Magas vérnyomás lelki okai – mit üzen a testünk?

A magas vérnyomás lelki okai már az orvosok körében is elismert tényezőként jelennek meg a tünet kialakulása mögött. Nem véletlen, csak az Egyesült Állomokban az elmúlt években a magas vérnyomás lett a 2. leggyakoribb panasz, ami miatt az emberek felkeresik orvosukat.

A magas vérnyomos lelki okainak megtalálása kritikus fontosságú lehet, hiszen a nem megfelelően kezelt tünetek, akár további problémákhoz is vezethetnek mint például szívroham, egyéb szívelégtelenségek vagy szívizom gyulladás.

Nem kérdés tehát, hogy a magas vérnyomás okainak megtalálása kis túlzással, de akár életmentők is lehetnek. A diagnózis során nem ritka, hogy a modern orvostudomány eszközei nem tudnak pontos képet felállítani a miértekről, így nem ritka, hogy az érintettek elkezdenek egy-egy pillantást vetni a lelki okokra is.

Amikor az emberek többsége meghallja, hogy magas a vérnyomása szinte azonnal relaxációs gondolatok jutnak az eszébe.

„Pihenj egy kicsit, túlhajtod magad!”

„Engedd el a gyeplőt, hagyd, hogy a dolgok menjenek a maguk medrében!”

„Ne húzd fel magad minden apróságon, így működik a világ!”

..és még sorolhatnánk tovább. Azonban az érzelmi kutatók még egy dolgot megemlítenek, ami a magas vérnyomás lelki okai között megjelenhet: túl régóta húzódó, megoldatlan érzelmi probléma.

Magas vérnyomás lelki okai – mit üzen a testünk?
1. kép – A magas vérnyomás lelki okai között hosszú ideje húzódó érzelmi problémák is állhatnak.

A hosszú ideje fennálló, megoldatlan érzelmi problémák számtalan fizikai tüneteket okozhatnak a testben. Rendszeres fejfájás, gyomor problémák, kóros gyengeség és felütheti a fejét a magas vérnyomás is.

De milyen megoldatlan érzelmi problémával szembesülhetünk?

Az egyik leggyakoribb érzelmi probléma, ami a magas vérnyomás lelki okai között megjelenhet az a munkahelyi stressz. Sajnos egyre több emberül szembesül a ténnyel, hogy anyagi helyzete miatt kénytelen olyan helyen dolgozni, amit utál, viszont nem mer váltani munkahelyéről, hiszen családja van, akikről gondoskodnia kell. Ez leginkább a férfiak esetében megjelenő probléma, ezért is fordul elő gyakrabban a magas vérnyomás jelensége náluk, szemben női társaikkal.

További gyakori akadályként megjelenhet a párkapcsolatból származó lelki ok. A kimondatlan érzelmek nem ritka, hogy visszafordíthatatlan egészségügyi problémákat okoznak az emberek életében. Mikor úgy érezzük, hogy nem tudunk már őszinték lenni párunkkal, sőt magunkkal sem és felismerni a tényt, hogy valami elromlott a kapcsolatban.

A problémák következtében kialakul a társas magány, ahol hiába él együtt egy pár, mégse kapja meg egyik sem a másiktól, amire szüksége volna. Az ilyen érzelmi vetületű dolgok rendszeresen megjelennek a magas vérnyomás lelki okai között és évek telnek el úgy, hogy próbálnák a gondokat egy őszinte beszélgetéssel csillapítani.

Utolsó sorban meg kell említeni az életcélokból eredendő lelki problémákat. A XXI. században a depresszió szinte már egészségügyi betegségként van számba véve és nem véletlenül. Nagyon sokan nem találják meg számításaikat az életben és ennek késői felismerése szinte minden esetben egészségügyi problémákat okoz.

Talán hiányzik egy szerető társ mellőlünk? Talán nem azzá váltunk, akivé szerettünk volna? Talán olyan szerepet képviselünk nap mint nap, amit nem is szeretnénk?

Rengeteg olyan kimondatlan érzelmet cipelhetünk a lelkünkben, amelyeknek hosszú évekig tartó elfojtása valós problémákká alakulhat.

Összefoglalva, a magas vérnyomás lelki okai között szinte bármilyen érzelem meghúzódhat, amely régóta fennáll és megoldatlan. A megoldás talán az lehet, hogyha őszintén megállunk egy percre ebben a rohanó világban és megkérdezzük magunktól:

„Jól érzem magam?”

Az őszinte válaszok és az azokra adott megoldások garantált gyógyulást hozhatnak és nem csupán a lélekben de a testben is.

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

Mi az égő száj szindróma? Ezeket érdemes tudni róla!

vas aug 29 , 2021
Az égő száj szindróma (BMS) egy olyan állapot, mely során égő érzést tapasztalhatunk a szájban. Az érzés hirtelen kialakulhat, és bárhol előfordulhat a szájon belül. Általában a száj, a nyelv és az ajkak tetején érezhető. Ez az állapot krónikus, mindennapi […]
égő száj szindróma

Ez is érdekelheti