Az időszakos böjt fogyás szempontjából – Tényleg segít?

Az időszakos böjt egy étkezési szokás, amely népszerűvé vált a fogyni vágyók körében. Az időszakos böjt fogyás területén megmutatkozó eredményei igen látványosak és hosszútávon fenttarthatók.

A diétákkal és más fogyókúrás programokkal ellentétben nem korlátozza az ételválasztást vagy a bevitelt. Ehelyett csak az számít, hogy mikor eszünk.

Míg egyesek azt állítják, hogy az időszakos böjt biztonságos és egészséges módja lehet a súlyfelesleg leadásának, mások szerint ez nem hatékony és fenntarthatatlan.

Ez a cikk elmagyarázza, hogy az időszakos böjt segít-e a fogyásban.

Mi az időszakos böjt?

Az időszakos böjt során az étkezést és a koplalást váltakozott időszakokban végezzünk adott időtartamig.

Ennek az étrendi mintának a legtöbb típusa arra összpontosít, hogy az étkezéseket és a rágcsálnivalókat egy adott időablakra korlátozza – jellemzően a nap 6 és 8 órájára.

Például a 16/8 időszakos böjt esetében az étkezés napi 8 órára való korlátozását, és az étkezéstől való tartózkodást a fennmaradó 16 órában jelenti.

Más típusok közé tartozik a 24 órás böjt, amely során hetente egyszer vagy kétszer teljes megvonás, vagy a kalóriabevitel jelentős csökkentése hetente néhány napon, de a többi napon normális étkezés.

Bár a legtöbb ember időszakos böjtöt gyakorol a fogyás fokozása érdekében, sok más egészségügyi előnnyel is összefüggésbe hozható. Valójában a tanulmányok azt mutatják, hogy az időszakos böjt javíthatja a vércukorszintet, csökkentheti a koleszterinszintet és növelheti a várható élletartamot.

időszakos böjt fogyás
Az időszakos böjt fogyás szempontjából igen kiemelkedő eredményeket nyújt.

Időszakos böjt fogyás szempontjából

Számos tanulmány kimutatta, hogy az időszakos böjt fogyás szempontjából több mechanizmuson keresztül is elősegítheti a azt.

Először is, ha szigorú időintervallumra korlátozza étkezését és a nassolásokat, természetesen csökkenhet a kalóriabevitel, ami elősegítheti a fogyást.

Az időszakos koplalás növelheti a noradrenalin szintjét is, amely egy hormon és neurotranszmitter és felpörgeti az anyagcserét, növeli a kalóriaégetést a nap folyamán.

Ezen túlmenően ez az étkezési minta csökkentheti az inzulin szintjét, a vércukorszint szabályozásában szerepet játszó hormont. A csökkent szint felgyorsíthatja a zsírégetést, és ezzel elősegítheti a fogyást (4, 5).

Egyes kutatások azt is kimutatják, hogy az időszakos böjt hatékonyabban képes megőrizni az izomtömeget, mint a kalóriakorlátozás, ami tovább növelheti a vonzerejét.

Egy áttekintés szerint az időszakos koplalás akár 8%-kal csökkentheti a testsúlyt, és akár 16%-kal csökkentheti a testzsírt 3–12 hét alatt.

Szinergia a ketogén diétával

A ketogén diétával párosítva az időszakos böjt felgyorsíthatja a ketózist és felerősítheti a fogyást.

A nagyon magas zsírtartalmú, de alacsony szénhidráttartalmú keto diéta a ketózis beindítására szolgál.

A ketózis egy metabolikus állapot, amely arra kényszeríti a szervezetet, hogy szénhidrát helyett zsírt égessen üzemanyagként. Ez akkor fordul elő, ha a szevzetben lecsökken a glükóz, amely a fő energiaforrása annak.

Az időszakos böjt fogyás tekintetében megmutatkozó előnyei és a keto diéta kombinálása elősegítheti, hogy a szervezet gyorsabban lépjen be a ketózisba, hogy maximalizálja az eredményeket. Hasonlóképpen enyhítheti a diéta elkezdésekor gyakran előforduló mellékhatásokat, beleértve a keto influenzát, amelyet hányinger, fejfájás és fáradtság jellemez.

