Nyelv herpesz – Diagnosztizálás és kezelés

A herpes simplex egy olyan vírustípus, amelyről ismert, hogy a szájat és a nemi szerveket egyaránt érinti. Nyelv herpesz alakulhat ki, amikor a vírusfertőzés a nyelvet érinti.

Két különböző típusú vírus okozhat herpeszt a nyelven:

 • 1-es típusú herpes simplex vírus (HSV-1). A HSV-1 az a típus, amely leggyakrabban okoz ajakherpeszt.
 • 2-es típusú herpes simplex vírus (HSV-2). A HSV-2-t gyakran társítják a genitális herpeszhez.

Általában a HSV-1 okozza a herpeszt a nyelven. De az is lehetséges, hogy HSV-2 fertőzést kap az orális szextől, vagy egyéb más védekezés nélküli érintkezéstől.

Jelenleg egyik HSV-vírusra sem létezik gyógymód, de mindkettő kezelhető és megelőzhető.

Nyelv herpesz kialakulásának okai

Amint egy vírus bejut a szervezetbe, a felszínén lévő fehérjéket használva bejut a gazdasejtbe.

A gazdasejt belsejében a vírus további másolatokat készít önmagáról. Ezek az új vírusok végül elhagyják a gazdasejtet, és új sejteket fertőznek meg.

Sokan, akik HSV-1-et vagy HSV-2-t kapnak, tünetmentesek. Ez azt jelenti, hogy nincsenek tüneteik, és nem biztos, hogy tudják, hogy fertőzöttek.

A sebek és elváltozások mellett a közelmúltban fertőzésben szenvedők influenzaszerű tüneteket is tapasztalhatnak. Ezek a tünetek a következők lehetnek:

 • láz
 • testi fájdalmak
 • duzzadt nyirokcsomók

A HSV-1 és a HSV-2 szunnyadhat az idegsejtekben (neuronokban). Amikor a vírus szunnyad, hónapokig vagy évekig eltarthat anélkül, hogy tüneteket mutatna.

Néha a vírus újra aktiválódhat. Bár az újraaktiválás egyes okai nem tisztázottak, ennek okai a következők lehetnek, például:

 • feszültség
 • sérülés
 • hosszan tartó napfénynek való kitettség

Az újrakativálódás során gyakran tapasztalhat tüneteket.

Hogyan terjed a HSV-1?

Ebben az esetben a HSV-1 a szájban és a száj körüli sejtekhez kötődik. A vírus ezután replikálódik, és átterjed a környező sejtekre. Az aktív HSV-1 fertőzésben szenvedőknek olyan tünetei lehetnek, mint a herpesz.

A herpes simplex vírus, különösen a HSV-1, a vírust hordozó vagy aktív herpeszfertőzött személy bőrével vagy nyálával érintkezve terjedhet, például ajakherpeszben.

Például, ha megcsókol valakit, akinek fertőzött herpesz van a szájában, könnyen elterjesztheti a HSV-1 vírust.

A fertőzött személy által használt tárgyak, például rúzs, edények vagy borotválkozási eszközök megosztása azzal a kockázattal jár, hogy elkapja a vírust, és tüneteket kaphat a nyelvén.

Hogyan terjed a HSV-2?

A HSV-2 herpeszes tüneteket is okozhat a nyelven.

A HSV-2 főként szexuális úton terjed, óvszer vagy egyéb védőmódszer nélkül. Ezért nem feltétlenül kapja meg, ha megérinti vagy megosztja a tárgyakat valakivel, aki fertőzött.

Íme néhány lehetséges módja annak, hogy a HSV-2 átterjedjen a szájába vagy a nyelvére:

 • Orális szex adása vagy fogadása védekezési módszer nélkül olyan személlyel, akinek a nemi szervén vagy környékén fertőzött herpesz van. Különösen könnyen terjedhet, ha a seb gennyet vagy váladékot termel.
 • Orális érintkezés szexuális testnedvekkel, például spermával vagy hüvelyváladékkal olyan személlyel, aki vírushordozó vagy aktív fertőzésben szenved.
 • Érintkezés a száj és a végbélnyílás között, ha a végbélnyílás bőrén nyitott, fertőzött seb van.

Tünetek

A herpesz tünetei a nyelven általában vörös, duzzadt, érzékeny hólyagok formájában jelentkeznek. A hólyagok enyhe kellemetlenséggel kezdődnek, és egyre fájdalmasabb sebekké fejlődnek.

Íme a herpeszfertőzés azon stádiumai, amelyek jellemzően a nyelvherpesztől várhatók:

 1. Vörösséget, duzzanatot, viszketést vagy fájdalmat fog észrevenni nyelve egy bizonyos területén. Valószínűleg itt jelenik meg a seb.
 2. A nyelven fehér anyag látható, amely sárgás fekélyekké alakul.
 3. Fekélyek is megjelenhetnek a torkán, a száj tetején és az arcán
nyelv herpesz
A nyelv herpesz tünetei során fájdalmat és égető érzést is lehet tapasztalni

Diagnózis

Orvosa nagy valószínűséggel képes lesz azonosítani és diagnosztizálni a HSV-1 fertőzést a nyelvén vagy a száján lévő sebek vizsgálatával.

