Agyrázkódás tünetei – Ekkor keressük fel az orvost mindenképp!

Mi az agyrázkódás?

Az agyrázkódás egy enyhe traumás agyi sérülés (TBI). Ez akkor következik be ha a fejet külső hatás éri, melynek eredményeként a fej és az agy gyorsan előre-hátra remeg. Az agyrázkódás megváltozott mentális állapotot eredményez, amely magában foglalhatja az eszméletlenséget is. Az agyrázkódás tünetei különbözőek lehetnek. Aki pedig elszenvedi, nem feltétlen van vele tisztában. Ezért mindenképp figyelnünk kell az árulkodó jeleket.

Bárki megsérülhet esés, autóbaleset vagy bármely más napi tevékenység során. Ha olyan sportokban vesz részt, mint például a futball vagy a boksz, akkor fokozott a kockázata az agyrázkódás elszenvedésének. Az agyrázkódás általában nem életveszélyes, de súlyos tüneteket okozhat, amelyek orvosi kezelést igényelhetnek.

Az agyrázkódás tünetei és jelei

Az agyrázkódás tünetei a sérülés súlyosságától és a sérült személyétől függően változhatnak. Nem igaz, hogy az eszméletvesztés mindig agyrázkódással jár. Egyeseknek eszméletvesztés tapasztalható, másoknál azonban ez nem megfigyelhető.

Fontos, hogy felismerjük azokat a tüneteket, amelyeket az agyrázkódás esetén szenvedünk el, valamint azokat a jeleket, amelyek esetében valaki más szenvedett agyrázkódást.

A következő tüneteket észlelheti

Az agyrázkódás tünetei a következők:

 • memóriazavar
 • zavarodottság
 • álmosság és lomha érzés
 • szédülés
 • kettős vagy homályos látás
 • fejfájás
 • hányinger vagy hányás
 • fény- vagy zajérzékenység
 • egyensúlyi problémák
 • lassú reakció az ingerekre

A tünetek azonnal jelentkezhetnek, de előfordulhatnak a sérülést követő órákban, napokban, hetekben vagy akár hónapokban is előfordulhatnak.

Az agyrázkódást követő gyógyulási időszak alatt a következő tüneteket tapasztalhatja még:

 • ingerlékenység
 • fény- vagy zajérzékenység
 • koncentrálási nehézség
 • enyhe fejfájás

Agyrázkódás tünetei, jelei külső szemlélőként

Bizonyos esetekben lehet, ha valakinek agyrázkódás tüneteit produkálja, előfordulhat, hogy nincs vele tisztában. Az alábbiakban felsorolunk néhány figyelmeztető jelzést, ami alapján előfordulhat, hogy a személy a közvetlen környezetünkben agyrázkódást szenvedett:

 • ingerlékenység
 • egyensúlyi problémák
 • a koordináció elvesztése
 • járási problémák
 • rohamok
 • vér vagy tiszta folyadék kifolyása a fülből vagy az orrból
 • egyenlőtlen pupilla méret
 • rendellenes szemmozgás
 • tartós zavar
 • zavaros beszéd
 • ismételt hányás
 • rövid eszméletvesztés a sérülés után
 • felébredési képtelenség (kómának is nevezik)

Ha Ön arra lesz figyelmes, hogy környezetében valaki a fentebb említett jelek közül néhányat produkál , kérjen azonnali sürgősségi orvosi segítséget, vagy a segítségnyújtó központot.

Agyrázkódás tünetei csecsemőknél

Az agyrázkódás tünetei babák esetében változhatnak. Ezek először nem feltétlenül észrevehetők, mivel a csecsemők nem mutatnak zavaros beszédet, járási nehézségeket és egyéb olyan jellegzetes tüneteket, amelyeket a felnőttek mutatnak.

A csecsemők agyrázkódásának néhány általános jele a következő:

 • hányás
 • szivárgás a szájukból, a fülükből vagy az orrból
 • ingerlékenység
 • álmosság

Ritkán az agyrázkódások agyi károsodást okozhatnak. Míg a legtöbb csecsemő felépül az agyrázkódásból, fontos, hogy orvosa végezzen ellenőrzést ezzel kapcsolatban Azonnal forduljon orvoshoz, ha eszméletlen találja a csecsemőt.

