygyarapodásnak.

Annak ellenére, hogy a közhiedelem szerint a sör hajlamos egyenesen a hasba menni, úgy tűnik, hogy a magas kalóriatartalmú ital valójában az egész testben hozzájárul a súlygyarapodáshoz. Sok nő például nem csak az öv alatt, hanem az öv felett is elkezd plusz kilókat cipelni.

A sör közvetve a növekvő derékbőségért is felelős lehet. Gondoljon arra, hogy mit szokott a sörrel együtt fogyasztani: Pizzát, nachost és más magas zsírtartalmú, kalóriadús ételeket általában egy korsó hűtött láger vagy IPA mellé. Lehet, hogy nem is annyira a világos sör a bűnös, mint inkább az étel, amivel együtt fogyasztja?

Érdekes módon a sörivás a szervezet hatékony zsírégetési képességét is akadályozhatja. A szervezet ugyanis az alkohol lebontásán dolgozik, hogy energiát nyerjen, mielőtt az égetésre váró, elraktározott zsírhoz jutna.

A túl sok alkoholfogyasztás a tesztoszteronszint csökkenésével is jár, ami viszont a hasi területen felhalmozódó súlyfelesleggel jár.

A legjobb módszer sörhas ellen

A célzott zsírégetés, különösen a középső testrész körül, elméletben jól hangzik, de nem biztos, hogy a legreálisabb.

Az olyan gyakorlatok, mint a felülések segíthetnek az izmok feszesítésében, de vegyes kutatások vannak arról, hogy az egyes gyakorlatok mennyire képesek zsírt égetni csak a hasban vagy máshol.

A sörhas azonban általában zsugorodik, ahogy csökken a testsúlya. A fogyást gyakran egyszerű kifejezéssel írják le: Égessen el több kalóriát, mint amennyit elfogyaszt!. Ennek érdekében fontolja meg a következő stratégiákat.

sörhas
A sörhas eltűntetésével kapcsolatos egyszerű tanács: „Égessen el több kalóriát, mint amennyit bevisz”

Egészségesebb étkezés

A sörfogyasztás visszaszorítása segít, de ez csak egy olyan étrendi változtatás, amit megtehet. Íme, néhány, további megfontolandó tipp:

Az ételadagok csökkentése

Például két szelet pizza helyett egy szeletet fogyasszon. A napok és hetek múlásával hozzászokik majd, hogy egyszerűen kisebb adagokat fogyasszon. Ez különösen fontos, ha sokat eszik gyorséttermekben. Ugyanis ezeken a helyeken az adagméretek gyakran sokkal nagyobbak, mint a normál adagméretek.

Kalóriaszámlálás

Ez eleinte fájdalmas lehet, de ha egyszer megtanulja, hogy mennyi kalória van a rendszeresen fogyasztott ételekben, nem kell majd annyit matekoznia.

Ahhoz, hogy hetente körülbelül 1 kiló fogyás végbemenjen, egy átlagos nőnek körülbelül 1500 kalóriát kellene fogyasztania naponta (az átlagos napi 2000 kalóriás szinthez képeset). Az átlagos férfinak a bevitelt körülbelül napi 2000 kalóriára kell korlátoznia (a tipikus 2500 kalóriához képest).

Ne feledje, hogy ezek a becslések személyenként nagyon eltérőek. Figyelembe kell venni az egyén életkorát, súlyát, magasságát, aktivitási szintjét és általános egészségi állapotát.

Egyen több zöldséget, gyümölcsöt, teljes kiőrlésű gabonát és sovány fehérjét.

És fogyasszon kevesebb feldolgozott élelmiszert és hozzáadott cukrot, dúsított lisztet és telített zsírokat tartalmazó ételt.

Hajtson végre egészséges élelmiszer-cseréket

Például:

  • Desszertként fagylalt helyett próbáljon ki epret.
  • Igyon vizet (citrommal vagy lime-mal ízesítve) üdítő helyett.
  • Használjon egészségesebb zsírokat, például olívaolajat, vaj helyett a főzés során.

Mozogjon többet

A fizikai aktivitás szintjének növelése kulcsfontosságú tényező a legtöbb fogyókúrás erőfeszítésben. A növeléshez pedig a következő tanácsokat érdemes megfogadnia:

Próbálja ki a nagy intenzitású szakaszos testmozgást

Az ilyen típusú edzéstervek során gyors sorozatú sprintek vagy más gyakorlatok teljes erőbedobásával jár, amelyet rövid pihenő, majd újabb rövid, de intenzív edzés követ.

A Journal of Obesity című folyóiratban megjelent tanulmány szerint ezek az edzéstervek hatékonyabban égetik a zsírt és gyorsítják a fogyást.

