A horkolás oka, kezelése és megelőzése

A horkolás egy olyan jelenség, amely gyakrabban fordul elő férfiaknál, mint nőknél. Az életkorral súlyosbodhat, éppen ezért a fontos, hogy a horkolás oka mielőbb kiderüljön. Bizonyos életmódbeli változások képesek csökkenteni a horkolás mértékét, azonban számos esetben orvosi segítségre is szükség lehet.

Mi lehet a horkolás oka?

A horkolás egyik lehetséges oka az lehet, hogy a légutak szövetei ellazulnak, és beszűkítik a légutakat. A légáramlás ennek következtében beszűkül, ezért hallható közben egy rezgő hang. Természetesen a horkolás mértéke is változhat attól függően, hogy mennyire korlátozott a levegő az orrában, a szájában vagy a torokban. Sajnos a megfázás vagy az allergia súlyosbíthatja a horkolást, mert orrdugulást és a torok duzzadást okoznak.

Néhány esetben a száj anatómiája is okozhat horkolást. A légáramlást korlátozó megnagyobbodott szövetekkel és mandulákkal rendelkezők körében gyakori az enyhe horkolás. Emellett a túlsúly is járhat horkolással, mert a nyakon felhalmozódik a zsír, ami fekvéskor összehúzza a légutakat.

A horkolás az alvási apnoe tünete. Ez akkor fordul elő, ha a légzése jelentősen lelassul, vagy alvás közben több mint 10 másodpercre leáll a légzés. Az alvási apnoe súlyos egészségügyi állapot, amely azonnali kezelést igényel.

Gyermekek esetében az obstruktív alvási apnoe okozhat horkolást. Gyakran a megnagyobbodott mandulák állnak ennek a hátterében. Az ebben az állapotban lévő gyermek a figyelmetlenség, hiperaktivitás, álmosság vagy más viselkedési problémák jeleit mutathatja az alvás hiánya miatt. Ha ilyen vagy ehhez hasonló tüneteket, illetve horkolást tapasztal gyermekénél, egyeztessen orvosával.

Hogyan diagnosztizálható a horkolás?

A fizikai vizsgálatok során megállapíthatók, hogy a horkolás összefüggésbe hozható-e a szájüreg rendellenességeivel. Egyes esetekben ez a fizikai vizsgálat elegendő a helyes diagnózishoz és a megfelelő kezeléshez, főként enyhe horkolás esetén.

A horkolása oka, kezelése és megelőzése
1. kép – A horkolása oka, kezelése és megelőzése

Ha a horkolás oka súlyosabb, más diagnosztikai vizsgálatokra is szükség lehet. Orvosa röntgensugarat, CT-vizsgálatot és MRI-t használhat a légúti rendellenességek ellenőrzésére. Emellett alvásvizsgálatot is elrendelhetnek, melynek során egy klinikán vagy alvóközpontban kell töltenie az éjszakát fején és más testrészein lévő érzékelőkkel, hogy rögzíteni tudják az alábbiakat:

Hogyan kezelhető a horkolás?

A horkolás oka nagy szerepet játszik a kezelésben. Sajnos a vény nélkül kapható gyógyszerek nem szűntetik meg a horkolás okát, csakis a tüneteket enyhítik. A gyakori professzionális kezelések a következők:

 • fogászati fúvókák segítségével a nyelv és a lágy szájpad helyes pozícionálása, valamint a légutak nyitvatartása
 • szájpadi implantátumok: fonott poliészter szálakat fecskendeznek be a szájpadlásba, hogy megmerevedve csökkentsék a horkolást
 • műtét a légutak felesleges szöveteinek meghúzására és levágására, például szeptoplasztika súlyosan elhajlott septum esetén
 • lézeres műtét a lágy szájpadlás lerövidítésére és az uvula eltávolítására
 • maszkok vagy CPAP gépek használata, amelyek nyomás alatt lévő levegőt irányítanak a légutakba, hogy megszüntessék az alvási apnoét és a horkolást

A korrekciós sebészeti eljárások gyakran végleges megoldást jelentenek.

Mik a horkolás szövődményei?

A gyakori horkolás növeli az esélyét a következőkre:

Hogyan előzhető meg a horkolás?

Ha a horkolás oka nem súlyos, tehát csupán enyhe horkolásról beszélünk, néhány életmódbeli változtatással könnyedén javítható. Az egészséges testsúly megőrzése többek között óriási segítséget jelent a szervezetnek, nem csak a horkolás ellen, hanem más egészségügyi szempontból is.

Az alábbi apró változtatások szintén hatékonyak lehetnek horkolás ellen:

 • minden este ugyanabban az időben aludni
 • oldalán alszik
 • orrcsíkok felhelyezése az orrnyeregre lefekvés előtt
 • folyamatos orrdugulás kezelése
 • kerülje az alkoholfogyasztást lefekvés előtt
 • kerülje az étkezést lefekvés előtt
 • emelje meg a fejét egy extra párnával

Habár az enyhe horkolás a fentebb feltűntetett változtatásokkal kiküszöbölhető, a horkolás okának megtalálása fontos lehet, főleg akkor, ha gyakran horkol. A horkolás szabályozása segít a jobb alvásban, valamint javítja az életminőséget is.

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

Mediterrán diéta – a legegészségesebb étrend megérkezett?

sze júl 27 , 2022
A mediterrán diéta olyan hagyományos ételeken alapul, amelyet főleg a Földközi-tengerrel határos országokban fogyasztanak rendszeresen, mint például Franciaország, Spanyolország, Görögország vagy Olaszország. A kutatók már régóta felfigyeltek arra, hogy a felsorolt országok lakói jóval egészségesebbek az európai átlagnál és a […]
Mediterrán diéta – a legegészségesebb étrend megérkezett?

Ez is érdekelheti