A grapefruit egy trópusi citromféle, amely édeskés-fanyar ízéről ismert. Gazdag tápanyagokban és rostokban és további jótékony vegyületekben, emiatt pedig az egyik legegészségesebb citrusfélék közé tartozik.
A rendelkezésre álló kutatások és tanulmányok alapján pedig valóban úgy fest, hogy a grapefruit jelentősen hozzájárulhat egészségünk megőrzéséhez.
Cikkünkben, most a grapefruit hatás kerül bemutatásra 6 tudományosan bizonyított tulajdonságán keresztül!
1. Támogatja az immunrendszert
A grapefruit rendszeres fogyasztás jótékony hatással lehet az immunrendszerünkre. Magas C-vitamin tartalma jelentősen hozzájárulhat a különböző káros baktériumoktól való védekezéshez és még a betegségekből történő gyógyulást is felgyorsíthatja.
Ezen kívül a grapefruit még gazdag A-vitamin-ban is, amelyről már több alkalommal bebizonyították, hogy segíthet megelőzni a gyulladásokat és védelmet nyújthat számos fertőző betegséggel szemben. Nem utolsó sorban a grapefruit kis mennyiségben még B-vitamint, cinket, rezet és vasat is tartalmaz – ezek mindegyike szükséges az immunrendszer megfelelő működésének fenntartásához.
2. Segíthet a fogyásban
A grapefruit hatása akár a súlyvesztés és fogyás területén is megnyilvánulhat, mivel több olyan tulajdonsággal is rendelkezik, ami ideális választássá teheti egy-egy diétás étrendhez. Többek között gazdag rostokban, amelyek elősegítheti a teltségérzetet ebből kifolyólag pedig csökkenthetik a kalóriabevitelt.
Továbbá kalóriamennyisége igen alacsony és sok vizet is tartalmaz – ezek mind-mind olyan tulajdonságok, amik még ideálisabbá teszik a fogyókúrához. Már több kutatás is talált bizonyítékot a grapefruit súlycsökkentő hatásával kapcsolatban.
Egy 2017-es tanulmány arra lett figyelmes, hogy a kutatásban részvevők csökkent derékbőségről számoltak be akkor, amikor grapefruitot fogyasztottak a nap során legalább egy alkalommal. Fontos azonban megemlíteni, hogy a grapefruit fogyasztása önmagában nem okoz súlyvesztést, inkább érdemes rá úgy tekinteni, mint egy kiváló táplálék, ami tökélete szereplője lehet egy-egy diétás étrendnek.
3. Segíthet megelőzni a cukorbetegséget
A grapefruit rendszeres fogyasztása akár az inzulinrezisztenciát is megelőzheti, ami a cukorbetegségek kialakulásához vezethet. Az inzulinrezisztencia állapota akkor jelentkezik, amikor a szervezet sejtjei nem reagálnak az inzulinra.
Az inzulin egy fontos hormon, számos folyamatot szabályoz a szervezetben, leginkább a vércukorszint szabályozásában betöltött szerepéről ismert. Amennyiben ez a hormon nem működik megfelelően, úgy kialakulhat a 2-es típusú cukorbetegség.
Jó hír azonban, hogy a grapefruit hatása segíthet az inzulinszint szabályozásában, ami azt jelenti, hogy csökkentheti annak valószínűségét, hogy inzulinrezisztenssé váljunk. Ezt az állítást már több kutatás is alátámasztotta, miszerint a grapefruithoz hasonló gyümölcsök fogyasztása valóban javíthatják a vércukorszint szabályozást és csökkenthetik a cukorbetegség kialakulásának kockázatát.
4. Javíthatja a szív egészségét
A grapefruit rendszeres fogyasztás támogatja szívünk védelmét azáltal, hogy csökkenti a magas vérnyomás és koleszterin kialakulásának esélyeit. Egy 2015-ös tanulmányban a részvevők 6 héten át napi 3 alkalommal fogyasztottak grapefruitot. A vizsgálat végén a részvevők több mint 85%-ánál jelentős vérnyomáscsökkenést figyeltek meg a kutatók.
A grapefruit hatás ilyen téren több szempontból is megmagyarázható. Először is igen gazdag káliumban, amely a szív egészségének szempontjából különösen fontos, hiszen már önmagában is képes csökkenteni a magas vérnyomás tüneteit és még a szívbetegségek kialakulásának kockázatát is mérsékelheti.
Másodszor, már több rendelkezésre álló tanulmány is bebizonyította, hogy a magas rost tartalmú étrend javíthatja a vérnyomást illetve a koleszterinszintet, amelyhez a grapefruit tökéletes szereplő lehet.
5. Csökkentheti a vesekő kialakulásának kockázatát
A grapefruit rendszeres fogyasztása csökkentheti a vesekövek kialakulásának kockázatát, amelyek a vesékben felhalmozódó salakanyagok miatt keletkeznek. Ezek a salakanyagok az anyagcsere termékei és jellemzően a vesén keresztül szűrödnek meg, majd vizelet formájában távoznak a szervezetből.
Amikor azonban ezek a melléktermékek kikristályosodnak úgy kövekké válhatnak, ezek a kövek pedig elzáródásokat okozhatnak a húgyúti rendszerben, ami rendkívül fájdalmas lehet. A vesekő leggyakoribb típusa a kalcium-oxalát kövek.
Szerencsére a grapefruitban megtalálható citromsav hatékony segítséget nyújthat az ilyen típusú kövek megelőzésében azáltal, hogy megköti a vesében a kalciumot és kiüríti őket a szervezetből. Továbbá a citromsav növeli a vizelet térfogatát és ph értékét, ami olyan környezetet hoz létre, amelyben a vesekövek nehezebben alakulnak ki.
6. Támogatja a bőr szépségét és egészségét
A grapefruit sok C-vitamint tartalmaz, amely többek között segít megvédeni a bőrünket a napsugárzás okozta károsodásoktól, az öregedés folyamatától és a különböző gyulladásoktól. Pontosan ezért a C-vitamin gyakran jelenik meg különböző szérumokban, rendszeresen alkalmazzák a bőr gyógyítására vagy a sötét foltok világosítására.
A rendelkezésre álló tanulmányok azonban azt is megerősítették, hogy a C-vitamin fokozott bevitele olyan élelmiszerek által, mint a grapefruit még az öregedés jeleinek kezelésében is fontos szerepet játszhat.
Nem utolsó sorban a C-vitamin segít a szervezetünk számára több kollagént termelni, amiről már kimutatták, hogy jótékony hatással van a bőr hidratációjára illetve a ráncok kezelésében is segítséget nyújthat. Ezen kívül gazdag még hidroxisavakban, amik pedig a bőr textúráját és rugalmasságát javíthatják.
Összegzés
A grapefruit talán az egyik legegészségesebb citrusféle, ami jelenleg létezik a világon. Gazdag fontos vitaminokban és tápanyagokban, amelyek mindegyike pozitívan támogathatja szervezetünket, ráadásul nagyon finom és könnyen hozzáadható étrendünkhöz, így mindenkinek bátran ajánljuk rendszeres fogyasztását!