Mire jó a nyirokmasszázs? Biztonságos terápiás megoldás?

Mire jó a nyirokmasszázs?

Az immunrendszer egyik legfontosabb része maga a nyirokrendszer. A több száz nyirokcsomó hálózaton keresztül fut végig a nyirok nevű folyadék, amely végül visszafut a véráramba. Sőt, a testben felhalmozódott felesleges anyagokat is eltávolítja, emellett fehérvérsejteket is hordoz, amelyek segítenek megakadályozni a különféle fertőzéseket.

Amennyiben elzáródás fordul elő a nyirokrendszerbe, a folyadék felhalmozódik. Ekkor lehet érdemes a nyirokmasszázs terápián elgondolkodni, amely egy speciális masszázs terápia.

Az utóbbi években divatossá vált az arc nyirokelvezetést beépíteni szépségápolási rutinba: a puffadt, tompa arcbőr és a bőrirritáció ellen is alkalmas lehet. Sokan már nem sebészeti arcplasztikának is nevezik.

De vajon valóban használ a nyirokmasszázs? Cikkünkben erre a kérdésre próbáltunk válaszokat találni.

A nyirokmasszázs alapvetően felgyorsítja a toxinokat, baktériumokat, vírusokat és fehérjéket tartalmazó nyirokfolyadékok felszívódását és elszállítását. Ez a folyamat akár segíthet a műtét utáni duzzanat csökkentésében is, például a bölcsességfog eltávolítását követően.

Olyan állapotok esetén is segítséget nyújthat, mint az ekcéma vagy emésztés rendellenességek, valamint a pattanások kezelésében is kritikus szerepet játszik.

Emellett, ahogy említettük, már a szépségápolásban is előszeretettel alkalmazzák, hogy a finom vonalak, ráncok és szem alatti táskák csökkentésével javítsák a bőr megjelenését.

További tanulmányok

2015-ben egy japán szépségcég és az Oszakai Egyetem professzora kapcsolatot talált a bőr és a nyirokerek között. A következtetésük alapján arra jutottak, hogy a dermális nyirokerek csökkent működése a bőr megereszkedését eredményezte.

Egy 2010-es tanulmányban pedig arra a következtetésre jutottak, hogy a nyirokelvezetés hatékonyan csökkentette a comb kerületét, valamint a comb és a hasi zsír vastagságát a narancsbőrben szenvedőknél.

Habár ez egy kisebb tanulmánynak számít, kevés résztvevővel (60 fő), az eredmény mégis azt mutatta, hogy a nyirokmasszázs bőrfeszesítő tulajdonságokkal bír.

Hogyan zajlik a nyirokmasszázs terápia?

A nyirokelvezetést általában szakemberek végzik. A terápiát enyhe nyomással és szelíd mozdulatokkal kezdik, amelyek a kopogástól és simogatástól a dörzsölésig és a tolásig terjednek. Ezután minden ujj segítségével finoman kinyújtják a bőrt a nyirokfolyás irányába, hogy ösztönözzék a vízelvezetést.

Mire jó a nyirokmasszázs? Biztonságos terápiás megoldás?
1. kép – A nyirokmasszázs terápia szinte bárki számára hasznos lehet

Az arc kezelése is hasonlóan zajlik, azonban tartalmazhat lágy ecsetmozgásokat is az arcon.

A test kezelése általában 1 órát vehet igénybe, míg az arckezelés valamennyivel rövidebb ideig tart. A mély nyugalmi gyakorlatokat, amelyek elősegítik a jobb nyirokkeringést, általában mindkettővel kombinálják.

Ha nem biztos abban, hogy ez a technika hasznos az Ön számára, ne feltétlenül kell azonnal szakemberhez fordulnia. Az arc nyirokelvezetésének egyszerűsített változatát otthon is elvégezheti:

1. Kezdje mély lélegzéssel a folyamatot. Pihentesse a tenyerét a gyomor felületén, és vegyen egy mély lélegzetet az orrán keresztül, amíg a gyomra a tenyerébe tolódik. Lélegezzen ki, amíg a gyomra lapos lesz, és ismételje meg körülbelül ötször a folyamatot.

2. Vegyen fel egy kényelmes pozíciót. Dönthet akár az ülés, állás vagy fekvés mellett is.

3. Gyakoroljon nyomást a kívánt területre. A tenyerével kezdje el először a homlokán, gyengéden nyomja meg a bőrt a nyaki nyirokcsomói felé. Haladjon tovább az egészen az arcon.

4. Legyen óvatos a szemkörnyéken. A szeme alatt váltson a gyűrűsujjára, és használjon gördülő mozdulatot.

5. Ismételje meg a folyamatot ötször minden területen.

Sokan szívesen elvégzik ezt a folyamatot annak érdekében, hogy látható eredményeket is elérjenek legalább heti 1-2 alkalommal. Ha nem sikerül elsajátítania a technikát, kérjen segítséget egy szakképzett terapeutától.

Biztonságos módszer?

A nyirokmasszázs általában biztonságos. Első alkalommal azonban erősen ajánlott, hogy szakemberrel egyeztessen, amennyiben:

  • magas a vérrögképződés kockázata
  • pangásos szívelégtelenségben szenved
  • aktív nyirokfertőzése van
  • duzzanata van ismert ok nélkül

A nyirokelvezetés egy olyan kezelés, amely bizonyos orvosi állapotok esetén segítséget nyújthat, mint például duzzanat vagy a nyirokrendszer problémái. A bőrre gyakorolt hatások azonban még képlékenyek, szükséges további kutatásokat végezni, hogy bizton állítható legyen a hatásossága.

Azonban egy dolog bizonyos: még ha nem is érünk el vele látható eredményeket, a művelet biztonságos, ha a megfelelő módon végzik el.

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

Vas hiány tünetei – 7 árulkodó jel, amire érdemes figyelnie

csü márc 18 , 2021
A vas hiány tünetei akkor fordulnak elő, amikor a testben nem áll rendelkezésre elegendő ásványi vas. De miért is van szükségünk vasra? A hemoglobin a vörösvérsejtekben megtalálható olyan fehérje, amely az oxigént szállítja a testünk különböző részeire. Ha nem áll […]
Vas hiány tünetei – 7 árulkodó jel, amire érdemes figyelnie

Ez is érdekelheti