Ez egy fizikai vizsga része, amelynek során kezelőorvosa megvizsgálhatja a teste többi részét is, hogy nincs-e más tünet. Ez segíthet kizárni más okokat, például a HSV-2-t.

Kezelőorvosa vattacsomóval folyadékot gyűjthet a sebből, és elküldheti azt egy laboratóriumba, hogy megvizsgálja a HSV-1 vírus RNS-e jelenlétét. Ezt herpeszkultúrának hívják. Ez a teszt a HSV-2 diagnosztizálására is képes, ha ez a tényleges ok.

Orvosa vérvizsgálatot javasolhat, ha nincsenek nyitott, aktív sebek a nyelvén.

A HSV-1 vérvizsgálat során egy kis vérmintát vesznek, és elküldik egy laboratóriumba, hogy ellenőrizzék az antitesteket. Az Ön immunrendszere ezeket az antitesteket állítja elő a HSV-1 vírusfertőzések leküzdésére.

A nyelv herpesz kezelése

A HSV-1 vírus ellen nincs gyógymód. Ehelyett kezelheti a tüneteket, például a nyelvi sebeket, és csökkentheti a gyakori járványkitörések esélyét.

A sebek néha maguktól elmúlnak – nincs szükség kezelésre.

De ha súlyos vagy gyakori járványkitörései vannak, orvosa felírhatja a következő vírusellenes hatóanyagok egyikét tabletta, helyi krém vagy kenőcs formájában:

 • valaciklovir
 • famciklovir
 • acyclovir

Ha tünetei súlyosak, injekció formájában is beszerezheti a fenti gyógyszerek egyikét. A vírusellenes gyógyszerek csökkentik annak esélyét, hogy a vírust másoknak továbbítsák.

Megelőzés

Íme, mit tehet a herpeszvírussal való érintkezés elkerülése érdekében:

 • Ne lépjen közvetlen fizikai kapcsolatba másokkal, különösen akkor, ha aktív fertőzésük van.
 • Mosson kezet gyakran, legalább 20 másodpercig. Ha a vírus a kezén van, ez megakadályozza, hogy átterjedjen teste más részeire vagy más emberekre.
 • Ha bármilyen ruha, takaró vagy lepedő érintkezett a fertőzött sebekkel, a lehető leghamarabb mossa ki forró vízben.
 • Ne osszon meg olyan tárgyakat, amelyek érintkezhetnek az emberek bőrével vagy szájával, például:
  • ajaktermékek
  • smink
  • törölközők
  • csészéket
  • felszerelés
  • ruházat
 • Pamut törlőkendővel helyezzen gyószer hatóanyagú kenőcsöt a nyitott, fertőzött sebekre, hogy a vírus ne jusson át a kezébe.
 • Ne éljen orális, anális vagy genitális szexet a tünetek idején, beleértve a nyelvi herpesz kitörését is.
 • Szex közben használjon óvszert

Mikor kell orvoshoz fordulni

Forduljon orvosához, ha az alábbi tünetek bármelyikét észleli, valamint herpeszszerű hólyagokat vagy sebeket tapasztal a szájában:

 • fájdalom vagy kellemetlen érzés a szájban vagy a nyelvben, amely idővel egyre rosszabb lesz, különösen egy hét után vagy hosszabb ideig
 • influenzaszerű tünetek, például fáradtság vagy láz
 • szokatlanul zavaros vagy elszíneződött váladék, amely a nemi szervéből jön ki

Nyelv herpesz – Összefoglaló

A nyelv herpesz általában nem ad okot aggodalomra. A sebek gyakran maguktól elmúlnak, és csak időnként térnek vissza a kitörések idején.

De a herpesz könnyen terjedhet szoros érintkezés útján, különösen akkor, ha aktív fertőzése van. Emiatt óvintézkedéseket kell tennie annak biztosítására, hogy a fertőzést ne adja át másoknak.

Ugyanezen óvintézkedések megtétele segíthet megelőzni a fertőzés elkapását is.

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

A céklalé hatása – 11 egészségügyi előnye a céklalé fogyasztásának

ked márc 1 , 2022
A céklát lehet szeretni vagy utálni, azonban azt mindenki tudja, hogy a céklalé hatása elképesztően pozitív az emberi szervezetre nézve. A cékla egy hagymás, édes gyökérzöldség, ami az elmúlt évtizedekben szuper élelmiszerré nőtte ki magát és nem véletlenül. Egyre több […]
A céklalé hatása – 11 egészségügyi előnye a céklalé fogyasztásának

Ez is érdekelheti