Súlyos agyrázkódás tünetei: Ekkor kell orvoshoz fordulni

Forduljon orvoshoz, ha azt gyanítja, hogy Ön vagy valaki más agyrázkódást szenvedett és az agyrázkódás tünetei jelentkeznek. Ha agyrázkódás történik sport, edzés vagy játék közben, mondja el az atlétikai edzőnek, és kérjen orvosi segítséget.

Az agyrázkódást a gerinc sérülései kísérhetik. Ha úgy gondolja, hogy valaki nyaki vagy hátsó sérülést szenved, kerülje el a beteg mozgatását, és hívjon mentőt. Ha feltétlenül köteles mozgatni az embert, akkor ezt óvatosan végezze el, de a mentő kihívása közben a központ instrukciókkal látja, ha a mozgatás ténylegesen szükséges. Meg kell próbálnia a személy nyakát és hátát a lehető legmagasabb helyzetben tartani. Ez elkerüli a gerinc további károsodását. De amennyiben nem biztos benne, hogyan is végezze várja meg a mentők kiérkezését.

Hogyan diagnosztizálják az agyrázkódást?

Az agyrázkódás diagnosztizálása során orvosra vagy sürgősségi ellátásra van szükség. Az orvos kérdéseket tesz fel és így kezdi el az diagnosztizálás folyamatát. Ezután fizikai vizsgálatot végezhet annak meghatározása érdekében, hogy mely tüneteit mutatja a beteg az agyrázkódásnak.

Súlyos tünetek esetén orvosa kérhet MRI-vizsgálatot vagy CT-vizsgálatot az agyában a súlyos sérülések ellenőrzése céljából. Rohamok esetén orvosa elektroencefalogramot is végezhet, amely az agyhullámokat figyeli.

Egyes orvosok speciális szemvizsgálatot végeznek az agyrázkódás tünetei pontos keresésére. Ezt a tesztet ezenkívül időnként, a tanúsított atlétikai oktatók is használják. A vizsgálat célja annak felmérése, hogy bármilyen vizuális változás kapcsolódik-e az agyrázkódáshoz. Orvosa megvizsgálhatja a pupilla méretének, a szemmozgások és a fényérzékenység változásait.

agyrázkódás tünetei
Az agyrázkódás tünetei vizsgálatokkal beazonosíthatóak az orvos által

Az agyrázkódás tünetei, kezelése

Agyrázkódás kezelése a tünetek súlyosságától függ. Szüksége lehet műtétre vagy más orvosi eljárásra, ha:

 • vérzés történik az agyban
 • az agy duzzadt lesz
 • az agy súlyos sérülésnek lett kitéve

A legtöbb agyrázkódáshoz kezeléséhez azonban nincs szükség műtétre vagy bármiféle nagyobb orvosi beavatkozásra.

Ha az agyrázkódás fejfájást okoz, orvosa a vény nélkül kapható fájdalomcsillapítókat, például ibuprofent vagy acetaminofént javasolhatja. Orvosa valószínűleg arra is felkéri Önt, hogy töltsön sok időt pihenéssel, kerülje el a sportfoglalkozásokat és más fárasztó tevékenységeket. Ezenkívül hozzáteheti, hogy kerülje el jármű vezetését vagy a kerékpározást 24 órán át, vagy akár néhány hónapig, a sérülés súlyosságától függően.

Az alkohol lelassíthatja a gyógyulást, ezért kérdezze meg orvosát, hogy a fogyasztással kapcsolatban. Ha el kell kerülnie az alkoholt, kérdezze meg orvosát mennyi ideig.

Kérdés

Mindig azt hallottam, hogy 24 órán keresztül ébren kell tartani valakit, ha jelentős fejsérülést szenvedett, Igaz ez? Miért olyan fontos?

Válasz

Az orvostudomány azt mondja, hogy fontos egy traumás agyi sérülés után rendszeresen felébreszteni valakit (például, ha eszméletvesztést vagy súlyos agyrázkódást szenved) annak érdekében, hogy megbizonyosodjunk benne, hogy nem romlott az állapota.

