Orrpolip tünetei, diagnózisa és kezelése

Volt már olyan érzése, hogy a megfázás mintha sosem akarna elmúlni? Az orrdugulás még a megfázás vagy allergia elleni gyógyszerekkel sem szüntethető meg? Ilyen esetben felmerülhet a kérdés: vajon az orrpolip tünetei vannak-e jelen?

Az orrpolip az orrnyálkahártya szöveteinek vagy nyálkahártyájának jóindulatú növekedései. Fontos azonban megjegyezni, hogy az orrpolip egy nem rákos növekedés.

Mi okozhatja az orrpolip kialakulását?

Az orrpolipok az orrnyálkahártya gyulladt szövetében nőnek. A nyálkahártya egy nedves réteg, mely segít megvédeni az orr és a melléküregek belsejét, valamint nedvesíti a belélegzett levegőt. Fertőzés vagy allergia hatására az orrnyálkahártya megduzzad és vörös lesz, emellett váladékozhat is. Hosszan tartó irritáció esetén a nyálkahártya polipot képezhet. A jelenség egy olyan növekedés (gyakorlatilag, mint egy ciszta), amely elzárhatja az orrjáratokat.

Sok esetben akár mindenféle előzetes probléma nélkül is kialakulhat orrpolip, azonban a gyakori kiváltó tényezők a következők lehetnek:

 • krónikus vagy visszatérő arcüreggyulladás
 • asztma
 • allergiás nátha (szénanátha)
 • cisztás fibrózis
 • Churg-Strauss szindróma
 • ibuprofénre vagy az aszpirinre való érzékenység

Előfordulhat az is, hogy öröklődik a jelenség kialakulására való hajlam. Ennek oka, hogy a szervezet ugyanúgy reagál a gyulladásra.

Mik lehetnek az orrpolip tünetei?

Az orrpolipok lágy, fájdalommentes növekedések az orrjáratokban. Mivel fájdalommentes, sokszor az is megeshet, hogy a beteg nem is tud a betegségről.

Orrpolip tünetei, diagnózisa és kezelése
1. kép – Az orrpolip tünetei akár a horkolásért is felelősek lehetnek

Azonban egy idő után oly mértékben megnövekedhetnek, hogy elzárják az orrjáratokat, ami krónikus torlódást eredményez. Az orrpolip tünetei a következők lehetnek:

 • orrdugulás
 • orrfolyás
 • posztnazális csöpögés
 • csökkent szaglás
 • száján keresztül lélegzik
 • nyomásérzet a homlokán vagy az arcán
 • alvási apnoe
 • horkolás

Emellett a fájdalom vagy a fejfájás is jellemző tünet lehet, amennyiben szinuszfertőzés is jelen van.

Hogyan diagnosztizálható az orrpolip?

Az orrpolip egy otoszkóppal is látható jelenség, így ha ezen műszerrel történik a vizsgálat, a betegség egyszerűen diagnosztizálható. Viszont ha a polip mélyebben helyezkedik el az orrmelléküregeiben, előfordulhat, hogy egy vékony, rugalmas csővel kell elvégezni az alapos vizsgálatot, melynek végén fény, illetve kamera helyezkedik el. A vizsgálat során így láthatóvá válik a mélyebben megbújó orrpolip is.

További CT vagy MRI vizsgálatra is szükség lehet, hogy a polip pontos helyzetét és méretét meghatározzák. A polipok átlátszatlan foltokként jelennek meg ezeken a képalkotó eszközökön. Sőt, a felvétel során az is láthatóvá válok, hogy a polip hatására valamely csont deformálódott-e.

Allergiás tesztek segítségével orvosa meghatározhatja a tartós gyulladás forrását is. A teszt során apró tűszúrásokkal, valamint allergizáló anyagokkal nézik meg a bőr általános reakcióját.

Hogyan kezelhetők az orrpolip tünetei?

Gyógyszeres kezelés

Gyulladáscsökkentő gyógyszerek segítségével enyhíthető az orrdugulás, valamint a polip mérete is visszaszorítható.

Különféle orrspray segítségével az orrfolyás és az orrdugulás is mérsékelhető. Azonban megfigyelhető, ha szünetelteti a kezelést, az orrpolip tünetei gyorsan visszatérnek.

Az orális vagy injekciós szteroid is megoldást nyújthat, ha az orrspray nem válik be. Sajnos ezek sem jelentenek hosszútávú megoldást a problémára.

Sebészeti beavatkozás

Ha az orrpolip tünetei nem mutatnak javulást, műtéttel teljesen eltávolítható a jelenség. A műtét típusa függhet a polip méretétől. A polipektómia olyan járóbeteg műtét, amely során kivágják és eltávolítják a lágyrészeket, beleértve a nyálkahártyát.

Nagyobb méretű polipok esetén endoszkópos sinusműtétet végezhetnek el egy vékony, rugalmas endoszkóp segítségével, melynek végén egy apró kamera és kis eszköz található. Ennek segítségével távolítható el az orrpolip.

Az orrpolipok visszatérésének magakadályozására műtét után javasolt orrspray vagy sóoldat használata. Általánosságban is elmondható, hogy az orrpolip kialakulásának csökkentése érdekében az orrspray, allergiaellenes gyógyszerek és a sóoldatos tisztítás hatékony lehet.

Mik lehetnek a lehetséges szövődmények?

A kezelés, különösen a műtét, orrvérzést okozhat, valamint fertőzéshez is vezethet. Azonban a fent említett módszerekkel nagyban hozzájárulhatunk ahhoz, hogy az orrpolip ne jelenjen meg ismét az orrüregben.

Mi a hosszú távú kilátás?

A sebészeti kezelésnek köszönhetően a legtöbb kellemetlen tünet jelentős javulást mutat. Ha azonban szaglásvesztés lépett fel, nagy eséllyel már nem tér vissza. Sebészeti beavatkozás után is nagy esély van rá, hogy az orrpolip ismét megjelenik a szervezetben.

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

Térdfájdalom Lelki Okai – Mit üzen a testünk?

csü aug 19 , 2021
A térfájdalom lelki okai mögött több, különböző érzés is meghúzódhat. Napjainkban egyre több ember életét keseríti meg a bal vagy jobb térdben jelentkező fájdalom, amikre nem kizárólag fizikai tényezők adhatnak okot. Természetesen balesetek, sportsérülések előfordulhatnak, azonban ezektől eltekintve a térdfájdalom […]
Térdfájdalom Lelki Okai – Mit üzen a testünk?

Ez is érdekelheti