Köpölyözés Hatása a Szervezetre

A köpölyözés hatása előtt érdemes lehet tudni, hogy pontosan mi az a köpölyözés, mikor és ki alkalmazhatja. A köpölyözés egy alternatív, Kínából származó terápia. A kezelni kívánt bőrfelületre kis csészéket helyeznek, melyek vákuumot képeznek, így a szívás által megkönnyíthető a gyógyulás a véráramlással.

Kínában sokan hisznek abban, hogy a köpölyözés segíthet egyensúlyba hozni a yin és a yang, vagyis a negatív és pozitív energiaáramlást a testben. A két véglet egyensúlyának helyreállítása elősegítheti a test kórokozókkal szembeni ellenállását, valamint a véráramlás növelésére és a fájdalom csökkentésére való képességét.

A köpölyözés növeli a vérkeringést azokon a felületeken, ahol a csészéket elhelyezték. Ez enyhítheti az izomfeszültséget, mely pozitív hatással van az általános véráramlásra, ezen kívül elősegíti a sejtek helyreállítását is, mely az új kötőszövetek kialakításában és új erek létrehozásában játszhat kulcsfontosságú szerepet.

Melyek a köpölyözés különböző típusai?

Eredetileg a köpölyözést állatszarvakkal végezték, később bambuszból készített csészéket, majd kerámia csészéket alkalmaztak a kezelésre. A szívás hő felhasználásával történt elsősorban: a csészéket tűzzel hevítették, majd a bőrre helyezték. Ahogy a csészék hűlni kezdtek, összehúzták a bőrt.

Napjainkban a köpölyözés általában üveggömbökkel történik, melyek egyik végükön nyitottak.

A köpölyözésnek két fő kategóriája létezik:

 • Száraz köpölyözés: csak hagyományos szívó módszerrel történik.
 • Nedves köpölyözés: szívással és kontrollált vérzéssel járhat.

Egészségi állapota és preferenciái segíthetnek eldönteni, mely módszer a legalkalmasabb Ön számára. Emellett a köpölyözés megkezdése előtt érdemes lehet orvosával is konzultálni.

Mire számíthat köpölyözés során?

Ahogy említettük, a bőrre csészéket helyeznek el az eljárás során, melyeket felmelegítenek használat előtt. A csészéket gyakran tűzzel hevítik alkohol, gyógynövények vagy közvetlenül a csészébe helyezett papír használatával. Miután a tűzforrást eltávolították, a fűtött csésze nyitott oldalát közvetlenül a bőrre helyezik.

A modern köpölyözés azonban már gumiszivattyúval, vagy erre kialakított köpölyöző géppel is történhet a hagyományos hőkezelési módszerek nélkül.

Amikor a forró csésze a bőrre kerül, a csészében lévő levegő hűlni kezd. Ez vákuumot hoz létre, amely a bőrt és az izmokat felfelé vonzza a csészébe. A köpölyözés hatása magában foglalja a bőr elvörösödését, amikor az erek reagálnak a nyomásváltozásra.

Száraz köpölyözés során a csészéket 5-10 percig is a kezelt felületen hagyhatják. Azonban a nedves köpölyözés alkalmazásával csupán néhány percig marad a csésze a bőrfelületen, és ezután történik a bemetszés a vérvételhez.

1. kép – a köpölyözés jótékony hatással van a szervezetre

A csészék eltávolítása után különféle kenőccsel vagy kötszerrel segíthető a gyógyulás, valamint az esetleges fertőzések elkerülése. Emellett véraláfutások is megjelenhetnek a kezelt területeken. Ezek általában 10 napon belül nyomtalanul eltűnnek.

A legjobb eredmény elérése érdekében érdemes lehet köpölyözés előtt böjtölni, vagy csak könnyű ételeket fogyasztani.

Milyen állapotokra alkalmazható a köpölyözés?

A köpölyözés hatása a szervezetre sokféle betegség esetében pozitív irányt mutat. Különösen hatékony lehet olyan állapotok enyhítésében, amelyek izomfájdalmakkal járnak.