Ha nem vagyunk képesek felébreszteni valakit, az szélsőséges helyzetre utal. De maga az alvás nem káros. A kórházban, ha valaki kellően súlyos sérülést szenvedett, akkor valószínű, hogy CT-lemezzel vagy MRI-vel elvégezték a vérzés, a törött koponya vagy más sérülés területének közvetlen azonosítását. Olyan körülmények között, ahol nincs lehetőség ilyen tesztek elvégzésére, ésszerű néhány óránként felébreszteni valakit, hogy megbizonyosodjunk arról, hogy a sérülést elszenvedő személy állapota nem romlott. Nincs ilyen abszolút intervallum vagy időtartam ennél a folyamatnál, de ne feledje, hogy az embereknek bizonyos időben aludniuk kell, mert fáradtak, és a pihenés fontos a gyógyuláshoz.

Több agyrázkódás hosszú távú hatásai

Minden olyan személy, aki agyrázkódást szenvedett el, azoknak az orvos engedélye nélkül nem szabad visszatérnie a sport vagy fárasztó tevékenységekhez. A második agyrázkódás megszerzése az első agyrázkódás meggyógyulásakor a második ütés-szindróma néven ismert állapotot okozhat, amely növeli a súlyos agyduzzanat esélyét, és halálos is lehet.

Ne felejtse el, hogy minden agyrázkódás után fontos, hogy kellő időt szánjunk a pihenésre. Ez tesz lehetővé az agy gyógyulását. Még akkor is, ha orvosa engedélyt adott a sporthoz vagy a testmozgáshoz való visszatéréshez, viszont a visszatérésének fokozatosnak kell lennie.

Egyéb agyrázkódási szövődmények

Az egyéb hosszútávú szövődmények a következők lehetnek:

 • post-agyrázkódás szindróma, amely miatt hetekig (vagy akár hónapokig) agyrázkódás tünetek jelentkezhetnek, néhány nap helyett
 • poszt-traumás fejfájás, amely néhány hónapig eltarthat
 • poszt-traumás vertigo vagy szédülés, amely akár több hónapig is eltarthat
 • agyi sérülések több TBI-ből

Hogyan előzzük meg az agyrázkódást?

Csökkenthetjük az agyrázkódás kockázatát, ha a sporttevékenységek során megfelelő sisakot és más biztonsági felszerelést viselünk. Mindig ellenőrizze, hogy a sisak és az egyéb felszerelés megfelelően illeszkedik-e, és hogy megfelelő-e. Kérdezze meg az edzőt vagy más sportszakértőt a biztonságos játéktechnikáról, és mindenképpen tartsa be a tanácsaikat. Egy amerikai szervezet, a CDC átfogó áttekintést nyújt az agyrázkódásról.

Hosszú távú kilátások agyrázkódás után

A legtöbb ember teljesen felépül az agyrázkódás után, de hónapokba is beletelhet, amíg a tünetek teljesen eltűnnek. Ritka esetekben az emberek érzelmi, mentális vagy fizikai változásokat tapasztalnak, amelyek tartósabbak. Kerülni kell az ismételt rázkódások kockázatát, mivel bár ritkán halálos kimenetelűek, növelik a tartós agykárosodás esélyét.

Agyrázkódással foglalkozó orvosspecialisták

Amennyiben szeretne, kifejezetten az agyrázkódás és az agyrázkódás tüneteit jól ismerő orvossal. Keressen rá az interneten a közvetlen környezetében, ahol éppen tartózkodik. Egy specialista átfogóbb segítséget tud nyújtani, illetve kérdéseire körültekintően és a körülményeknek megfelelően fog választ adni.

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

Mellhártya gyulladás tünetei, diagnózisa, kezelése

ked máj 12 , 2020
Mi is az a mellhártya (pleurisy)? A mellhártya nem más, mint a tüdő és a mellkas vonalát behálózó szövetek összessége, vagy más néven pleurának is szokták nevezni. Amikor lélegzünk ezek a szövetek összedörzsölik egymást, ami normál esetben semmilyen problémát nem […]
1. kép - a mellhártya gyulladás komoly problémát okozhat?

Ez is érdekelheti