Étvágytalanság – Mi okozhatja?

Az étvágytalanság betegség, pszichés okok, például depresszió, bizonyos betegségek vagy gyógyszerek mellékhatásaként jelenhet meg.

A csökkent étvágy akkor jelentkezik, amikor csökken az étkezés iránti vágy. Ezt rossz étvágynak vagy étvágytalanságnak is nevezhetjük. Az orvosi szakkifejezés erre az anorexia.

Sokféle állapot okozhatja az étvágy csökkenését. Ezek a mentális és fizikai betegségek között változhatnak.

Ha étvágytalanság jelentkezik, akkor olyan kapcsolódó tünetek is jelentkezhetnek, mint a fogyás vagy alultápláltság. Ezek kezeletlenül súlyosak lehetnek, ezért fontos, hogy megtaláljuk az étvágycsökkenés okát, és kezeljük azt.

Mi okozza az étvágycsökkenést?

Számos állapot vezethet csökkent étvágyhoz. A legtöbb esetben az étvágy visszatér a normális szintre, amint a kiváltó okot vagy a kiváltó okot kezelik.

Baktériumok és vírusok

Az étvágytalanság okozója lehet bakteriális, vírusos, gombás vagy egyéb fertőzés bármely helyen.

Íme csak néhány, amiből az étvágytalanság következhet:

A betegség megfelelő kezelése után az étvágy visszatér.

étvágytalanság
Az étvágytalanság okozója lehet többek között a vastagbélgyulladás

Pszichológiai okok

A csökkent étvágynak különböző pszichológiai okai vannak. Sok idősebb felnőtt elveszíti étvágyát, bár a szakértők nem tudják pontosan, hogy miért.

Az étvágya csökkenhet akkor is, ha szomorú, depressziós, gyászol vagy szorong. Az unalom és a stressz szintén összefüggésbe hozható az étvágycsökkenéssel.

Az étkezési zavarok, például az anorexia nervosa, szintén csökkent étvágyat eredményezhetnek. Az anorexia nervosában szenvedő személy önéheztetésen vagy más módszereken esik át a fogyás érdekében.

Az ebben az állapotban szenvedő emberek jellemzően alultápláltak, és félnek a hízástól. Az anorexia nervosa alultápláltságot is okozhat.

Egészségügyi állapotok

A következő betegségek miatt csökkenhet az étvágy:

A rák étvágytalanságot is okozhat, különösen, ha a rák a következő területeken összpontosul:

 • vastagbél
 • gyomor
 • petefészkek
 • hasnyálmirigy

A terhesség az első trimeszterben étvágytalanságot is okozhat a várandós anyák számára.

Gyógyszerek

Egyes gyógyszerek csökkenthetik az étvágyat. Ezek közé tartoznak a tiltott kábítószerek – például a kokain, a heroin és az amfetamin -, valamint az vényre kapható gyógyszerek.

Néhány vényköteles gyógyszer, amely csökkenti az étvágyat:

 • bizonyos antibiotikumok
 • kodein
 • morfium
 • kemoterápiás gyógyszerek

Mikor kell sürgősségi ellátást kérni étvágytalanság esetén?

Mindig azonnal forduljon orvosához, ha látható ok nélkül gyorsan fogyni kezd.

Akkor is fontos azonnali orvosi segítséget kérni, ha az étvágycsökkenés depresszió, alkohol vagy étkezési zavar, például anorexia nervosa vagy bulimia következménye lehet.

Étvágytalanság – Hogyan kezelik?

A csökkent étvágy kezelése az elsősorban az okától függ. Ha az ok bakteriális vagy vírusos fertőzés, akkor általában nincs szükség a tünet speciális kezelésére, mivel az étvágya gyorsan visszatér, amint a fertőzése meggyógyul.

Otthoni ellátás

Ha az étvágytalanság olyan betegség, mint például rák vagy krónikus betegség miatt következik be, nehéz lehet az étvágyat serkenteni. Az étkezés ösztönzésében azonban segíthet, ha örömét leli az ételekben, ha a családdal és a barátokkal együtt étkezik, ha kedvenc ételeit főzi, vagy ha étterembe megy enni.

