Vibrációs tréner – 7 dolog amire biztosan jó

A vibrációs tréner prototípusára 1867-ben az orosz orvos és feltaláló, Gustav Zander kifejlesztett egy készüléket, amely súlyokkal és szíjtárcsákkal keltett rezgéseket. Célja terápiás volt. 1895-ben Dr. John Harvey Kellogg vibrációs terápiát alkalmazott egészségügyi gyakorlatában. A saját fejlesztésű rezgő szék használatával azt állította, hogy ez javíthatja a keringést és enyhítheti a székrekedést.

Az orosz űrprogram során az orvosok megállapították, hogy az űrhajósok a normálisnál jóval fiatalabb korban szenvedtek csontvesztéstől és a csont törésétől. Rezgésterápiát kezdtek használni az űrhajósok csonttömegének és izmainak megerősítésében. Ma a NASA továbbra is rezgéskezelést alkalmaz a csontvesztés megelőzésének érdekében.

További kutatásokra van szükség a vibrációs terápia lehetséges egészségügyi előnyeivel és kockázataival kapcsolatban. Egyes bizonyítékok szerint ez segíthet bizonyos állapotok kezelésében, azonban bizonyos kockázatokat is jelenthet az alkalmazásuk

Vibrációs tréner – Hogyan működik a rezgésterápia?

A vibrációs terápiának két fő típusa van: az egész testi és a lokalizált.

Az egész testet érintő rezgésterápia során a terapeuta arra kéri, hogy álljon, üljön vagy feküdjön egy vibrációs platform által mozgatott gépen. Például kérheti, hogy félguggolásban álljon hajlított térdekkel. Létezik egész testes vibrációs tréner, mely olcsó és otthon is használható.

A lokalizált vibrációs terápia során a terapeuta kézi vibrációs eszközt helyez el a test bizonyos részein, például a vádli vagy a comb izmaira.

Amikor a rezgések átjutnak a testére, azok az izmok összehúzódását és ellazulását okozzák. Bizonyos típusú rezgések miatt a test több oszteoblasztot is termelhet, amik csontot termelő sejtek.

A rezgés iránya és intenzitása meghatározhatja a rezgésterápia működését. Egyes gépek csak függőleges rezgéseket produkálnak. Mások olyan rezgéseket produkálnak, amelyek felfelé és lefelé, előre és hátra, valamint oldalirányban haladnak. Úgy gondolják, hogy a felfele és lefele haladó rezgések a leghatékonyabbak az izmok gyors összehúzódásának előidézésére.

Milyen egészségügyi előnyei vannak a vibrációs terápiának?

Egyes állítások szerint az egész testet és a lokalizált rezgésterápiát számos egészségügyi előny jellemzi. Például egyesek szerint a vibrációs terápia segíthet:

 • növeli a csontsűrűséget
 • növeli az izomtömeget
 • javítja a keringést
 • csökkenti az ízületi fájdalmat
 • csökkenti a hátfájást
 • enyhíti a stresszt
 • fokozza az anyagcserét

Összességében további kutatásokra van szükség a rezgésterápiával kapcsolatban. De a korai eredmények azt sugallják, hogy számos előnye lehet bizonyos állapotok pozitív kezelésében.

A csontsűrűség és az izomerő

A Clinical Rehabilitation folyóiratban megjelent cikk áttekintette a vibrációs terápia izomerőre és csonttömegre gyakorolt hatásainak kutatását. A szerzők bizonyítékot találtak arra, hogy a vibrációs terápia elősegítheti az idősebb felnőttek lábizomerejének javítását. Azonban nem találtak jelentős bizonyítékot arra, hogy javítaná az idősebb felnőttek csontsűrűségét.

Az újabb kutatások ígéretesebbek a Current Osteoporosis Reports és Current Opinion in Endocrinology, Diabetes and Obesity című cikkében. Az eredmények arra utalnak, hogy a vibrációs terápia elősegítheti a csontképződés stimulálását és javíthatja a csont szilárdságát. A rezgések intenzitása befolyásolhatja, hogy hatékony-e vagy sem a kezelés. A tényszerű megállapításra további kutatásokra van szükség.

Izom fájdalom

A Journal of Athletic Training folyóiratban megjelent kutatások szerint az egész test vibrációs terápiája segíthet megakadályozni az izomfájdalmat edzés után. A szerzők megjegyzik, hogy további kutatásokra van szükség.

Parkinson kór

A Neuro Rehabilitation cikkben közölt tanulmány szerint a vibrációs terápia rövid távú előnyökkel járhat a Parkinson-kórban szenvedők számára. Például segíthet csökkenteni az izomremegést és a merevséget. Azonban itt is további kutatásokra van szükség a hosszú távú hatások felméréséhez.

Ha kedvet kapott az egész testes vibrációs terápiához, lehetősége van akár otthon is végezni a különböző vibrációs tréner készülékekkel.

vibrációs tréner
Otthon is használható vibrációs tréner megfizethető áron

Milyen kockázatokkal jár a vibrációs terápia?

A vibrációs terápia veszélyes lehet, ha a rezgések intenzitása túl magas. Ez ágyéki sérüléseket és súlyos hátfájást okozhat.

Beszéljen orvosával, mielőtt kipróbálja a vibrációs terápiát. Javasolhatják, hogy kerülje el, ha:

 • vérhígító gyógyszereket szed
 • előrehaladott cukorbetegségben szenved
 • szívbetegségben szenved
 • terhes

Összefoglaló

A vibrációs terápiának bizonyos előnyei lehetnek bizonyos állapotok, például izomgyengeség, izomfájdalom vagy Parkinson-kór kezelésében. Hasznos lehet az idősebb emberek számára is, akik nem tudnak rendszeresen sportolni. További kutatásokra van szükség annak potenciális előnyeinek felméréséhez, beleértve azt is, hogy növelheti-e a csontsűrűséget.

Beszéljen orvosával, mielőtt kipróbálja a vibrációs terápiát. Segíthetnek felmérni a lehetséges előnyöket és kockázatokat.

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

Rett szindróma tünetei, kialakulása, kezelése

vas szept 27 , 2020
Mi az a Rett szindróma? A Rett szindróma egy ritka genetikai, neurológiai és fejlődési rendellenesség, amely befolyásolja az agy fejlődését, aminek következében a beteg fokozatosan veszíti el motoros készségeit és beszédképességét. A szindróma elsősorban a nők körében jellemző. A legtöbb […]
A Rett szindróma tünetei, kialakulása, kezelése

Ez is érdekelheti