Egyéb előnyök

Az időszakos böjtöt számos más egészségügyi előnnyel is összefüggésbe hozták, például:

  • A szív egészségének javítása. Az időszakos koplalásról kimutatták, hogy csökkenti az össz- és LDL (rossz) koleszterin, valamint a trigliceridek szintjét, amelyek mindegyike a szívbetegség kockázati tényezője.
  • Támogatja vércukorszint szabályozását. Egy 10, 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő ember bevonásával végzett kis tanulmány megállapította, hogy az időszakos böjt jelentősen csökkentette a vércukorszintet.
  • Csökkenti a gyulladást. Számos tanulmány kimutatta, hogy ez az étkezési minta csökkentheti a gyulladás specifikus jelzőszámokat.
  • Növeli a hosszú élettartamot. Bár az embereken végzett kutatások hiányoznak, egyes állatkísérletek azt sugallják, hogy az időszakos böjt meghosszabbíthatja az élettartamot, és lassíthatja az öregedés jeleit.
  • Védi az agyműködést. Egereken végzett vizsgálatok kimutatták, hogy ez az étrendi minta javíthatja az agyműködést, és leküzdheti az olyan állapotokat, mint az Alzheimer-kór.
  • Növeli az emberi növekedési hormon szintjét. Az időszakos koplalás természetesen megnövelheti az emberi növekedési hormon (HGH) szintjét, ami elősegítheti a testösszetétel és az anyagcsere javítását.

Lehetséges hátrányok

A legtöbb ember biztonságosan gyakorolhatja az időszakos böjtöt az egészséges életmód részeként. Azonban nem biztos, hogy mindenki számára ez a legjobb választás.

Gyermekeknek, krónikus betegségben szenvedőknek és terhes vagy szoptató nőknek konzultálniuk kell egy egészségügyi szakemberrel, mielőtt elkezdenék ezt az étrendet, hogy megbizonyosodjanak arról, hogy megkapják a szükséges tápanyagokat.

A cukorbetegeknek szintén óvatosnak kell lenniük, mivel a böjt veszélyes vércukorszint-csökkenéshez vezethet, és megzavarhatja bizonyos gyógyszerek szedését.

Míg a sportolók és a fizikailag aktívak biztonságosan gyakorolhatják az időszakos böjtöt, a legjobb, ha az étkezéseket és a böjtnapokat intenzív edzések köré tervezik a fizikai teljesítmény optimalizálása érdekében.

Végül, ez az életmód-minta nem biztos, hogy olyan hatékony a nők számára. Valójában humán és állatkísérletek azt mutatják, hogy az időszakos böjt negatívan befolyásolhatja a nők vércukorszintjének szabályozását, hozzájárulhat a menstruációs ciklus rendellenességeihez, és csökkentheti a termékenységet.

Időszakos böjt fogyás szempontjából – Összefoglaló

Az időszakos böjtről kimutatták, hogy serkenti az anyagcserét és a zsírégetést, miközben megőrzi az alacsony testtömeget, és mindez segíthet a fogyásban.

Más diétákkal, például a keto-diétával kombinálva felgyorsíthatja a ketózis kialakulását és csökkentheti a negatív mellékhatásokat, például a keto-influenzát.

Bár lehet, hogy nem mindenkinél működik, az időszakos böjt azonban biztonságos és hatékony fogyási módszer lehet.

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

Magas szemnyomás tünetei – ezeket ne hagyja figyelmen kívül!

ked dec 7 , 2021
A magas szemnyomás tünetei akkor jelentkezhetnek, amikor a szemben a nyomás nagysága nagyobb, mint a normális érték. A magas szemnyomás állapotát orvosi nyelven okuláris hipertóniának nevezik. A magas szemnyomás a megfelelő kezelések hiányában súlyos egészségügyi állapotok kialakulásához vezethet, mint a […]
Magas szemnyomás tünetei – ezeket ne hagyja figyelmen kívül!

Ez is érdekelheti