Szúró fájdalom a combban – mi állhat a háttérben?

Szúró fájdalom a combban? Gyakran érzi az említett tünetet, amelyek időszakosan vagy akár folyamatosan jelen vannak? Az említett szúró fájdalom a combban a legtöbb esetben a túlzott fizikai terhelés következében jelenik meg, azonban bizonyos esetekben ennél súlyosabb probléma is állhat a háttérben.

Mi válthatja ki a szúró fájdalom a combban érzést?

Görcsök

A szúró lábfájdalom leggyakoribb oka a különböző izomgörcsök vagy görcsök, amelyek hirtelen, éles fájdalomként jelentkeznek és rövid időn belül elmúlnak. A megfeszülő izmok gyakran látható, kemény csomót képeznek a bőr alatt. Továbbá, megjelenhet a problémás terület környékén bőrpír és duzzanat is. Bizonyos gyógyszerek mellékhatásai szintén lábgörcsöket okozhatnak például vízhajtók.

Sérülések

A szúró fájdalom a combban jelzés értékkel bírhat egy esetleges sérüléssel kapcsolatban, mint például:

 • különböző izomfeszülések alakulhatnak ki a szervezetben, amikor az izomrostok túlzottan megfeszülnek vagy elszakadnak. Jellemzően a húzódások a combban és a vádlában alakulnak ki.
 • az íngyulladás szinten okozhat szúró fájdalmakat. A szervezetben megtalálható ínakat úgy kell elképzelni mintha vastag zsinórok lennének, amelyek az izmokat a csontokhoz kötik. Amikor ezek a zsinórok begyulladnak úgy az említett mozgás nehezebbé, fájdalmasabbá válhat. Az íngyulladás gyakran a comb és a sarokcsont közelében alakul ki
 • stressztörések, amelyek apró törések és legtöbbször a combcsontban alakulnak ki

Egészségügyi állapotok

Előfordulhat olyan eset is, hogy a szúró fájdalom a combban jelentkezik, de a probléma forrása nem a fájdalom helyén keresendő, hanem más egészségügyi állapot mellékhatásaként. Ilyen állapotok lehetnek:

 • érelmeszesedés amely az artériák szűkületét és megkeményedését jelenti a zsír és koleszterin felhalmozódása miatt. Az artériák olyan erek, amelyek oxigénben gazdag vért szállítanak az egész testben. Elzáródás esetén csökken a vér áramlása a testben, az oxigénhiányos állapot pedig fájdalmat eredményezhet
 • a mélyvénás trombózis akkor fordul elő, amikor vérrög alakul ki a testben. A vérrög egy szilárd halmazállapotú megkeményedés, amely elzárhatja a véramlást. Legtöbbször az alsó lábszárakban alakul ki
1. kép – A szúró fájdalom a combban gyakran alakulhat ki sérülések miatt
 • a köszvény az ízületi gyulladás olyan állapota, amikor túl sok húgysav halmozódik fel a szervezetben. Általában fájdalmat és bőrpírt okoz a lábakban. A köszvény diéta segítségével a köszvény tünetei igen jól kezelhetők.
 • a visszér esetében a vénák csomósodnak és megnagyobbodnak a túlzott vérellátás miatt, amely szintén lábfájdalmakat eredményezhet
 • a láb ideginek károsodása következében kialakulhat zsibbadó, bizsergő fájdalom. Legtöbbször a cukorbetegség áll a problémák hátterében.

Hogyan kezelhető otthon a szúró fájdalom a combban?

Amennyiben az említett fájdalom sérülésből ered, úgy az esetek nagy részében a tünetek igen jó eséllyel enyhíthetők egyszerű otthoni praktikákkal is. Az alábbi módszerek segíthetnek:

Pihenés

Pihentesse a lábát, amennyire csak lehetséges és amint lehetősége van emelje meg lábát egy kisebb párna segítségével. A párna jobb komfort érzetet adhat a lábának és javíthatja a keringését is.

Jégterápia

Alkalmazzon jégterápiát combján naponta legalább 4 alkalommal. Egy-egy alkalom 10-15 percig tartson, és ezt megismételheti 2-3 óránként újra. A jégterápia segíthet a fájdalom enyhítésében.

Meleg fürdő és nyújtás

Vegyen egy forró fürdőt majd ezt követően különböző nyújtó gyakorlatok segítségével próbáljon enyhíteni a fájdalmán. Amennyiben a nyújtás során a fájdalom erősödik, úgy hagyja azonnal abba a kiválasztott gyakorlatot!

Mikor érdemes orvoshoz fordulnia?

Valamikor nehéz lehet megítélni, hogy a combfájdalom valóban súlyos vagy sem. Mindenképpen forduljon orvoshoz az alábbiak esetében:

 • folyamatos lábfájdalom, amit 3-4 nap után sem javul
 • fájdalom, amely járkálás hatására erősödik
 • visszerek, amelyek zavarják Önt a mindennapokban
 • duzzanat mindkét lábban
 • a lábfájdalomhoz láz társul

Hogyan előzheti meg a különböző lábfájdalmakat?

Minden esetben szakítson időt lábizmai lenyújtására, ez különösen fontos a fizikai testmozgás után. Továbbá hasznos lehet olyan ételeket fogyasztania, amelyek magas kálium tartalommal rendelkeznek, mivel a kálium segítheti megelőzni a különböző láb és ínsérüléseket. Az alábbi tevékenységek szintén hozzájárulhatnak a prevencióhoz:

 • végezzen lábedzéseket legalább heti 4-5 alkalommal, 30 percig
 • figyeljen oda testsúlyára
 • kerülje a dohányzást
 • figyelje rendszeresen koleszterinszintjét és vérnyomását. Ebben segítségére lehetnek a különböző okosórák
 • kerülje a rendszeres, nagymértékű alkoholfogyasztást

Ahogy Ön is láthatja, a szúró fájdalom a combban az esetek nagy részében igen jól kezelhető akár otthonában is, azonban ritkább esetben szükség lehet orvosi segítségére is.

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

Toxikus sokk szindróma - Kezelés, tünetek, megelőzés

vas jan 10 , 2021
Mi a toxikus sokk szindróma? A toxikus sokk szindróma egy ritka, de súlyos betegség, amelyet bakteriális fertőzés (staphylococcus aureus baktérium) okoz. A baktérium véráramba kerülve méreganyagokat kezd termelni és emiatt alakul ki a betegség. Noha a toxikus sokk szindróma összefüggésben […]
toxikus sokk szindróma

Ez is érdekelheti