Legyen sokszor mozgásban

Törekedjen a hét legtöbb napján legalább 30 perc közepes intenzitású aerob edzésre, valamint heti 2 nap erősítő edzésre és nyújtásra reggel és este.

Csempéssze be a több mozgást a hétköznapjaiba

Hozzon olyan életmódbeli döntéseket, amelyek természetes módon több kalóriát égetnek el, például lépcsőzzön a lift helyett, vagy tartson gyakori szüneteket a munkahelyén, hogy rövid sétákat tegyen.

Mennyi idő alatt tűnik el a sörhas?

A sörhas eltüntetésének ideje számos tényezőtől függ, többek között a fogyni kívánt súlytól, valamint a fogyáshoz szükséges testmozgás, diéta és életmódbeli döntések iránti elkötelezettségtől.

Az egyik módja a fogyással kapcsolatos gondolkodásnak a következő: Egy kiló körülbelül 3500 kalóriának felel meg. Ha tehát napi 500 kalóriával csökkenti a kalóriabevitelét, azaz 500 kalóriát éget el minden nap, akkor elképzelhető, hogy hetente 1 kilót fog fogyni (7 x 500 = 3500).

Ez havonta körülbelül 4 kilót jelent. Napi 1000 kalória csökkentésével (vagy elégetésével) havonta 8 kiló fogyást érhet el.

Ez egy biztonságos, ésszerű fogyási terv. Természetesen, ha nem követi az étkezési és edzési céljait, ez a terv nem lesz hosszútávon eredményes. A kulcs a szorgalom és a kitartás.

Óvakodjon a gyors eredményeket ígérő diétáktól és fogyókúrás tablettáktól. Ezek a termék állítások valószínűleg eltúlzottak, valamint veszélyes egészségügyi szövődményekhez is vezethetnek.

A legjobb módja a sörhas álcázásának

Ha azt szeretné, hogy a sörhasa kevésbé legyen feltűnő, miközben ezeket az életmódváltásokat véghezviszi, íme néhány gyors tipp:

  • Viseljen laza ruházatot, például bő blúzokat és gombos ingeket. A szűk ruhák, például az izompólók kiemelhetik a has területét.
  • A nadrágok és rövidnadrágok esetében próbáljon ki sötét színeket, az ingeknél pedig világosabb színeket. Ez arányosabb megjelenést eredményezhet, mivel a sörpocak a lábakat extra soványnak tűntetheti fel. Általánosságban azonban a felülről lefelé sötétebb ruhák segíthetnek abban, hogy a plusz súly kevésbé legyen észrevehető.
  • Ne tűrje be az ingjét!
  • Viseljen függőleges csíkos mintájú ruhadarabokat!
  • A magasított farmerek és más nadrágok jobb választásnak bizonyulhatnak.
  • Viseljen egyszínű ingeket vagy felsőket.

Mikor kell orvoshoz fordulni?

A sörhas megléte önmagában még nem jelent orvosi vészhelyzetet. De annak jele lehet, hogy növekszik a súlyos egészségügyi problémák kockázata. A súlytöbblet a következőkkel hozható összefüggésbe:

Az is lehetséges, hogy a hasi súlygyarapodás önmagában is tünete lehet valaminek, ami nem függ össze az étrenddel és a testmozgással. A hasi duzzanat a terhességtől kezdve a súlyos emésztési problémákig mindent jelenthet, többek között a következőket:

Ha a pocak növekedését fájdalom vagy a bélműködésében bekövetkező változások kísérik, forduljon mielőbb orvoshoz.

Összefoglaló

Ha szeretne megszabadulni a sörhasától, de aggódik, hogy teljesen le kell mondania a komló és az árpa varázsáról, ne féljen. A sör, mértékkel, továbbra is jelen lehet az étrendben. Csak néhány más változtatást kell eszközölnie, hogy a sörözés szokása továbbra is megmaradhasson.

Ez általában kevesebb üdítőt és kalóriadús ételeket, valamint több zsírégető testmozgást jelent. Érdemes lehet kipróbálni a világos söröket is, és kevesebbet fogyasztani belőlük.

Beszélhet egy személyi edzővel és dietetikussal is, aki segíthet az életmódváltásban és abban, hogy a sörhasból kockahas legyen.

Youtube videó a sörhas eltűntetéséről

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

Vízben gazdag ételek - 6 ideális választás

ked ápr 18 , 2023
Miért is szükséges a vízben gazdag ételek rendszeres fogyasztása? A víz az emberi test létfontosságú alkotóeleme. Testsúlyunk körülbelül 60%-át teszi ki, és számos testi funkcióhoz nélkülözhetetlen, beleértve a testhőmérséklet szabályozását, a tápanyagok szállítását és a salakanyagok eltávolítását. A vízben gazdag […]
Vízben gazdag ételek - 6 ideális választás

Ez is érdekelheti