A zöldbabot világszerte ismerik és szeretik, rengeteg finom étel alapanyaga lehet. A zöldbab előnyeit kutatások támasztják alá. Ezek alapján kijelenthető, hogy a zöldbab csökkentheti egyes rákbetegségek kockázatát, javíthatja a látást, sőt, akár a szívbetegségek kockázatát is jelentősen lecsökkenti.
A zöldbab létfontosságú tápanyagokban, valamint K-, C- és A-vitaminban gazdag. A K-vitamin a véralvadásban és a csontok építésében játszik fontos szerepet, míg az A-vitamin serkenti a látást. A C-vitamin egy erős antioxidáns, amely hozzájárul az összes testszövet növekedéséhez és fejlődéséhez.
Tudjon meg többet cikkünkből a zöldbabfogyasztás előnyeiről!
1. Segíthet a rák elleni küzdelemben
A zöldbab fogyasztása összefüggésbe hozható a mellrák alacsonyabb kockázatával. Ez a bab magas rosttartalmának tudható be.
Sőt, a zöldbab fokozott bevitele csökkentheti a vastag- és végbélrák kockázatát is úgy, hogy nem emészthető szénhidrátjaikat a bélbaktériumok fermentálják, ami gyulladáscsökkentő hatásokhoz vezet.
A zöldbab glikémiás indexe alacsony, ami szintén alacsony rákkockázattal jár. Emellett klorofillban bővelkedik, aminek a rák megelőzésében is szerepe van. A klorofill bizonyos vegyületekhez kötődik, amelyek rákot okozhatnak, ezáltal akadályozva azok felszívódását a gyomor-bél traktusban, melynek hatására a rák megelőzhető.
2. Elősegítheti a szív egészségét
A hüvelyesek fogyasztása összefüggésbe hozható a szívkoszorúér-betegség kockázatának csökkenésével is. Ez szintén a zöldbabban megtalálható rostnak és folsavnak tudható be.
Ezenkívül a zöldbab B12-vitamint is tartalmaz, amely kombinálva segít csökkenteni a plazma homocisztein szintjét. A homocisztein a szervezetben előforduló sajátos aminosav, amelynek megemelkedett szintje összefügg a szívbetegségekkel. Ezáltal a zöldbab magnéziumtartalmának szerepe lehet a szív egészségének megőrzésében is.
A zöldbabban található rost segíthet csökkenteni a koleszterinszintet és a vérnyomást, sőt elősegíti a véredények működését, ami szintén a szív egészségét támogatja.
3. Segíthet a cukorbetegség szabályozásában
A zöldbabbal kapcsolatos kutatások során azt találták, hogy jótékony anyagcsere-hatásokat válthat ki cukorbetegeknél. Bár a zöldségfogyasztás általában véve egészséges, a több keményítőt tartalmazók nem tanácsosak cukorbetegek számára. A zöldbab csak kevés keményítőt tartalmaz, melynek köszönhetően kevesebb a szénhidráttartalma is, így ideális kiegészítője lehet egy cukorbeteg étrendjének.
Napi egy csésze bab elfogyasztása (alacsony glikémiás étrend mellett) csökkentheti a vércukorszintet, és még a szívbetegségek kockázatát is csökkentheti cukorbetegeknél.
4. Elősegítheti a gyomor-bélrendszer egészségét
A nem megfelelő rostbevitel összefüggésben áll a székrekedéssel. A rost fokozza a gyomor-bélrendszer általános működését is.
Gazdag oldható és oldhatatlan rostokban, de ezek közül az oldhatatlan típus a legkiemelkedőbb benne (kb. 75%). Az oldhatatlan rost gyorsan mozog az emésztőrendszerben, mely nemcsak az egészséges emésztőrendszert segíti elő, hanem segít megelőzni az emésztőrendszeri rák legtöbb formáját.
Emellett a zöldbab segíthet az irritábilis bél szindróma tüneteinek kezelésében is, mely szintén a rosttartalmának köszönhető.
5. Erősítheti a csontokat
A zöldbab kalciumban is gazdag, így segíthet csökkenteni a csontritkulás kockázatát. K-vitamin tartalmának köszönhetően pedig fogyasztása erős csontokat eredményezhet.
Viszont hátránynak számít a zöldbab fitáttartalma. A fitátok olyan babban lévő anyagok, amelyek gátolhatják bizonyos tápanyagok, köztük a kalcium felszívódását.
A zöldbab fitáttartalmát csökkentheti úgy, ha néhány órára vízbe áztatja, mielőtt édesvízben főzné.
6. Segíthet megtartani az ideális testsúlyt
A zöldbab alacsony kalóriatartalmú élelmiszer, emiatt érdemes lehet fontolóra venni az étkezés beépítésébe.
Bár a zöldbabot nem hozták közvetlenül összefüggésbe a fogyással, alacsony kalóriatartalma segíthet ebben, mivel egy csésze párolt zöldbab csak körülbelül 44 kalóriát tartalmaz.
7. Elősegítheti az immunitást
A zöldbab karotinoidokat tartalmaz, valamint kiváló A-vitamin-forrás.
Egy csésze a napi A-vitamin szükséglet 20%-át fedezi. Ez a tápanyag felveszi a harcot a szervezetben előforduló gyulladásokkal, valamint erősíti az immunrendszert.
8. Javíthatja a látást
A zöldbab gazdag olyan antioxidánsokban, amelyek elősegítik a látás egészségét. Kutatások során kiderült, hogy ezek a tápanyagok hogyan akadályozhatják meg az időskori makuladegenerációt és a szürkehályogot.
Ezen tápanyagok magasabb bevitele segíthet megelőzni az időskori makuladegenerációt azoknál, akik genetikailag hajlamosak lehetnek a betegségre.
9. Segíthet a depresszió kezelésében
Általánosságban véve a zöldségek és a gyümölcsök fogyasztása csökkentheti a depresszió kialakulásának kockázatát. A zöldbab gazdag C-vitaminban és B-vitaminban, amelyekről köztudott, hogy elősegítik a mentális egészséget.
Gazdag magnéziumban, cinkben és aminosavakban, melyek mindegyike javítja a mentális egészséget azáltal, hogy fokozza a neurotranszmitterek termelését.
A zöldbabban lévő pozitív hatással van az agyműködésre és a mentális egészségre. Sőt, krómot is tartalmaz, amely egy másik nélkülözhetetlen tápanyag a depresszió kezelésére és az agy egészségének elősegítésére.
10. Hasznos lehet a terhesség alatt
A zöldbab folsavban gazdag, amely fontos lehet a terhesség alatt. A folsav felelős a vörösvértestek termeléséért az emberi szervezetben. Ezenkívül az embrió idegrendszerének fejlesztésében is szerepet játszik. A megfelelő folsavszinttel csökkenthető a csecsemők idegcső-hibáinak kockázata.