Grapefruit – 6 Tudományosan Bizonyított Jótékony Hatása

A grapefruit egy trópusi citromféle, amely édeskés-fanyar ízéről ismert. Gazdag tápanyagokban és rostokban és további jótékony vegyületekben, emiatt pedig az egyik legegészségesebb citrusfélék közé tartozik.

A rendelkezésre álló kutatások és tanulmányok alapján pedig valóban úgy fest, hogy a grapefruit jelentősen hozzájárulhat egészségünk megőrzéséhez.

Cikkünkben, most a grapefruit hatás kerül bemutatásra 6 tudományosan bizonyított tulajdonságán keresztül!

1. Támogatja az immunrendszert

A grapefruit rendszeres fogyasztás jótékony hatással lehet az immunrendszerünkre. Magas C-vitamin tartalma jelentősen hozzájárulhat a különböző káros baktériumoktól való védekezéshez és még a betegségekből történő gyógyulást is felgyorsíthatja.

Ezen kívül a grapefruit még gazdag A-vitamin-ban is, amelyről már több alkalommal bebizonyították, hogy segíthet megelőzni a gyulladásokat és védelmet nyújthat számos fertőző betegséggel szemben. Nem utolsó sorban a grapefruit kis mennyiségben még B-vitamint, cinket, rezet és vasat is tartalmaz – ezek mindegyike szükséges az immunrendszer megfelelő működésének fenntartásához.

2. Segíthet a fogyásban

A grapefruit hatása akár a súlyvesztés és fogyás területén is megnyilvánulhat, mivel több olyan tulajdonsággal is rendelkezik, ami ideális választássá teheti egy-egy diétás étrendhez. Többek között gazdag rostokban, amelyek elősegítheti a teltségérzetet ebből kifolyólag pedig csökkenthetik a kalóriabevitelt.

Továbbá kalóriamennyisége igen alacsony és sok vizet is tartalmaz – ezek mind-mind olyan tulajdonságok, amik még ideálisabbá teszik a fogyókúrához. Már több kutatás is talált bizonyítékot a grapefruit súlycsökkentő hatásával kapcsolatban.

Egy 2017-es tanulmány arra lett figyelmes, hogy a kutatásban részvevők csökkent derékbőségről számoltak be akkor, amikor grapefruitot fogyasztottak a nap során legalább egy alkalommal. Fontos azonban megemlíteni, hogy a grapefruit fogyasztása önmagában nem okoz súlyvesztést, inkább érdemes rá úgy tekinteni, mint egy kiváló táplálék, ami tökélete szereplője lehet egy-egy diétás étrendnek.

3. Segíthet megelőzni a cukorbetegséget

A grapefruit rendszeres fogyasztása akár az inzulinrezisztenciát is megelőzheti, ami a cukorbetegségek kialakulásához vezethet. Az inzulinrezisztencia állapota akkor jelentkezik, amikor a szervezet sejtjei nem reagálnak az inzulinra.

Az inzulin egy fontos hormon, számos folyamatot szabályoz a szervezetben, leginkább a vércukorszint szabályozásában betöltött szerepéről ismert. Amennyiben ez a hormon nem működik megfelelően, úgy kialakulhat a 2-es típusú cukorbetegség.

Jó hír azonban, hogy a grapefruit hatása segíthet az inzulinszint szabályozásában, ami azt jelenti, hogy csökkentheti annak valószínűségét, hogy inzulinrezisztenssé váljunk. Ezt az állítást már több kutatás is alátámasztotta, miszerint a grapefruithoz hasonló gyümölcsök fogyasztása valóban javíthatják a vércukorszint szabályozást és csökkenthetik a cukorbetegség kialakulásának kockázatát.

4. Javíthatja a szív egészségét

A grapefruit rendszeres fogyasztás támogatja szívünk védelmét azáltal, hogy csökkenti a magas vérnyomás és koleszterin kialakulásának esélyeit. Egy 2015-ös tanulmányban a részvevők 6 héten át napi 3 alkalommal fogyasztottak grapefruitot. A vizsgálat végén a részvevők több mint 85%-ánál jelentős vérnyomáscsökkenést figyeltek meg a kutatók.