Az étvágytalanság kezelése érdekében érdemes lehet arra összpontosítani, hogy naponta csak egy nagy étkezést tartson, és a két étkezés között könnyű nassolnivalókat fogyasszon. A gyakori kis étkezések fogyasztása szintén hasznos lehet, és ezek általában könnyebbek a gyomornak, mint a nagy étkezések.

A könnyű testmozgás is segíthet az étvágy növelésében. Annak érdekében, hogy elegendő tápanyaghoz jusson az ételekből, az étkezéseknek magas kalória- és fehérjetartalmúnak kell lenniük. Érdemes kipróbálni a folyékony fehérjeitalokat is.

Hasznos lehet naplót vezetni arról, hogy mit eszik és iszik néhány nap vagy egy hét alatt. Ez segít orvosának felmérni a táplálékbevitelt és a csökkent étvágy mértékét.

Az étvágytalanság orvosi diagnosztizálása

A találkozó során orvosa megpróbál teljes képet alkotni az Ön tüneteiről. Megmérik az Ön súlyát és magasságát, és összehasonlítják a lakossági átlaggal.

Megkérdezik Önt a kórtörténetéről, a szedett gyógyszereiről és az étrendjéről is. Készüljön fel a következő kérdésekre:

 • mikor kezdődött a tünet
 • enyhe vagy súlyos-e a tünet
 • mennyit fogyott
 • volt-e valamilyen kiváltó esemény
 • vannak-e egyéb tünetei

Ezután szükség lehet vizsgálatok elvégzésére, hogy kiderüljön a csökkent étvágy oka.

A lehetséges vizsgálatok a következők:

 • hasi ultrahangvizsgálat
 • teljes vérkép
 • máj-, pajzsmirigy- és veseműködésének vizsgálata (ezekhez általában csak vérvételre van szükség).
 • felső gasztrointesztinális vizsgálatok, amely magában foglalja a nyelőcső, a gyomor és a vékonybél röntgenfelvételeit.
 • a fej, a mellkas, a has vagy a medence CT-vizsgálata.

Bizonyos esetekben terhességi és HIV-tesztet végeznek Önnél. A vizeletét kábítószer nyomaira is vizsgálhatják.

Ha az Ön csökkent étvágya alultápláltságot eredményezett, akkor intravénásan kaphat tápanyagot.

Orvosa szájon át bevehető gyógyszereket is felírhat az étvágy serkentésére.

Ha az étvágytalanság depresszió, étkezési zavar vagy kábítószerrel való visszaélés következménye, Önt mentálhigiénés szakemberhez irányíthatják.

A gyógyszerek okozta étvágytalanságot az adagolás megváltoztatásával vagy a receptváltással lehet kezelni. Soha ne változtassa meg gyógyszereit anélkül, hogy előzetesen ne konzultálna kezelőorvosával!

Mi a következménye, ha a csökkent étvágyat nem kezelik?

Ha csökkent étvágyát egy rövid távú állapot okozza, akkor valószínűleg hosszú távú hatások nélkül, természetes úton fog felépülni.

Ha azonban valamilyen betegség okozza, az állapot kezelés nélkül súlyosbodhat.

Ha nem kezelik, a csökkent étvágyat súlyosabb tünetek is kísérhetik, mint például:

 • extrém fáradtság
 • fogyás
 • gyors szívverés
 • láz
 • ingerlékenység
 • általános rossz közérzet

Ha az étvágytalanság tartósan fennáll, és alultápláltság vagy vitamin- és elektrolithiány alakul ki, életveszélyes szövődmények léphetnek fel. Ezért fontos, hogy orvoshoz forduljon, ha az étvágycsökkenés nem szűnik meg egy akut betegség után, vagy néhány hétnél tovább tart.

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

Buteyko légzés - ezért érdemes kipróbálnod!

hét máj 8 , 2023
A Buteyko légzés egyfajta légzőgyakorlat, amelyet Konstantin Buteyko orosz fiziológus fejlesztett ki az 1950-es években. A Buteyko légzés célja a belélegzett levegő mennyiségének csökkentése az általános egészségi állapot javításának érdekében. A technika azon az elgondoláson alapul, hogy sok egészségügyi problémát, […]
Buteyko légzés - ezért érdemes kipróbálnod!

Ez is érdekelheti