Mivel a csészék nagyobb akupresszúrás pontokra is alkalmazhatók, az emésztési problémákra és a bőrproblémákra is jótékony hatással lehet. A köpölyözés nem csupán placebo hatást ér el. Különféle kutatások alapján az alábbi állapotokra jelentősen pozitív hatással volt a kezelés:

Azonban nem árt félretenni az elfogultságot sem, hiszen a valódi hatékonyság felméréséhez még további vizsgálatokra van szükség, hogy 100% bizonyossággal ki lehessen jelenteni: ez valóban nem placebo.

A köpölyözés mellékhatásai

A köpölyözés kevés mellékhatással jár: az említett mellékhatások már általában a kezelés során, vagy közvetlenül a kezelés után jelentkeznek.

Kezelés során előfordulhat, hogy szédülés vagy émelygés jelentkezik. Emellett izzadás vagy hányinger is könnyen előfordulhat.

A kezelés után a csésze pereme körüli bőr irritálódhat, valamint kör alakú (általában vörös) foltok jelenhetnek meg a kezelés helyén.

Egyéb kockázati tényezők:

 • a bőr hegesedése
 • haematoma (véraláfutás)

Ha bármilyen egyéb mellékhatást észlel a kezelés után, azonnal forduljon orvoshoz!

Mire érdemes odafigyelni?

Fontos tudni, hogy a köpölyözés nem helyettesít semmilyen orvosi kezelést, éppen ezért csak kiegészítő kezelésként szokták javasolni. Emellett a köpölyözés sem ajánlott mindenki számára, az alábbi csoportokkal szemben különös óvatossággal kell eljárni:

 • Gyermekek: 4 évesnél fiatalabb gyermekek esetében nem alkalmazható köpölyözés. Az ennél idősebb gyermek is csak nagyon rövid ideig tartó kezelést kaphat.
 • Idősek: Bőrünk az életkor előrehaladtával érzékenyebbé válik. Bármely gyógyszer, amelyet esetleg szed, szintén hatással lehet egészségi állapotára.
 • Terhesség: amennyiben Ön terhes, kerülje a has és a hát alsó részének kezelését.
 • Menstruáció során nem javasolt a kezelést.

Kérjük, ne használjon köpölyözést, amennyiben vérhígítókat használ. Kerülje a köpölyözést, ha az alábbiak valamelyike fennáll:

 • napégés
 • seb a bőrfelületen
 • bőrfekély
 • nemrégiben szenvedett traumát
 • belső szervi rendellenesség

Felkészülés a köpölyözés hatásaira

A köpölyözés egy régóta alkalmazott kezelés, amely megkönnyíthet némely egészségi állapot tüneteit. Mint sok más alternatív gyógymód esetében is, a köpölyözés is csak kiegészítő kezelésként szolgál.

Érdemes az alábbi tényezőket figyelembe venni, ha ezt a kezelési módszert választja:

 • Milyen körülmények között szakosodott a kezelést végző szakember?
 • Milyen módszert alkalmaz a kezelést végző szakember?
 • Van-e a kezelőnek képesítése?
 • valóban oka van arra, hogy a köpölyözés mellett döntsön?

Mielőtt bármilyen alternatív terápiát elkezdene, ne felejtse el tájékoztatni orvosát a kezelésekről.

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

Csuklyásizom (trapezius) fájdalom – mi állhat a háttérben?

csü márc 4 , 2021
A csuklyásizom (trapezius) fájdalom már-már népbetegségként tartható számon, hiszen egyre többen szenvednek tőle. Függetlenül attól, hogy Ön rendszeresen sportol vagy irodai munkát végez, szinte bárkit utolérhet az akkut vagy krónikus csuklyásizom (trapezius) fájdalom. Mielőtt megtudjuk milyen tényezők állhatnak a különböző […]
A csuklyásizom (trapezius) fájdalom szinte bármelyik korosztálynál megjelenhet

Ez is érdekelheti