Grapefruit – 6 Tudományosan Bizonyított Jótékony Hatása
1. kép – A grapefruit akár szívünk egészségét is támogathatja

A grapefruit hatás ilyen téren több szempontból is megmagyarázható. Először is igen gazdag káliumban, amely a szív egészségének szempontjából különösen fontos, hiszen már önmagában is képes csökkenteni a magas vérnyomás tüneteit és még a szívbetegségek kialakulásának kockázatát is mérsékelheti.

Másodszor, már több rendelkezésre álló tanulmány is bebizonyította, hogy a magas rost tartalmú étrend javíthatja a vérnyomást illetve a koleszterinszintet, amelyhez a grapefruit tökéletes szereplő lehet.

5. Csökkentheti a vesekő kialakulásának kockázatát

A grapefruit rendszeres fogyasztása csökkentheti a vesekövek kialakulásának kockázatát, amelyek a vesékben felhalmozódó salakanyagok miatt keletkeznek. Ezek a salakanyagok az anyagcsere termékei és jellemzően a vesén keresztül szűrödnek meg, majd vizelet formájában távoznak a szervezetből.

Amikor azonban ezek a melléktermékek kikristályosodnak úgy kövekké válhatnak, ezek a kövek pedig elzáródásokat okozhatnak a húgyúti rendszerben, ami rendkívül fájdalmas lehet. A vesekő leggyakoribb típusa a kalcium-oxalát kövek.

Szerencsére a grapefruitban megtalálható citromsav hatékony segítséget nyújthat az ilyen típusú kövek megelőzésében azáltal, hogy megköti a vesében a kalciumot és kiüríti őket a szervezetből. Továbbá a citromsav növeli a vizelet térfogatát és ph értékét, ami olyan környezetet hoz létre, amelyben a vesekövek nehezebben alakulnak ki.

6. Támogatja a bőr szépségét és egészségét

A grapefruit sok C-vitamint tartalmaz, amely többek között segít megvédeni a bőrünket a napsugárzás okozta károsodásoktól, az öregedés folyamatától és a különböző gyulladásoktól. Pontosan ezért a C-vitamin gyakran jelenik meg különböző szérumokban, rendszeresen alkalmazzák a bőr gyógyítására vagy a sötét foltok világosítására.

A rendelkezésre álló tanulmányok azonban azt is megerősítették, hogy a C-vitamin fokozott bevitele olyan élelmiszerek által, mint a grapefruit még az öregedés jeleinek kezelésében is fontos szerepet játszhat.

Nem utolsó sorban a C-vitamin segít a szervezetünk számára több kollagént termelni, amiről már kimutatták, hogy jótékony hatással van a bőr hidratációjára illetve a ráncok kezelésében is segítséget nyújthat. Ezen kívül gazdag még hidroxisavakban, amik pedig a bőr textúráját és rugalmasságát javíthatják.

Összegzés

A grapefruit talán az egyik legegészségesebb citrusféle, ami jelenleg létezik a világon. Gazdag fontos vitaminokban és tápanyagokban, amelyek mindegyike pozitívan támogathatja szervezetünket, ráadásul nagyon finom és könnyen hozzáadható étrendünkhöz, így mindenkinek bátran ajánljuk rendszeres fogyasztását!

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

Az uborka fogyasztásának 7 pozitív hatása az egészségre

szo dec 31 , 2022
Bár általában zöldségnek tartják, az uborka valójában gyümölcs. Sok jótékony tápanyagot, valamint bizonyos növényi vegyületeket és antioxidánsokat tartalmaz, amelyek segíthetnek egyes betegségek kezelésében, sőt megelőzésében is. Az uborka alacsony kalóriatartalmú és nagy mennyiségű vizet és oldható rostot tartalmaz, így ideális […]
uborka

Ez is érdekelheti