Ciszta a mellben – Mikor kell orvoshoz fordulni?

Az emlőciszták folyadékkal teli zsákok a mell belsejében. Ezek általában nem rákosak, azaz jóindulatúnak mondhatók, előfordulhat egy vagy akár több ciszta is a mellben. A ciszta a mellben tapintásra gyakran olyan érzés, mint egy szőlőszem vagy egy vízzel teli lufi, de néha a keménynek tűnhet.

A mellciszták nem igényelnek kezelést, kivéve, ha a ciszta nagy és fájdalmas vagy kellemetlen érzés társul hozzá. Ebben az esetben a mellciszta folyadékának lecsapolása enyhítheti a tüneteket.

Bár a mellciszták bármely életkorú nőnél előfordulhatnak, a menopauza előtt, jellemzően 50 éves kor alatt gyakoribbak. Az emlőciszták gyakran előfordulnak a hormonterápiát szedő posztmenopauzális nőknél is.

Tünetek

  • A mellciszták az egyik vagy mindkét mellben előfordulhatnak, melynek jelei és tünetei a következők:
  • Egy sima, könnyen mozgatható kerek vagy ovális csomó, amelynek sima szélei lehetnek – ami általában, bár nem mindig, jóindulatúnak tűnik.
  • Bimbóváladék, amely lehet tiszta, sárga, szalmaszínű vagy sötétbarna.
  • Mellfájdalom vagy érzékenység a ciszta területén
  • A melldudor méretének növekedése és a mell érzékenysége közvetlenül a menstruáció előtt.
  • A dudor méretének csökkenése és a többi tünet megszűnése a menstruáció után.

A mellciszták nem növelik a mellrák kockázatát, azonban jelenlétük megnehezítheti az új melldaganatok vagy más olyan elváltozások felfedezését, amelyek orvosi vizsgálatot igényelnek. Menstruáció idején a melleit csomósnak és fájdalmasnak érezheti, ezért fontos, hogy tisztában legyen azzal, hogyan érzi a melleit a menstruációs ciklusa alatt, hogy tudja, ha valami megváltozik.

ciszta a mellben
A ciszta a mellben tapintásra gyakran olyan mint egy szőlőszem

Mikor kell orvoshoz fordulni

A normális emlőszövet gyakran göbösnek vagy csomósnak tűnik. Ha azonban egy új melldaganatot érez, amely nem múlik el, nagyobb lesz, vagy egy-két menstruációs ciklus után is fennáll, azonnal keresse fel orvosát! Továbbá szintén keresse fel orvosát, ha az egyik vagy mindkét mellén új bőrelváltozást észlel.

Ciszta a mellben – Mi az oka?

Mindegyik mellben mirigyszöveti lebenyek találhatók, amelyek úgy helyezkednek el, mint a százszorszép szirmai. A lebenyek további, kisebb lebenyekre oszlanak, amelyek a terhesség és a szoptatás alatt tejet termelnek. A mell alakját adó támasztószövetet zsírszövet és rostos kötőszövet alkotja. A mellciszták a mellben lévő mirigyek belsejében felgyülemlett folyadék következtében alakulnak ki.

Az emlőcisztákat méretük alapján lehet meghatározni:

  • A mikrociszták a képalkotó vizsgálatok, például a mammográfia vagy az ultrahang során láthatóak, de túl kicsik ahhoz, hogy érezni lehessen őket.
  • A makrociszták elég nagyok ahhoz, hogy tapinthatóak legyenek, és körülbelül 2,5-5 centiméter átmérőjűre nőhetnek.

A szakértők nem tudják pontosan, mi okozza a mellcisztákat, de kialakulhatnak a havi menstruáció okozta hormonális változások következtében.

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

Szkleroterápia visszeres és pókhálós vénák esetén

vas dec 4 , 2022
A szkleroterápia egy minimálisan invazív eljárás, amely a visszereket és a pókhálós vénákat kezeli. Ennek során vegyi anyagokat, úgynevezett szklerotizáló szereket fecskendeznek a sérült vénákba. A visszerek vagy pókhálós vénák megjelenésének csökkentése mellett a szkleroterápia csökkentheti a sérült vénák által […]
szkleroterápia

Ez is érdekelheti